Tehno
4390 prikaza

Sve ove stvari 'vlasnici interneta' znaju o vama

Facebook
McPHOTO/DPA/PIXSELL
Google i Facebook prikupljaju čudesne količine podataka koje ste im sami ponudili na pladnju

Nakon krađe podataka 50 milijuna korisnika Facebooka pitanje koje brine mnoge je koliko i što sve društvene mreže i zapravo internet kao takav pamti i znao o svojim korisnicima. Ono što vjerujemo pretpostavljate i sami, s obzirom na današnju tehnologiju i njezinu upotrebu u svim granama društva i života, je kako je riječ je o velikoj količini podataka. Pogledajte točno što sve Google i Facebook znaju o vama.

Google zna točno gdje ste bili, a i kamo planirate ići

Ako vam je na mobitelu, pametnom telefonu, uključena opcija lokacija, Google zna točno gdje ste bili, da li ste hodali, vozili se i sl. Podatke možete pogledati i sami na Google maps na vašem telefonu.

Google zna sve što ste ikad tražili pa i obrisali

Google sprema podatke o povijesti vaših pretraživanja na svim vašim uređajima. To znači da, bez obzira što ste podatke o povijesti pretraživanja obrisali s jednog uređaja, oni mogu biti vidljivi na drugom.

Podaci su dostupni ovdje.

Google ima profil oglašavanja napravljen upravo kako bi odgovarao vama

Google kreira profil za oglašavanje temeljen na informacija o vama, a uključuje vaše lokacije, spol, dob, hobije, karijeru, interese, moguću težinu i podatke koliko zarađujete. Podatke možete pronaći ovdje

Google zna koje sve aplikacije koristite

Google sprema podatke o svakoj aplikaciju koju koristite. Zna i koliko često i kada ju koristite, i s kim ste u interakciji. To znači da znaju s kim razgovarate na Facebooku, u kojim su oni zemljama, a prate i kada idete na spavanje. Pogledajte ovdje.

Google bilježi svu vašu povijest na YouTubeu

Google bilježi sve što ste ikad pogledali na YouTubeu kako bi možda mogli predvidjeti hoćete li uskoro postati roditelji, jeste li konzervativac, koje ste vjere, kako se osjećate, jeste li depresivni ili možda suicidalni, i sl. Povijest na YouTubeu.

Podaci koje Google ima o vama mogu napuniti 5 milijuna dokumenata

Google nudi mogućnost pohranjivanja svih podataka koje ima o vama. Otprilike je riječ o 'fileu' veličine 5 GB. U njemu se nalazi sve. Od linkova, bookmarka, emailova, kontakata, svi podataka s Google Drovea, videa s YouTubea, fotografija koje ste napravili uz vaš mobilni uređaj, sve što ste ikad kupili preko Googlea, i sl. Imaju podatke i o vašim kalendarima, razgovorima, lokacijskoj povijesti, glazbi koju ste slušali, knjigama koje ste kupili, google grupama u kojma ste, stranicama koje ste 'sherali', koliko hodate dnevno...Svoje podatke pronađite ovdje

Facebook također ima gomilu podataka o vama

Facebook također nudi sličnu mogućnost da preuzmete sve vaše podatke koji uključuju svaku poruku koju ste ikad poslali i primili, svaki dokument kojeg ste ikad poslali, ima i podatke o svim kontaktima iz vašeg telefona, i audio porukama koje ste poslali ili primili.

Facebook pohranjuje sve podatke od vaših login lokacija do naljepnica koje ste koristili

Facebook pohranjuje sve za što pomisli da bi vam moglo biti zanimljivo n temelju vaših dosadašnjih lajkova ali i na temelju onoga o čemu pričaju vaši prijatelji. Iako vam se čini nebitno, oni spremaju i sve podatke o stickerima koje ste koristili. Bilježe kada ste ste logirali, od kuda ste ste logirali i preko kojeg uređaja. Spremaju i podatke o svim aplikacijama u koje ste se logirali preko Facebooka.

Mogu koristiti vašu kameru i mikrofon

Podaci koje prikupljaju uključuju i praćenje gdje se nalazite, koje aplikacije koristite, kada ih koristite, za što ih koristite, mogu pristupiti vašoj kameri ili mikrofonu u bilo kojem trenutku, vašim kontaktima, emailovima, kalendaru. Na raspolaganju im je i povijesti poziva, poruka koje ste poslali ili primili, podataka koje ste preuzeli, igrama koje ste igrali, fotografijama, video materijalu i glazbi u kojoj ste uživali, povijesti pretraživanja, pa čak i podacima o radio stanicama koje ste slušali.

The Guardian tako piše kako Google na različite načine prikuplja sve podatke o povijesti vašeg života na internetu.Događaji koje ste posjetili postaju zapis u vašem 'životopisu' na internetu. Sve što vam je ikada palo na pamet, oni znaju. Ove informacije imaju milijun mogućih načina upotrebe, posebno ako su vam i dodatne mogućnosti n raspolaganju ako ste npr. zaposlenik Googlea ili Facebooka.

Lako se može ući u podatke o svemu što je netko radio u posljednjih deset godina, jer internet pamti sve. Upravo to jedna je od zanimljivih opcija koju nam nudi ovaj moderni svijet u kojem živimo i u kojem mi pratimo živote drugih, ali i svi oni prate nas. Kamere u našim stanovima imamo jer nam trebaju i koristimo ih, a redovito zaboravljamo da, dok ne želimo da nas nadziru, zapravo im to omogućujemo sami. Jer kakav bi nam život bio da nismo povezani sa svima i u svako doba dana?     

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.