Tehno
45057 prikaza

Za dan i pol ovako će pomaknuti most od 110.000 tona

Vijadukt Rinsdorf
YouTube
20 metara bočno poželjeli su ga imati njemački inženjeri, a onda su smislili i način kako će to napraviti

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pripremaju se na jedinstven pothvat. Scenarij je pomalo sličan porinuću broda. No, ovaj put riječ je o izgradnji nove dionice autoputa zbog čega namjeravaju pomaknuti već postojeći vijadukt za 20 metara.Ogromna konstrukcija podignut će se i prebaciti na novu lokaciju uz pomoć hidrauličnih dizalica koje bi trebale pomaknuti cijelu konstrukciju.

"Kao lubrikante u ovom postupku koristit će se ulja i komercijalno dostupna tekućina za pranje", rekao je voditelj ureda za koordinaciju radova na autoputu A45 koji spaja grad Aschaffenburg jugoistočno od Frankfurta, s Dortmundom. Vijadukt se nalazi nedaleko Siegena, koji se nalazi na pola spomenute dionice. Riječ je o nimalo jednostavnom zahvatu jer vijadukt teži 100.000 tona, a za usporedbu – skoro je jednako težak kao i katedrala u Kölnu, koja bez temelja teži oko 120.000 tona.

Visina vijadukta je 66 metara i kako kažu najiskusniji njemački stručnjaci, takvo bočno pomicanje neke građevine nikad do prije nije izvedeno u Njemačkoj. Cijela akcija trebala bi trajati tek dva dana i predviđena je 2022. godine, a do tad će trajati pripreme i radovi na novim prilaznim cestama, piše Spiegel.

Sličan pothvat poduzeli su inženjeri i graditelji mostova u Kanadi prije tri godine. Most s jednom trakom u Fort Nelsonu pomaknut je za oko 10,5 metara u travnju 2016. kako bi se izgradio novi most s dvije trake na autocesti 77, oko 70 km sjeverno od Fort Nelsona.

Most dugačak 430 metara pomaknuli su za samo 17 sati. Radovi su krenuli u 6 popodne, a na novoj lokaciji most se našao u 11 ujutro iduće dana. Ipak bila je riječ o mnogo manjoj građevini. Ovaj most preko rijeke Fort Nelson imao je samo jedan vozni trak i nije bio asfaltiran, nego je bio prekriven drvenim gredama.

Ipak riječ je o jednom od najduljih modularnih čeličnih mostova u Sjevernoj Americi. Konačno nakon 31 godine napravljen je novi armiranobetonski s tri linije čeličnih nosača. Stari je ostao služiti kao prijelaz preko rijeke tijekom izgradnje novog mosta.

 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • aloalo 22:59 05.Svibanj 2019.

    Za dan i pol ovako će pomaknuti most od 110.000 tona...... nekoliko redaka ispod,, Cijela akcija trebala bi trajati tek dva dana i predviđena je 2022. godine, a do tad će trajati pripreme i radovi na novim prilaznim cestama, piše Spiegel