Tehno
806 prikaza

Srpski električni automobil Axios prodavat će se za 10 tisuća eura

Električni automobil na punjenje
Thinkstock
Axios s jednim punjenjem baterija ima domet do 140 kilometara, a najveća brzina električnog automobila je 60 kilometara na sat.

I Srbija će proizvoditi električne automobile, najkasnije do rujna ove godine na ulicama Beograda pojavit će se malo gradsko vozilo na električnu energiju čija cijena neće prelaziti 10.000 eura, javlja B92. kompanija Eko Srbija već je dogovorilo prvu isporuku dijelova za sklapanje dvanaest automobila, ali planiraju da se uskoro svi dijelovi električnog automobila proizvode u Srbiji. Tvrde da zatvorili cjelokupan financijski plan i dobili potrebne dozvole, i sada, kako objašnjavaju u Eko Srbiji, sve ostalo je samo do tržišta, piše Poslovni.hr. 

Predstavljanje u rujnu

"S kineskim partnerom dogovorili smo sve oko uvoza dijelova, od šasije, motora, baterija do karoserije, koji bi se sklapali u okolici Beograda. Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju proizvodimo u Srbiji te smo već započeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu proizvesti te dijelove vozila", kaže Dragan Škrnjić, direktor Eko Srbije. Njegova kompanija dobila je potpuno besplatno licenciju od jedne renomirane talijanske kompanije za proizvodnju elektromotora, a jednaku licenciju nedavno otkupio i japanski automobilski div Suzuki.

"Prvi električni automobil, koji će se na našem tržištu prodavati pod imenom Axios, predstavit ćemo u rujnu, na petom Tesla rallyju, na kojem sudjeluju električna vozila i hibridi iz cijelog svijeta. Naš automobil je namijenjen, prije svega, za korištenje u gradskim uvjetima. S jednim punjenjem baterija ima domet do 140 kilometara, a najveća brzina je 60 kilometara na sat", dodaje direktor Škrnjić. 

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.