Top News
1359 prikaza

Pozirao s odrubljenim glavama u Siriji, dvije godine zatvora

Zločinac iz Sirije na sudu
Živio je mirno u Offenbachu sve dok mu vjera nije pomogla da se ostavi alkohola i trave. A onda je otišao u Siriju

Visoki zemaljski sud u Frankfurtu osudio je na dvije godine zatvora Aria Ladjedvardija (21) nakon što se ovaj na internetskim društvenim mrežama slikao kako stoji uz odrezane glave. Ladjedvardi je priznao da je kao 19-godišnjak doista bio u Siriji, da je bio pripadnik neke od džihadističkih skupina koje se bore protiv vladinih snaga, ali je svoje poziranje uz glave zanijekao.

To da fotografije koje je objavljivao ipak prikazuju njega u pobjedničkoj pozi nad odrubljenim glavama, on je pokušao objasniti time da je slučajno upao u kadar. Sud mu apsolutno nije povjerovao, te je zaključio da je ovaj u Siriji u "vjerski rat" otišao u proljeće 2014.

Ladjevardi je inače, pomalo neobično, iranskog porijekla, živi u Offenbachu, a poziranje je sud ocijenio kao dodatno ponižavanje ubijenih, koje je on smatrao "nečasnim nevjernicima". Tužiteljstvo nije imalo baš nikakvih elemenata dokazivati da je on osobno sudjelovao i u brutalnom ritualnom ubojstvu žrtava.

Ladjedvardi izvukao od moguće i doživotne zatvorske kazne za ratni zločin. Na sudu je objašnjavao da je dužnost priključiti se protuvladinim džihadistima u Siriji osjetio nakon što se pomoću vjere ostavio života u kojem je bio sklon alkoholu i marihuani.

Njegov je slučaj prvi takve vrste u Njemačkoj. No, uskoro će biti i drugih. Njemačke vlasti prošlog su mjeseca uhitile Ibrahima al-F. (41), sirijskog džihadističkog zapovjednika koji je u Siriji držao privatni zatvor u kojem su džihadisti brutalno zlostavljali zatočene.

Malo poslije, također po povratku iz Sirije, Nijemci su uhitili i Sulimana A. S. (24) koji je 2013. kao pripadnik al-Kaidine organizacije al-Nusra, sudjelovao u otmici UN-ovog promatrača kod Damaska.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.