Tehno
3246 prikaza

EasyJet: Do 2028. putovat ćemo električnim avionima

EasyJetov projekt električnog komercijalnog aviona
YouTube
Za najviše 10 godina, možda i prije, preko pola Europe moći će se zrakom na struju

Možda je to i marketinški trik, vjerojatno jest, ali im obećanje nije nimalo nemoguće za ispuniti ga. EasyJet objavio je da će za najviše 10 godina u pogonu imati putničke avione na električni pogon. Avioprijevoznik do toga namjerava doći tako što je sklopio ugovor s američkom tvrtkom Wright Electric kako bi razvili bateriju dovoljno snažnu, dovoljno laganu i dovoljno ekonomičnu za pogon na letovima do dva sata.

Lako za to što ispada da će za 10 godina biti moguće avionskim električnim putničkim prometom povezati cijelu Hrvatsku ili regiju, nego će takvi avioni očito moći letjeti preko pola Europe. Carolyn McCall, direktorica tvrtke, rekla je da se ovime avionski promet počinje voditi za primjerom cestovnog prometa. Boeing je, primjerice, još početkom stoljeća počeo razvijati program rapidnih ušteda goriva, pa i biogoriva iz rezervoara s bakterijama odnosno algama ili gljivama. No, ovo sad, piše Guardian...

Solarni paneli, Nellis Air Force Base Promjene na tržištu Ekonomix SAD: duplo više radnika u solarnoj, nego u fosilnoj energetici

"Po prvi put u mojoj karijeri mogu predvidjeti budućnost bez avionskog goriva i jako smo uzbuđeni zbog toga. Ovo sada je više pitanje 'kada' nego 'ako' će letjeti električni mlažnjaci kratkog dometa", kazala je McCall. Express je nedavno pisao o zacrtanim planovima Njemačke da do 2030. na svojim cestama ima samo električne automobile, o još nekim zemljama koje se tome bliže i ranije, te o očitom vrlo skorom prelasku EU-a s dizela na benzin i dalje na električnu energiju, što je sva prilika da će slijediti i Hrvatska.

Wright Electric surađuje s nekoliko avioprijevoznika diljem svijeta. Njihova su predviđanja, a ova su apsolutno izvjesna, da će električni avioni biti upola tiši i 10 puta jeftiniji i za kupnju i za održavanje. Iako najavljuje prve električne avione u svojoj floti već za najviše 10 godina, EasyJet je objektivan, pa imati sve svoje avione na kratkim letovima na električni pogon planira u roku od najviše 20 godina. Tvrtka je već sagradila prototip dvosjed, a cilj joj je imati sasvim električne avione za najmanje 120 putnika.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.