Tehno
258 prikaza

Patrick Moorhead: Vlasnici 6-ice ne trebaju kupovati iPhone 7

iPhone 7 Plus i Patrick Moorhead
Apple/Moor Insights & Strategy
Apple se pohvalio novom dvostrukom kamerom na 'sedmici', a kažu i kako je novi čip moćan. Upitali smo stručnjaka koja sve poboljšanja iPhone 7 donosi

Niti jedan telefon ne izazove pažnje koliko novi model Appleovog iPhone. Prošli tjedan predstavljeni su iPhone 7 i 7 Plus, a kao i svake godine u rujnu, svjedoci smo kampiranja ispred Appleovih trgovina gdje vjerni fanovi danima, a poneki i tjednima, čekaju kako bi među prvima kupili novu 'sedmicu'. 

iPhone 7 i 7 Plus kreću u prodaju danas u 28 zemalja, po osnovnoj cijeni od 649 dolara za iPhone 7 i 769 dolara za iPhone 7 Plus, a sljedeći tjedan dolaze i u dodatnih 30, među kojima je i Hrvatska. 

Od petka su tako poznate i cijene novog iPhonea u Hrvatskoj. Osnovni iPhone 7 sa 32 GB interne memorije tako u slobodnoj prodaji stoji 6269 kuna (128GB- 7199 kn, 256GB - 8129 kn), dok je iPhone 7 Plus dostupan od 7419 kuna za model s 32 GB interne memorije. Kupci koji će htjeti više memorije morat će za 128 GB verziju izdvojiti 8339 kn, dok je najskuplji model sa 256 GB, koji stoji 9269 kuna. Tijekom dana bi trebale biti poznate i cijene kod operatera.

Apple se na prošlotjednom predstavljanju novih modela pohvalio da je novi 64-bitni A10 procesor u iPhoneu dobio oznaku Fusion, dolazi s 4 jezgre te kažu da je 40 posto brži od prethodnika A9. Usporedivši ga s prvim iPhoneom, od njega je moćniji čak 120 puta. Uvjereni u performanse, u Appleu su rekli kako je A10 Fusion najsnažniji čip ikad u pametnom telefonu.

A prvi testovi potvrđuju njihove tvrdnje. Patrick Moorhead, glavni direktor i analitičar u kompaniji Moor Insights & Strategy, koji je nekoliko puta izabran za najboljeg analitičar na polju tehnologije, jedan je od prvih koji je imao priliku koristiti novi iPhone. Moorhead ima 25 godina iskustva u svijetu tehnologije, a prije osnivanja vlastite kompanije radio je i za AMD gdje je bio na poziciji potpredsjednika tvrtke. 

"Za korisnike iPhonea 5s ili iPhonea 6 najvjerojatnija odluka bit će prelazak na 'sedmicu' i ne bi trebali puno razmišljati o odluci. iPhone 7 je potpuno drugi telefon u usporedbi s navedenima modelima", objasnio je Moorhead za Express. 

Moorhead je svoje tvrdnje potkrijepio testovima iPhonea 7 Plus te je rezultate usporedio s onima iPhonea 6s. Čak i u usporedbi s prošlogodišnjim modelom, novi iPhone pokazao je značajna poboljšanja.  Rezultati su potvrdili Appleove tvrdnje da je A10 Fusion čip zaista moćan te su pokazali zaista impresivna poboljšanja u radu procesora. Također, Appleova nova dvostruka kamera je zaista impresivna. 

Naravno, kritičari će spomenuti da je Apple maknuo klasični stereo konektor te zapravo nije ponudio dobru alternativu. AirPods, bežične slušalice, prodavat će se po cijeni od 160 dolara, što znatno diže cijenu cijelog paketa. No, Apple bi mogao sljedeće godine ponuditi razumnije rješenje. 

Također, iako je ovo prvi iPhone koji je otporan na vodu, ne može 'preživjeti' kupanje. Naime, iPone 7 i 7 Plus imaju certifikat IP67, a ne IP68. Sam Apple telefone isporučuje uz upozorenje da neće zamijeniti uređaje koji imaju oštećenja nastala od vode. 

Unatoč tome, nema sumnje da je novi iPhone zaista moćan i brz telefon. 

"Za vlasnike iPhone 6s uređaja preporučujem da kupe 'sedmicu' isključivo ako žele poboljšanu kameru ili brži telefon. Apple je zaista drastično nadogradio kameru i čip na iPhoneu 7", zaključio je Moorhead.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.