Top News
564 prikaza

Šešelj bi u Hrvatsku: Prije će ga protjerati nego uhititi

Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Vojislav Šešelj poznat je po raznim provokacijama, od paljenja hrvatske zastave ispred veleposlanstva u Beogradu do seksističkih komentara upućenih hrvatskoj predsjednici

Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, komentirao je najave haškog optuženika Vojislava Šešelja da će iskoristiti svoju diplomatsku putovnicu kako bi otputovao u Hrvatsku.

Takva putovnica predviđena je samo za službena putovanja, objašnjava nam Bandov, ali napominje da se često to pravilo zloupotrebljava. "Korisnici diplomatske putovnice ju koriste i u slučaju privatnih putovanja, prvenstveno radi bržeg prolaza kontrolnih točaka ulaska u stranu državu. Brži prolaz je omogućen prvenstveno jer se smatra da su nositelji diplomatske putovnice vrlo detaljno prekontrolirani u svojoj domicilnoj državi te da uživaju povjerenje najviših predstavnika države čiju diplomatsku putovnicu posjeduje", pojašnio je Bandov u razgovoru za Express.

Prvo i najočitije pitanje je daje li diplomatska putovnica automatizmom i diplomatski imunitet. Bandov kaže da diplomatski imunitet štiti i nositelja diplomatske putovnice, ali je tu prvenstveno riječ o službenim putovanjima. "Ako osoba nije u službenom posjetu, ona ne bi imala ni pravo koristiti diplomatsku putovnicu te se prema njoj ophodi kao i prema svakom drugom državljaninu dotične države. Ipak, u praksi države zanemaruju tu zlouporabu, kako ne bi nepotrebno došlo do diplomatskih sporova", ispričao nam je Bandov.

Tihomir Orešković | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Još uvijek aktualni hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je da će Šešelja uhititi čim pređe granicu. "Apsolutno. Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe bit će uhićen", izjavio je Orešković. Bandov pak upozorava da je moguće protjerati diplomatskog predstavnika ili uopće ne omogućiti ulazak u državu. "Ako nositelj diplomatske putovnice krši pravila diplomatskog protokola primjerice vrijeđanjem države ili ugrožavanjem sigurnosti građana, država na čijem se teritoriju nalazi može osobu proglasiti persona non grata (nepoželjnom osobom) te ju istjerati u razumnom roku iz države ili joj uopće ne omogućiti ulaz u državu".

Možda i najveća prepreka Šešeljevu ulasku u Hrvatsku je činjenica da svaki granični policajac može posumnjati u vjerodostojnost diplomatske putovnice i jednostavno odbiti propustiti takvu osobu na graničnom prijelazu. Nešto slično nagovijestio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kada je rekao: "On jednostavno ne može doći u Hrvatsku. Bit će vraćen s granice. Neka pokuša pa ćete vidjeti".

Srpskim medijima nije službeno potvrđeno iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova da je Šešelj stvarno novopečeni vlasnik diplomatske putovnice, a Bandov upozorava na tu činjenicu. "U slučaju Vojislava Šešelja, postavlja se pitanje posjeduje li isti uopće valjanu diplomatsku putovnicu. Ako postoji sumnja u valjanost isprave, isti s njom neće ni moći ući, a prema diskrecijskoj procjeni nadležnog službenika na graničnom prelazu".

Vlaho Orepić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

S definicijom Šešelja kao diplomatski nepoželjne osobe, slaže se i Bandov. "Prema njegovom dosadašnjem djelovanju vrlo je jasno da se može proglasiti persona non grata te mu kao takvom onemogućiti ulazak u državu", ispričao nam je taj stručnjak za međunarodne odnose. 

Međutim, ustvrdi li se da Šešelj doista posjeduje diplomatsku putovnicu, Bandov je uvjeren da bi njegovo uhićenje trebalo izbjeći. "Uhićenje bi sigurno dovelo do novih diplomatskih napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske te bi Vojislav Šešelja, koji je sada u potpunosti nebitan, opet stavilo u centar zbivanja, što on i želi, a njega bi trebalo upravo suprotno u potpunosti ignorirati i ne davati mu ne potrebni prostor", ispričao je nam je Bandov.

Podsjetimo, Šešelj je izjavio da dobio diplomatsku putovnicu i prvo što planira je posjetiti Zagreb kako bi se umiješao u predizbornu kampanju, prenijeli su srpski mediji. 

Vojislav Šešelj | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

U razgovoru za RTL Direkt, haški optuženik ponovio je svoje tvrdnje. "Obići ću Zagreb gdje ću održati konferenciju za novinare. Susrest ću se s istaknutim političarima koji će htjeti sa mnom se susresti. Vjerojatno ću se naći i sa svojim haškim supatnicima, primjerice, s generalom Mladenom Markačem", izjavio je Šešelj.

Šešelj je samouvjereno rekao da mu se ništa neće dogoditi. "Znam da je određeni državni organ donio odluku da mi se zabrani ulazak u Hrvatsku 20 godina. Ali, to se odnosi samo na običnog građanina, a ne na nosioca diplomatske putovnice. Jer da Hrvatska sad nešto pokuša protiv nositelja srpske diplomatske putovnice, to bi odmah iniciralo progon hrvatskog veleposlanika iz Beograda. Tako vam je to u diplomaciji", komentirao je šef Srpske radikalne stranke.

Diplomatska putovnica Vojislava Šešelja | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Srpskim medijima nije službeno potvrđeno da je Šešelj stvarno nositelj diplomatske putovnice, ali je zato Aleksandra Belačić, zastupnica u srpskom parlamentu, na Twitteru objavila presliku diplomatske putovnice izdane na Šešeljevo ime.

Prema pozitivnim zakonskim propisima Srbije, Šešelj kao zastupnik u srpskom parlamentu, diplomatsku putovnicu može dobiti radi obavljanja povjerenog zadatka u inozemstvu. S druge strane, Šešelj tvrdi da je putovnicu dobio zbog toga što je predvodnik opozicije u srpskom parlamentu, što baca dodatnu sumnju na autentičnost preslike diplomatske putovnice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.