Tehno
2327 prikaza

Ovako je nekad izgledao čitav internet

ARPANET
screenshot/youtube
Nekada je samo četrdesetak računala bilo spojeno na Internet i to samo u Americi

Danas gotovo svatko nosi internet u džepu, barem nosimo pristup internetu u džepu. Gotovo nezamisliva količina informacija prenosi se svake sekunde preko oceana i kontinenata, ali nekada je taj internet bio znatno jednostavniji.

Prije pola stoljeća čitav internet, točnije njegova preteča ARPANET, sastojao se od samo 45 računala spojenih preko 40 čvorišta. Skica koju možete vidjeti u nastavku izrađena je krajem 1973. godine i predstavlja sva računala spojena na tadašnji internet. Na najraniji internet bili su spojeni razni istraživački centri na sveučilištima kao što su MIT ili Harvard, ali i neke velike tehnološke kompanije kao Xerox.

ARPANET | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kvadrati predstavljaju čvorišta, a ovali predstavljaju svojevrsne servere koji su bili spojeni na te čvorove, objašnjava quartz.com.

Zemljopisno bi to izgledalo otprilike ovako:

ARPANET | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

ARPANET je omogućio prebacivanje datoteka između korisnika već do kraja 1970. godine, a do 1971. godine pojedini korisnici mogli su doslovno nazvati telefonske brojeve određenih servera. Do svibnja 1973. godine 42 računala bila su spojena na 36 čvorova, a postojala je i satelitska veza do Havaja, tisućama kilometara od pacifičke obale SAD-a.

Havaji su već tada bili spojeni na internet sudeći prema kartu objavljenoj na Twitteru. Naime, David Newbury je rekao da je njegov otac bio jedan od šefova na sveučilištu Carnegie Mellon i u arhivi je imao kartu čitavog interneta.

Već u rujnu 1973. godine internet je prvi put postao i međunarodna mreža kada je uspostavljena satelitska veza s Norveškom i Velikom Britanijom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.