Tehno
941 prikaza

Ulagači ne žele više Zuckerberga na čelu Facebooka

Mark Zuckerberg
AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL
Dionice Facebooka pale su za oko 27 posto od srpnja ove godine

Vrijeme je da Mark Zuckerberg ode, nakon niza skandala i kontroverzi koje su posljednjih godina pogodili ovu najveću društvenu platformu, smatraju tu neki od najvećih dioničara Facebooka.  

Nekoliko američkih javnih fondova, državnih i gradskih ureda za upravljanje imovinom, uključujući i New York City mirovinski fond, podržali su prijedlog dioničara kojim se želi Marka Zuckerberga maknuti s mjesta predsjednika upravljačkog odbora ove najveće društvene mreže. 

Prijedlog je pokrenula kompanija Trillium Asset Management, koji predstavlja urede za upravljanje imovinom New York Cityja, Rhode Islanda i Pennsylvanije.  

Njihov prijedlog zapravo nema nikakvu važnost ili mogućnost da on bez svog mjesta i ostane s obzirom na broj dionica a time i upravljačke i glasačkih mogućnosti koje ima. Ima većinu glasova te 75 posto dionica koje mu omogućavaju deset puta više glasova od prosječnih dioničara, piše The Wall Street Journal. 

Svjedočenje Marka Zuckerberga FACEBOOK Tehno Najgora godina Marka Zuckerberga i njegove kompanije

No ove vijesti još su jednom pod svjetla reflektora dovele upravljanje ovim društvenim gigantom, posebno nakon niza pogrešaka i kontroverzi oko korištenja i zloupotrebe podataka korisnika Facebook računa. Potvrđuju tako i mišljenje i želju nekih investitora da je Zuckerbergu potrebna dodatna podrška ili pomoć u vođenju kompanije. 

Trillium je tako pozvao Zuckerberga da odstupi sa svog mjesta zbog lošeg načina na koji je Facebook riješio niz problema koje su pogodile kompaniju posljednjih nekoliko godina, uključujući i širenje dezinformacija na ovoj društvenoj platformi, te posebno dezinformacija koje su unijele veliki razdor u zemljama poput Mianmara. 

U prilog njihovom radu ne idu ni novi podaci o proboju podataka 30 milijuna korisnika, smatraju kritičari.

Izbjeglice iz Mianmara bježe u Bangladeš Govor mržnje Life Protjerali 700.000 ljudi: Facebook je uništio ovu zemlju

"Nezavisni odbor ključan je dio napretka Facebooka, njegovog puta prema naprijed, prem izlasku iz ovog kaosa koji je nastao i potrebe da se povrati povjerenje u Facebook među Amerikancima i među investitorima", rekao je u svojoj izjavi Scott Stringer iz New York City Comptroller.

Facebookov glasnogovornik odbio je komentirati ove navode. 

Stringer nadgleda gradski, više od 195 milijardi dolara vrijedan mirovinski fond, uključujući i 4,7 milijuna dionica Facebooka koje imaju. Vrijednost tih dionica procijenjena je na više od 745 milijuna dolara. Ostale tri države koje podržavaju ove mjere, sa svojim fondovima, imaju manji udio, a njihovih kombiniranih 200.000 dionica procijenjeno je na oko 32 milijuna dolara. Facebookova ukupna vrijednost iznosi gotovo 460 milijardi dolara

Njihove dionice pale su za oko 27 posto od srpnja ove godine, kada su im projekcije pokazale da će, ove godine, imati manji rast prihoda od očekivanog. Na taj način tržište je odgovorilo na niz nedaća koje je pogodilo Facebook, a osim problema sa zloupotrebom podataka tu su i odlasci visokih dužnosnika iz kompanije, između ostalog i osnivača Instagrama i WhatsAppa nakon njihovih razmirica sa Zuckerbergom

Ovo nije prvi put da se pojavio prijedlog o micanju Zuckerberga s upravljačke pozicije. Slično je bilo i 2017. godine, a ovaj novi prijedlog ići će na glasovanje na sljedećem sastanku dioničara koji će se održati u svibnju 2019. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.