Tehno
717 prikaza

'Stress test' mobitela - što sve 'prežive' dok ne završe u vašim rukama

Razbijeni mobitel
Thinkstock
Testiranje uređaja zna trajati i po nekoliko mjeseci i nijedan gadget ga ne može izbjeći

Sve tehnološke kompanije imaju svoj sustav testiranja kako bi bili sigurni da su njihovi uređaji, prije nego što uopće dođu do trgovina, spremni za korisnike, odnosno spremni za "preživljavanje ljudske pogreške". Sigurno vam je bezbroj puta mobitel pao na pod, a ako ste imali sreće prošao bi sa samo par ogrebotina, ali ako niste, onda onda ste vjerojatno ostali bez ekrana, pa samim tim i uređaja.

Srećom, sve kompanije smanjile su krhkost uređaja na minimum. Isti gadget kojeg trenutno držite u ruci prošao je nekoliko tisuća sati raznih testiranja.

Simulacija ispadanja iz svih kuteva

Kako izgleda "stress test" gadgeta u tvornici Huawei u Kini? Kod njih period testiranja svakog uređaja traje čak pet mjeseci, a u tom periodu na testu je i do dvije tisuće mobitela, piše Wired.

S uređajem Whirltone primjerice simuliraju ispadanje telefona iz svih mogućih kuteva i pozicija, a svako to simuliranje ponavlja se sa različitih visina po sto puta. Slična stvar se radi prilikom testiranja "slobodnog pada". Mehička kliješta podižu mobitel u zrak i bacaju ga na mramornu podlogu. Međutim, mobitel se više puta baca na mramor sa svih šest strana koliko ih mobitel ima, pa čak i na vrhove. Dok mobiteli tako padaju po mramoru snima ih superbrza kamera i ukoliko dođe do oštećenja snimka pokazuje iz kojeg je točno ugla nastalo oštećenje.

Testira se i savitljivost uređaja. Svi se sjećate kakve je probleme Apple imao prošle godine s novim iPhoneom koji se savijao u džepu. Huawei u svojoj tvornici testira savitljivost mobitela tako što ih postavlja u autentičnu simulaciju džepa od traperica, a gumena replika pritiskivača ga sto puta stišće dok je u džepu. Pored toga, postoji i test izvrtanja, koji se na svakom uređaju ponavlja pet stotina puta.

Testiraju se tipke i utori

Stress test uključuje i testiranje izdržljivosti svih tipki i utora. Prilikom tog testiranja simuliraju se navike korisnika, pa se primjerice tipka "power" pritišće nevjerojatnih 200.000 puta tijekom perioda od pet dana, dok se tipke za pojačavanje i smanjivanje zvuka "stisnu" 50.000 puta. 

Jedan od najfascinantnijih testova je test izdržljivosti na raznim temperaturama. Huawei ima posebno izgrađenu prostoriju u kojoj se simuliraju razne klimatske promjene. Na taj način se provjerava kako mobiteli reagiraju na različitim temperaturama.

Testovi koje provodi Huawei pokazuju koliko je potrebno vremena kako bi mobiteli koje koristimo bili spremni za upotrebu. Naravno, rizik je uvijek moguć, iako je za neke testove propisan stopostotni prolazak. No, jedno je sigurno – mobiteli koji se nalaze na policama trgovina dobili su najbolju moguću priliku svog proizvođača da budu najkvalitetniji na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.