Top News
359 prikaza

Uhićeni za špijunažu u ratu je u Krajini bio zapovjednik 75. motorizirane brigade

Kurir - vijest o Čedi Čoloviću
Čedu Čolovića su navodno uhitili kad je pokušao pobjeći jer mu je netko dojavio da je otkriven

Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je u petak tijekom večeri, navodi HINA, da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske. I dok beogradski mediji spekuliraju da je riječ  o Srbinu, bivšem časniku, koji je radio za hrvatske obavještajne službe, Večernji list je objavio podatak da je riječ o Čedi Čoloviću (57). Odranije je bilo poznato da uhićeni ima srbijansko, ali i hrvatsko državljanstvo, ali se sada ispostavilo da je riječ o Čoloviću koji je do 1990. radio kao časnik JNA u Hrvatskoj, da bi potom odselio u Srbiju.

U novinarskim krugovima kruže  informacije da je Čolović tijekom rata bio jedan od zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, da dvojno državljanstvo posjeduje kao "Srbin iz Drniša", da je u Srbiju došao poslije akcije Oluja, a da je uhićen nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je netko dojavio da je otkriven. Srpski Kurir navodi i to da je Čolović tijekom rata bio zadužen za sigurnost 75. motorizirane brigade. Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe vrbovale te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj ne bude podignuta optužnica za navodne ratne zločine. Kako god bilo, ono što je potvrđeno jest da je osumnjičenom određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu.

Aktualni eksces u odnosima Hrvatske i Srbije izbio je nakon odbijanja predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da se, nakon žalbe Aleksandra Vučića na navodno agresivno ponašanje Hrvatske, umiješa u novu rundu zaoštravanja odnosa između dviju zemalja. Juncker je tada obje zemlje pozvao da se ponašaju u skladu s dobrom diplomatskom praksom susjednih prijateljskih država. Posljednji put kriza između Hrvatske i Srbije izbila je oko (ne)blokiranja Srbije na putu prema EU. Express je tada pisao da je riječ o izmišljenom sukobu kako bi HDZ pomogao Aleksandru Vučiću na parlamentarnim izborima u Srbiji, te da će Vučić to uzvratiti Tomislavu Karamarku ukoliko bi došlo do prijevremenih izbora u Hrvatskoj. Vučić je izbore dobio, Tomislav Karamarko više nije predsjednik HDZ-a, ali su izbori u Hrvatskoj za manje od 10 dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.