Tehno
4934 prikaza

Princ gradi novi grad: Imat će lažnu kišu i umjetni Mjesec

Mohammed bin Salman
1/2
REUTERS
Neom će biti grad budućnosti u kojem će sve biti automatski i funkcionirat će kao distopija

Prije nekoliko godina svojim je helikopterom sletio na loakciju pored mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije i tada je odlučio da će na tom mjestu sagraditi grad budućnosti kakvog svijet nije vidio. Grad koji će preteći Silicijsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Hollywood po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor.

Grad Neom smislio je okrutni saudijski princ bin Salman.

Umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiteljima da se druže s dinosaurima robotima, piše Wall Street Journal.

No, također među 2.300 stranica planskih dokumenata su planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24/7 - što znači da ovaj futuristički grad možda više liči na distopijski sci-fi.

Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznatiji kao MBS, surađuje s timovima konzultanata na razvoju svoje vizije grada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom kutku Saudijske Arabije.

Jill Dodd Jill Dodd Life Ispovijest: Moji dani u haremu saudijskog trgovca oružjem

Riješit će se i pustinje jer MBS planira koristiti "sijanje oblaka" za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svježih proizvoda koji će biti široko dostupni. 

Budući građani koji nisu zainteresirani za posjetu tržnicama, umjesto toga, moći će rezervirati u restoranu sa zvijezdama Michelin, kojih će biti više po stanovniku nego bilo gdje na svijetu.

Što se tiče onoga što ćete još pronaći u Neomu, WSJ bilježi planove za škole svjetske klase s nastavnicima hologramima te najbolje plaćenim poslovima na planeti, rekle su dvije osobe upoznate s projektom WSJ-u.

"Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska, a u nekim slučajevima još uvijek u razvoju, a možda i teorijska.", izjavio je WSJ-u izvršni direktor Neoma Nadhmi al Nasr. 

1984.

Iako predviđa sjajne stvari futuristički grad također zvuči poput totalitarne nadzorne države.

"Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve", navodi se u dokumentima. "[Grad] u kojem računalo može registrirati ​​zločine bez da ih netko mora prijaviti ​​ili gdje se mogu pratiti svi građani."

Žene u Saudijskoj Arabiji ZATOČENE Life Žele pobjeći: Tajni život i patnje arapskih princeza

To znači da se odmarate na svjetlećoj plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku bespilotna letjelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vjerojatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim “1984.” zvaničnim policijskim službenicima.

Dok ste na toj plaži, vjerojatno nećete vidjeti domoroce - oni su odavno "preseljeni" - ali možda ćete vidjeti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

Neom | Author: REUTERS REUTERS
To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametnije - što znači da MBS možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu.

Podsjetimo, MBS je bio glavni osumnjičen za organizaciju ubojstva saudijskog novinara koji je kritizirao režim (npr. od strane CIA-e), što je stvorilo veće gospodarske probleme, odnosno prestanak suradnje s nekim zapadnim zemljama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.