Tehno
4584 prikaza

Želite se obrisati s interneta? Učinite to ovako

Kako izbrisati svoj digitalni trag
1/4
Pixabay
Zasićenost ili briga za privatnost neki su od razloga za zamesti svoj digitalni trag

U današnje vrijeme praktično je postalo nemoguće živjeti bez interneta i različitih društvenih mreža. Preplavljeni gomilom videa, GIF-ova i raznog smeća, barem jednom tjedno mnogi od nas pomisle da treba 'spaliti' sve online račune i odustati od digitalnog života. Isto tako, javne informacije koje su dostupne o vama oglašivačima i drugima omogućuju da vas lakše ciljaju reklamama ili prate vašu aktivnost.

Obrišite profile na društvenim mrežama i drugim servisima

Kroz godine smo se povezali na različite mreže i dok neke koristimo redovito, druge smo možda i zaboravili. Tu su i brojni računi na online trgovinama. Kako bi se riješili njih, morat ćete ući u postavke i potražiti opcije za zatvaranje, deaktivaciju ili brisanje profila. Ovisno o mreži, to može biti i pod postavkama sigurnosti ili privatnosti.

Digitalni trag | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Kod Facebooka odlaskom u postavke naći ćete opciju za upravljanje računom gdje možete zatražiti brisanje cijelog profila.

Digitalni trag | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Brisanje profila može trajati do tri mjeseca, ali vaš profil neće biti vidljiv. Facebook napominje da prije svega skinete kopiju svojih podataka s Facebooka.

Ovi alati odradit će puno toga za vas

Digitalni trag | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Razni alati pomoći će vam u brisanju vaše online prisutnosti, no važno je napomenuti da niti jedan nije neko magično rješenje. Deseat.me se želi povezati s vašim Gmailom, a potom će napraviti dubinsku analizu povezanih društvenih mreža, mailing lista i online trgovina. Potom ćete moći vidjeti popis i odjaviti se sa svake od njih ili dobiti popis na direktnu stranicu gdje se možete odjaviti. Koristan alat mogao bi vas podsjetiti na neke davno zaboravljene stranice na kojima ste se prijavili.

Tu je i JustDelete.Me, stranica koja je veliki direktorij adresa koje će vas odvesti direktno na stranicu na kojima se gase profili. Osim što pokazuje direktan link, bojama vam želi pokazati i koliko je teško ukloniti neki profil.

Digitalni trag | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Direktno uklonite podatke

Obratite se svojim operaterima kako bi provjerili je li vaše ime objavljeno u nekom imeniku i tražite da ga uklone. Ako ste objavljivali na raznim forumima, možete kontaktirati i vlasnike te im objasniti razloge zbog kojih

Uklonite osobne podatke

Digitalni trag | Author: Google Google

Ako su na nekoj stranici objavljeni vaši privatni podaci, poput bankovnog računa, a vlasnici ne žele to ukloniti, Google može biti od koristi preko svoje stranice za uklanjanje podataka. To može potrajati i ne mora nužno biti uspješno, ali može biti dobra opcija.

Obrišite zastarjele podatke

Ako ste promijenili posao, a mjesecima kasnije još se vide vaši podaci na stranici starog posla, iako te stranice više nema, moguće je da Google ima na svojim serverima indeksiranu staru verziju. Tu vam pomaže alat za uklanjanje zastarjelog sadržaja, koji je koristan i kad želite ukloniti neke podatke sa stranice s kojom ne želite više biti povezani. No, i Google navodi da nisu svi zahtjevi uspješni.

Digitalni trag | Author: Google Google

Obrišite svoj email račun

Email je mnogima ključan za digitalno funkcioniranje, osobito zbog svih povezanih Googleovih servisa, a ovisno o mailu koji koristite to može biti više ili manje komplicirano. Nakon prijave, obično ćete morati naći opciju za brisanje i zatvranje računa. Neki ostaju otvoreni neko vrijeme, ako se želite predomisliti i imajte na umu da je mail zadnja stvar koju trebate obrisati jer je često povezan s nizom drugih usluga.

Digitalni trag | Author: Google Google

Kod Gmaila morate otići na https://myaccount.google.com/?hl=hr i potom kliknuti na Izbrišite svoj račun ili usluge pod karticom Postavke računa. Google nudi opciju brisanja određenih njihovih proizvoda ili cijelog Google računa.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.