Tehno
217 prikaza

Projekti koji bez Kickstartera vjerojatno ne bi bili na tržištu

Crowdfunding
Thinkstock
Čak 12 posto projekata nije uspjelo prikupiti ni dolar

Na njoj se "okreću" milijuni dolara. Zaživjela je prije šest godina i omogućila da se na tržištu pojave brojni gadgeti, filmovi te niz raznih projekata. Riječ je o Kickstarteru, svjetskoj platformi za prikupljanje novca (crowdfunding) na kojoj je do sada pokrenuto ukupno 209.531 kampanja od čega je uspješno financirano njih 78.950. 

Među njima je čak i 12 posto projekata koji nisu uspjeli "osvojiti" niti jednog podupiratelja kojih je na ovoj platformi do sada ukupno bilo više od osam milijuna. Tportal.hr donosi listu pet projekata koji su "okrenuli" najviše novca preko Interneta.

"Coolest Cooler" projekt Ryana Greppera prikupio je najviše do sada, 13,3 milijuna dolara od 62.642 podupiratelja. Iako izgleda kao da je došao iz prošlosti, ovaj gadget opremljen je novitetima. 

Smartwatch Pebble s 10,3 milijuna dolara je odmah iza njega, dok su se na treće mjesto smjestili eksplodirajući mačići "Exploding Kittens". Ova jednostavna kartaška igra rekorder je Kickstartera po broju podupiratelja kojih je 219.382, a prikupila je 8,8 milijuna dolara. 

U stopu ih slijedi "nova konzola" OUYA sa 8,6 milijuna dolara čiju je kampanju podržalo 63.416 entuzijasta dok se na petom mjestu nalazi PONO MUSIC glazbenika Neila Younga sa 18.000 podupiratelja i više od 6 milijuna prikupljenih dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.