Top News
6057 prikaza

100 vozača spremili smo iza rešetaka. Što dalje?

Prometna nesreća
Borna Filić/PIXSELL
Od početka kolovoza policija strožim zakonom pokušava uvesti red u prometu i povećati sigurnost

Početak kolovoza donio nam je puno stroži zakon o sigurnosti prometa na cestama, a u prva dva mjeseca čak je 100 vozača završilo iza rešetaka zbog prekršaja u prometu, objavio je MUP. No taj broj mogao bi i značajno porasti, jer je riječ samo o potvrđenim kaznama na nadležnim sudovima. Za 1078 vozača je u kolovozu i rujnu predložena novčana kazna, a za njih 356 se tražio zatvor. U zatvor nije poslano 111 vozača, a za preostalih 145 vode se sudski postupci. U tomu razdoblju bilo je mnogo slučajeva u kojima su suci odredili velike kazne recidivistima i prekršiteljima. 

Sudac Općinskoga suda u Gospiću kaznio je vozača (24) s 90 dana zatvora i zabranom upravljanja u razdoblju dvije godine nakon što su ga policajci zaustavili i utvrdili kako je u krvi imao 1,97 promila alkohola, a vozio je bez vozačke dozvole i pod ranijom zabranom. Mladić (21) kod Đurđevca je u kolovozu izletio Golfom s ceste. Bio je pijan i nije položio vozački ispit. Ispričao nam je kako je kupio auto za 400 eura i to odlučio “zaliti” pa je tako pijan sjeo za volan. Dobio je 13.700 kuna kazne i 15 dana uvjetnoga zatvora.

Prometna nesreća Opasna brzina Top News Smanjuju brzine na cestama: "I 30 km/h može biti kobno"

Upravo je sudac Dario Kuzmić, sa stalnom službom u Đurđevcu, prikupio najviše pažnje visokim kaznama. 

– Samo provodim zakon koji je, kada je riječ o prometu, od 1. kolovoza puno stroži. Svjedoci smo brojnih tragedija na prometnicama, koje nerijetko završavaju i na najtragičniji način – rekao je sudac za 24sata. Smatra kako je ovakva kaznena politika korak dalje prema uvođenju više reda na cestama, a on je već u prvome vikendu u kolovozu kaznio trojicu vozača tada najvećim kaznama. Naravno, ovakve kazne nekim vozačima su prevelik teret i teško ih mogu platiti. 

– Ovakve velike kazne neki prekršitelji pokušat će izbjeći, ali kazna će se pretvoriti u rad za opće dobro pa će se i u tim, mislim, rijetkim situacijama postići svrha kažnjavanja – pojasnio je sudac Kuzmić. 

Žarko Tušek Kolumna Top News HDZ-ovci uvijek imaju prednost. Pa i na cesti

Jednu od najvećih kazni mogao bi platiti vozač (49) koji je potkraj rujna izazvao nesreću u Varaždinu. Udario je pješakinju pa pobjegao. Kada su ga našli, vidno pijan odbio je pregled i analizu krvi i urina. Nije imao ni vozačku, a i prometna dozvola i osiguranje vozila su istekli. Prijeti mu 91.700 kuna kazne ili 60 dana zatvora. Glavni cilj ovoga zakona je da velike kazne potaknu vozače na pažljiviju vožnju, što bi trebalo povećati i sigurnost svih sudionika prometa, ali i smanjiti broj poginulih.

Iz MUP-a tako napominju da je u prvih devet mjeseci ove godine poginulo 35 ljudi manje nego u istome razdoblju prošle godine (209 u odnosu na lanjskih 244). Pogledamo li samo brojke za kolovoz i rujan, odnosno razdoblje primjene novoga zakona, na cestama je poginulo 57 sudionika, 10 manje nego lani. U prvim dvama mjesecima primjene novoga zakona u MUP-u su sankcionirali 1347 počinitelja čak 1434 prekršaja u prometu, za koje kazne iznose od 10.000 do 20.000 kuna, odnosno do 60 dana zatvorske kazne.

Kamion, prometna nesreća U Hrvatskoj Top News Tragična nesreća pokazuje koliko je ljudski život jeftin
 
U MUP-u napominju i kako je od 1347 vozača koji su se ogriješili o zakon njih 537 odmah uhićeno. Najčešće je riječ o vozačima koji su imali više od 1,5 promila alkohola, njih čak 528. Tu su još i oni koji su vozili pod zabranom ili bez položena ispita te oni koji su odbili analizu krvi, urina, ispitivanje ili liječnički pregled. Iako je zakon strog, brojke pokazuju kako mnogi vozači i dalje čine teške prekršaje i ugrožavaju sebe, ali i druge. Stoga u MUP-u ističu da će nastaviti pojačane kontrole i u sljedećem razdoblju, osobito u danima vikenda. 

Bit će fokusirani na pijane vozače, prekoračenja brzina, korištenje pojasa (i kod putnika na stražnjim sjedalima) te korištenje telefona, jednog od četiriju najčešćih “ubojica” u prometu. Upozoravaju i na pojačan nadzor motociklista. Tome svjedoči i čak 110 dana zatvora, koliko su dosudili vozaču (40) koji je početkom listopada u Zagrebu vozio bez položena ispita i sa skoro dvama promilima alkohola u krvi. Za svaki prekršaj dobio je, u žurnome postupku, po 55 dana zatvorske kazne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:39 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site