Top News
107 prikaza

2000 migranata zaobilazno iz Grčke u Makedoniju

Idomeni: Više od 13000 izbjeglica čeka otvaranje grčko-makedonske granice
DPA/PIXSELL
Svjetske agencije prenose izvještaje o kaotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi

Gotovo 2000 migranata krenulo je u ponedjeljak iz šatorskog naselja u okolici sjevernog grčkog grada Idomenija prema Makedoniji i dio se uspio probiti kroz ogradu, no makedonska policija objavila je kako će ih vratiti u Grčku.

Prva velika skupina migranata krenula je iz okolice Idomenija oko 10.30 sati, a potom je za njima krenula skupina od oko 500 ljudi, pokušavajući pronaći rupu u bodljikavoj žičanoj ogradi koju je Makedonija postavila kako bi spriječila stalan priljev izbjeglica čija su odredišta bogate zapadnoeuropske zemlje, prvenstveno Njemačka.

Svjetske agencije prenose izvještaje o kaotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi, među kojima je nekoliko tisuća djece, a pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A. Svi ti izbjeglice i migranti čekaju na prijelaz u Makedoniju, iako su zemlje tzv. balkanske rute zatvorile svoje granice.

Teški uvjeti rezultirali su napetostima i provalom nasilja među migrantima koji se bore za hranu i ogrjev, s obzirom na niske temperature i kišu. Te su grčke vlasti počele migrantima dijeliti letke u kojima ih pozivaju da se upute u čvrste objekte i prihvatne centre diljem zemlje.

Skupina, u kojoj je bilo puno obitelji, prešla je brežuljke, polja i čak i jednu rijeku da bi došla do te točke, formirajući "ljudski lanac" za prijelaz rijeke i dio ih se probio u susjednu Makedoniju. Britanska agencija prenosi kako su makedonski vojnici potrpali dio migranata u vojne kamione no nije jasno kud će ih odvesti.

Makedonska policija objavila je kako poduzima korake kako bi ih vratila u Grčku.

"Poduzimamo mjere kako bismo vratili grupu u Grčku", rekla je glasnogovornica makedonske policije.

"Policija i vojska na pojačanom su stupnju opreza na granici na ključnih točkama".

Prema procjenama policije granicu je prešlo nekoliko stotina migranata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.