Tehno
1734 prikaza

Revolucija: Puniš auto šest minuta i voziš se 320 km

Punjenje električnog auta
REUTERS
Baterija od 32 kWh mogla bi nakon samo šest minuta punjenja osigurati čak 320 kilometara vožnje

Sljedeći veliki korak u razvoju baterija trebao bi nam osigurati esktremno brzo punjenje i puno veći doseg, kad govorimo o automobilima, i često slušamo o novim dosezima koji su i dalje u laboratorijima. Za najnovije otkriće zaslužni su Toshibini znanstvenici i ako zaživi prema njihovim prognozama, mogao bi uistinu biti veliki vjetar u leđa električnim automobilima. 

Toshiba je najavila novu generaciju litij-ionskih baterija koje bi automobilima osigurale doseg od 320 kilometara nakon samo šest minuta punjenja. U svojoj bateriji Tosiba je umjesto litija i titanijeva oksida koristila anodu od oskida titanija i niobija. Kako tvrde, takva baterija od 32 kWh može osigurati trostruko veći doseg u usporedbi s uobičajenom baterijom nakon punjenja od šest minuta. 

Uz to, Toshiba navodi i da će baterija zadržati 90 posto kapaciteta nakon 5000 ciklusa punjenja. Odnosno, punimo li takvu bateriju jednom na dan, to je skoro 14 godina punjenja, prenosi Cnet. 

Toshiba planira tu bateriju na tržište dovesti za dvije godine, no ono što komplicira cijelu priču je cijena koja nije poznata. Ako će biti dovoljno povoljna, mogla bi donijeti pravi pomak u prihvaćanju električnih automobila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.