Top News
492 prikaza

20 godina zatvora Sandžakliji koji je po Austriji vrbovao ISIL-ovce

Ebu Tejma, Mirsad Omerović
Bio je glavni vehabistički propovijednik za radikaliziranje muslimana u Austriji, mozak je isprao i Samri Kesinović te Sabini Selimović

Na Zemaljskom sudu u Grazu nepravomoćno je na 20-godišnju kaznu zatvora osuđen Mirsad Omerović (35) zato što je kao propovjednik vrbovao 166 mladih Europljana u ISIL-ov džihad u Siriji. Porijeklom iz Sandžaka u Srbiji, Omerović je često boravio u selu Maoča u BiH, te ne čudi da je i sam propovijedao vehabističko tumačenju islama, ono na koje se u velikoj mjeri oslanjaju ISIL i al-Kaida.

Avaz iz BiH je o njemu pisao kao o čovjeku koji je dugo bio zanimljiv BiH agenciji SIPA. Za Omerovića se također još prije dvije godine pisalo da je bio onaj koji je vrbovao na odlazak na područje pod ISIL-ovom okupacijom u Siriji i dvije kmaloljetne Austrijane porijeklom iz BiH, Samru Kesinović i Sabinu Selimović.

One su 2014. godine u dobi od 16, odnosno 15 godina pobjegle od kuće, da bi iskrsnule u Siriji, i to kao propagandna lica s ISIL-ovih postera. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da su tinejdžerice shvatile užasne razmjere zablude na koje ih je praktično ispiranjem mozga u svojim propovijedima navukao Omerović.

U studenom 2015. potvrđena je vijest da je Samra Kesinović umrla od posljedica užasnih ozljeda, nakon što su je ISIL-ovci u gradu Raqqa u Siriji pretukli, uhvativši je u pokušaju bijega. Omerović se u Beču predstavljao kao Ebu Tejma, te je uhvaćen upravo nakon što se na primjeru dviju tinejdžerica shvatilo da je on glavna osoba za radikaliziranje muslimana u Austriji.

Tajne službe po EU uočile su ga još 2011. kad je počeo objavljivati svoje ekstremističke propovijedi po Youtubeu. Uhvaćen je krajem 2014. Osim što je regrutirao mlade za popunjavanje ISIL-ovih redova, optužen je bio i za prikupljanje novca i dostavljanje terorističkom pokretu. Pripremanje ubojstava na sudu u Grazu nije mu dokazano, inače bi dobio doživotnu zatvorsku kaznu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.