Tehno
433 prikaza

Roboti pokušali prevariti ljude, ali nisu uspjeli

Umjetna inteligencija
Thinkstock
Rose je imala tri suparnika chatbota u ovom neobičnom natjecanju iz umjetne inteligencije, a svi oni imali su zadatak da pokušaju zavarati žiri i uvjeriti ih da razgovaraju s pravom osobom

Rose se na natjecanju za nagradu Loebner predstavila kao sigurnosna savjetnica u hakerskom svijetu. Ima 30 godina i zapravo samo misli da je čovjek. Rose je naime 'dijete' Brucea Wilcoxa, odnosno chatbot kojeg je Wilcox napravio za Loebner.

Rose je imala tri suparnika chatbota u ovom neobičnom natjecanju iz umjetne inteligencije, a svi oni imali su zadatak da pokušaju zavarati žiri i uvjeriti ih da razgovaraju s pravom osobom.

Iako je Rose nadmašila sve ostale, ni ona nije uspjela zavarati članove žirija, ali oni su je proglasili najuvjerljivijom od svih. Inače, pobjednik, koji bi sa stopostotnom sigurnošću uvjerio žiri da se radi o čovjeku, dobiva 100.000 dolara, koji su prebačeni za natjecanje iduće godine.

Jedan od sudaca bio je jedan od urednika s BBC-ja, Rory Cellan-Jones, koji je rekao kako mu je trebalo oko tri minute kako bi shvatio da Rose nije čovjek.

Bruce Wilcox je nakon natjecanja rekao kako su suci postavili neka pitanja koja nisu bila baš fer, ali svejedno je Rose daleko dogurala. Suci inače na ovom natjecanju pokušavaju već na prvom pitanju 'provaliti' chatbot, odnosno postaviti pravo pitanje kako bi odmah otkrili radi li se o robotu.

Međutim, chatbotovi su danas, u odnosu na chatbotove od prije nekoliko godina daleko razvijeniji i mogu voditi 'normalan' razgovor više minuta, prije nego sugovornik s druge strane shvati da ne razgovara sa živom osobom.

Cijeli razgovor chatbota Rose i suca BBC-ja možete pročitati ovdje i procijeniti bi li vama trebalo manje ili više od tri minute da shvatite da pričate s robotom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.