Znanost
7037 prikaza

Zbog ovoga je današnji pun mjesec poseban

Pun mjesec, Rijeka
1/12
Nel Pavletić/PIXSELL
Prošla je jesenska ravnodnevnica i sad je u posebnom odnosu na Zemlju

Četvrtak, 5. listopada 2017. u 20 sati 40 minuta i 12 sekunda, tada počinje jedna od ljepših zabava za zaljubljenike u nebo na sjevernoj Zemljinoj hemisferi. Riječ je o punom mjesecu, prvom ove godine koji se pojavljuje nakon jesenske ravnodnevnice. Na engleskom poznat kao "harvest moon", na njemačkom kao "der Erntemond", u prijevodu je riječ o "mjesecu za žetvu".

U praktično svim kulturama svijeta postoje posebni nazivi za pun mjesec u neko doba godine. U ovom slučaju nije bila riječ o tome da su se poljoprivrednici u davna vremena ravnali sa svojim odlaskom u žetvu prema mjesecu, nego o čisto praktičnom trenutku. Mjesec u prosjeku svake večeri izlazi prosječno 50 minuta kasnije.

Razlog za to je činjenica da Mjesec, kao naš prirodni satelit, Zemlju obilazi jednom u mjesec dana, te što i Zemlja oko svoje osi rotira jednom u 24 sata. A onda se u doba žetve događa čudesan fenomen. Na sjevernim geografskim širinama, čini se da se mjesec pojavljuje na horizontu nekoliko dana skoro u isto vrijeme.

Supermjesec na kozmodromu u Kazahstanu Nebeski spektakl Znanost FOTO Ovo je bio najveći supermjesec u zadnjih 70 godina

Razlog tome je što zamišljena putanja mjeseca preko neba oko jesenskog ekvinocija slijedi vrlo uski kut u odnosu na istočni horizont. Zbog toga mjesec izlazi tek oko pola sata kasnije, puno kraće nego inače, što daje dojam kao da mjesec izlazi u skoro isto doba. Već to bilo je dovoljno da ljudima privuče pažnju.

A kad se tome doda činjenica da je jesen doba žetvenih radova, te da se u fazi punog mjeseca sunce i mjesec pojavljuju na točno suprotnim stranama svijeta, događa se da čim sunce zalazi, mjesec izlazi. Mjesečeva svjetlost u tom slučaju omogućavala je seljacima da žetvene radove produlje i duboko u noć jer su mogli vidjeti, a svaki dodatni sat bio im je dragocjen.

U galeriji slika možete vidjeti odabrane fotografije punog mjeseca u različitim dijelovima svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.