Top News
271 prikaza

Afera 'špijun': Nije točno da se Čolović nagodio s tužiteljstvom

Božo Prelević
screenshot/youtube
Imam nevjerojatan osjećaj da pojedinim političkim elitama u Hrvatskoj i Srbiji odgovara zatezanje odnosa na relaciji dvije države, kaže bivši srpski ministar unutarnjih poslova

Nije točno da je zaključen sporazum i da se Čedo Čolović nagodio s tužiteljstvom, rekao je Božo Prelević, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srbije u emisiji Otvoreno na HRT-u.  

Dodao je da je ono što je sigurno da je njegov odvjetnik podnio prijedlog tužiteljstvu za zaključenje sporazuma.  

Rekao je kako, profesionalno gledano, odvjetnik nagodbu predlaže u slučaju kada postoje jaki dokazi pa pokušava dobiti blažu kaznu, nego što bi dobio na suđenju.  

- Ono što je u cijeloj priči neobično je to što su se u medijima pojavile neke informacije, koje ne bi trebale. Imam nevjerojatan osjećaj da pojedinim političkim elitama u Hrvatskoj i Srbiji odgovara upravo dodatno zatezanje odnosa na relaciji dvije države. Sada smo u situaciji da, primjerice, estrada, sportaši i književnici uspostavljaju suradnju, za razliku od političara - rekao je.  

- Imam osjećaj da određene političke elite u objema državama fascinantno brzo mogu napraviti kaos. Ja sad ne znam je li ovo reakcija na vickaste umotvorine Milanovića ili je stvarno ovo špijunaža - rekao je Prelević i dodao kako tužitelja koji je zatražio pritvor sasvim dobro poznaje te da se radi o ozbiljnom profesionalcu. 

Cvrtila: To je jedan igrokaz. Puno je rupa u priči

- Mislim da ovo treba promatrati kao jedan igrokaz - rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.  

- Oni koji su stvorili dramu, oni će se u jednom trenutku potruditi da ona nestane. Ja vjerujem da je njihov državni odvjetnik poštena osoba, ali obavještajne službe mogu iskreirati svakakve dokumente - smatra Cvrtila.  

Rekao je kako ova priča služi svrsi, a to je da se Hrvatsku stavi u kontekst nepoštene države. 

- Nama su svi ti dokumenti vidljivi kao članici NATO-a pa nema nikakve potrebe da se posebna mreža radi da bi se prikupljali takvi podaci - prokomentirao je Cvrtila navode da je Čolović prikupljao podatke o časnicima JNA. Rekao je da je puno rupa u ovoj priči. 

'Čolovića nije zanimala ni vojska ni oružje'

Josip Budimir, bivši pomoćnik ministra obrane, bio je 6 mjeseci sa Čolovićem u vojsci. Rekao je kako optuženoga nije zanimala ni vojska ni oružje i da mu je sve to išlo na živce.  

- On sasvim sigurno nije prototip obavještajca koji bi se bavio nekim ozbiljnim poslovima toga tipa - kaže Budimir.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.