Tehno
3844 prikaza

Posao u Googleu: Prestali pitati ovih 7 pitanja - preteška su

Ured Googlea
DPA/PIXSELL
Google slovi kao jedna od najboljih tvrtki za rad, a zato su i njihovi razgovori za posao te pitanja specifični

Posao u Googleu zvuči kao ostvarenje sna za mnoge - odlična plaća, poticajno okruženje i mogućnosti napredovanja napretek. No, da bi se došlo do posla, prije svega treba proći rigorozno i kompleksno testiranje, a taj je tehnološki div svjetski poznat po svojim neobičnim intervjuima u kojima profiliraju kandidate.

Za pitanja na koje kandidati moraju odgovoriti zadužen je poseban odjel ljudskih resursa, no neka od njih su se pokazala toliko teškima da su ih odlučili izbaciti. Ponekad tajna odgovora ne leži u poznavanju neobičnih podataka, već snalažljivosti i kreativnosti pojedinca.

Pogledajte sedam takvih primjera koje je u svojoj knjizi "Jeste li dovoljno pametni da radite u Googleu" otkrio autor William Poundstone.

1. Zašto su poklopci šahtova okrugli?

Da su u nekom slučaju šahtovi pravokutni te da ih se postavi pod pogrešnim kutom, tada bi se znatno povećala vjerojatnost propadanja kroz njih.

2. Kapetan ste gusarskog broda, a posada glasuje o raspodjeli ukradenog blaga. Ako se manje od polovice posade složi s onim što vi predlažete, umrijet ćete. Kako raspodijeliti novac da izvučeš najviše za sebe, ali i preživiš?

Potrebno je osmisliti rješenje u kojem će se zadovoljiti najmanje većina posade i sam kapetan. Najprofitabilnije rješenje za kapetana je raspodijeliti blago između sebe i 51 posto posade čiji glasovi održavaju kapetana na životu.

3. Čovjek je gurao automobil do hotela i izgubio je svoje bogatstvo. Što se zapravo dogodilo?

Čovjek je igrao Monopoly te je stao na pogrešno polje.

4. Ako pogledaš na sat i kazaljke pokazuju 15 sati i 15 minuta, koji je kut između kazaljki za minute i sat (trag - nije nula)?

Razlika je u kutu od 7,5 stupnjeva.

5. Koliko bi naplatio pranje apsolutno svih prozora u Seattleu?

Priznaje se bilo koji odgovor ako je konkretan, odnosno točan odgovor bi bio onaj koji daje cijenu pranja po prozoru, primjerice - naplatio bih 5 dolara po svakom prozoru.

6. Koliko se puta na dan kazaljke na satu preklope?

22 puta.

7. Kako u 3 rečenice objasniti značenje pojma baze podataka osmogodišnjem djetetu?

Baza podataka je aparat koji pamti puno informacija o raznim stvarima. Ljudi je koriste da bi došli do tih informacija. Sada se idi igrati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.