Top News
1944 prikaza

5 načina na koje Martina Dalić skida odgovornost sa sebe

Martina DAlić i Ante Ramljak
Patrik Macek/ PIXSELL
Do sad je preživjela sve prijetnje opozicije i sve afere koje su joj se tovarile na vrat, pitanje je hoće li preživjeti i ovu

Dok afera e-mailovi potresa hrvatsku javnost, pa SDP-ov Peđa Grbin tvrdi da bi Martina Dalić trebala ići ravno u zatvor, ministrica gospodarstva i dalje uživa povjerenje premijera Andreja Plenkovića. Svojevrsnu konferenciju za novinare iskoristila je kako bi se malo opravdala i malo prebacila krivnju na druge.

U nastavku pročitajte 5 izjava kojima se ministrica Dalić opravdavala pred novinarima

Za Ramljaka je kriva koalicija

"Upravljanje krizom u Agrokoru bio je velik posao. Na zahtjev našeg koalicijskog partnera tražili smo i angažirali najstručnije i najkompetentnije ljude koji nam mogu pomoći. Konzultirala sam se sa svima koji su mogli dati doprinos rješavanju toga problema", objasnila je ministrica Dalić te dodaje da ničega tajnoga nije bilo, već sve što se radilo se radilo sa ciljem "da pronađemo rješenje za problem koji je prijetio otpuštanjima". 

Ništa nije tajno

Tajnost koju joj predbacuju otkako je počela rasprava o lex Agrokoru, ministrica je danas zanijekala govoreći da se oduvijek znalo da je ona glavni autor zakona. "Ponavljam ono što govorim od početka, što sam rekla i pred povjerenstvom. Konzultirali smo stručnjake, ali konačni zakon je prošao svu zakonsku proceduru", kazala je ona.

Nikakvo odavanje tajni

Ivan Crnjac davao je ministrici financijske izvještaje Agrokora, a ona je to prosljeđivala konzultantima. "Problem se mora upoznati da ga se može rješavati i nije bilo nikakvih razmjena tajni", opisala je ministrica to prosljeđivanje dokumenata Agrokora.

Dobar je taj lex

Dodala je kako je lex Agrokor sukladan s Ustavom, a to je potvrdio i Ustavni sud. 

"On je sukladan svim načelima. mislim da ovaj slučaj pokazuje da je Vlada pokazala da jesmo u stanju odgovoriti na problem koji bi bio izazov i za puno razvijenije zemlje od nas. Našli smo način kako osigurati da gospodarstvo raste unatoč tome što se slomila najveća hrvatska kompanija", istaknula je Dalić.  Dodala je da je posao potpredsjednika Vlade angažirati se na ovakvom poslu pisanja zakona. 

Besplatne konzultacije

Na pitanje novinara koliko su koštale konzultacije svih onih ljudi spomenutih u e-mailovima, ministrica je rekla da su oni to radili besplatno kao "odgovorni građani". Za kraj je istaknula da je bi "na isti način i danas učinila sve. Uložila svu energiju da se hrvatski problem stavi pod kontrolu". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.