Tehno
5943 prikaza

11 trikova Googlea za bolje 'guglanje'

Google
REUTERS
S ovim savjetima vaše će pretraživanje Googlea biti puno kvalitetnije

Googleovu tražilicu koristimo svaki dan, ali, bez obzira na to, još uvijek ne znamo kakve sve mogućnosti ona pruža. Rezultati naših pretraživanja mogu biti još bolji i zato vam donosimo 11 trikova koji će promijeniti način na koji pretražujemo internet.

1. Koristite navodnike

Tražite li točno određen pojam ne bi ga bilo loše staviti pod navodnike. Kad to učinite, Google će za vas pretražiti samo stranice s tim pojmom ili nekom specifičnom frazom. 

2. Koristite zvjezdicu unutar navodnika

Tražite li neku pjesmu, a ne možete se sjetiti svih riječi, stavite ono što znate pod navodnike, a riječi koje ne znate zamijenite zvjezdicom. 

3. Uz pomoć minusa eliminirajte ono što vam ne treba

Tražite li neki pojam uz koji se veže mnoštvo pretraživačkih rezultata koji vama nisu zanimljivi, uz riječi koje ne želite vidjeti stavite minus. Primjerice, pretražujete li nešto o jaguaru kao životinji, možete eliminirati rezultate vezane uz Jaguar kao automobili (jaguar -automobil). 

4. Tražite web stranice po ključnoj riječi

Zanimljiva Googleova funkcija nosi naziv "site". Želite li, primjerice, da vam Google "izbaci" samo članke s 24sata.hr u pretraživanje upišite "google site:24sata.hr". 

5. Možete čitati i vijesti iz 19. stoljeća

Google News ima opciju pretraživanja više od 100 godina starih vijesti iz arhiva diljem svijeta.

6. Uspoređujte hranu koristeći pojam "vs"

Želite li usporediti, primjerice, rižu i meso u Google tražilici upišite "rice vs. meat".

7. Poboljšajte pretragu filterima

Želite li naći neki recept za omiljeno jelo, u opcijama naprednog pretraživanja pri dnu stranice možete filtrirati rezultate prema sastojcima, vremenu kuhanja i broju kalorija.

8. Koristite "define" kako bi otkrili značenje riječi

Treba li vam objašnjene značenja neke riječi na engleskom, dovoljno je upisati tu riječi i ispred nje staviti DEFINE (primjerice DEFINE: mortgage).

9. Okrenite ili nagnite ekran

Ovo je zabavna funkcija. Samo u tražilicu upišite tilt i pogledajte što se događa. 

10. Zaigrajte Atari Breakout na Googleu

Za legendarnu igru dovoljno je upisati "Atari Breakout" u pretragu fotografija. I to je to, igra može početi!

11. Pretražujte fotografije prema fotografiji

Želite li doznati otkud fotografija dolazi, spremite ju i kliknite na "kamera gumb". Uploadajte fotografiju i Google će vam prikazati otkud je ta ili neka slična fotografija došla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.