Top News
218 prikaza

'Hrvatski špijun' se nagodio: Pristao na tri godine zatvora?

Kurir - vijest o Čedi Čoloviću
RTS tvrdi da je Čolović pristao na tri godine zatvora. Mediji predviđaju još niz uhićenja, ali i špekuliraju da je riječ o dnevnopolitičkoj igri

Beogradski B92 objavio je insjdersku informaciju do koje su došli njegovi novinari da se uhićeni osumnjičenik za špijuniranje u korist Hrvatske nagodio sa srbijanskim glavnim državnim odvjetništvom. Riječ je o Čedi Čoloviću (57) umirovljenom časniku prvo JNA, potom i pobunjenika iz Krajine tijekom Domovinskog rata. B92 navodi da od nadležnih institucija još nisu dobili potvrdu za ovu informaciju. U međuvremenu je službeni Zagreb oštro odbacio da je Čolović bio hrvatski špijun. Srbijansko pravosuđe odredilo mu je 30 dana pritvora. Pojedini mediji poput Blica izlaze s informacijama da je Čolović za korist Zagreba vrbovao svjedoke za suđenja protiv pojedinih Srba za ratne zločine iz Domovinskog rata.

U Hrvatskoj, međutim, bilo pozicija ili opozicija, svi tvrde da su takve stvari potpune besmislice. Posljednji se o tome, opet jako oštro, oglasio Zoran Milanović, ovaj put u intervjuu za Novu TV. "Naši srpski sugrađani i braća i sestre su jedno, a ono tamo su negativni ljudi koji se ponašaju kao da su osnovali EU i da nisu sijali mržnju po Hrvatskoj u 90-im godinama. Ja u Jasenovcu govorim o zločinima NDH, a s druge strane slušam 'malog od Šešelja' koji govori da su Hrvati ustaše, e pa dosta je toga!", kazao je Milanović, upirući prstom da je Aleksandar Vučić bio blisku suradnik Vojislava Šešelja. Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović za Politiku je komentirao slučaj zaključujući da će ovo još pogoršati odnose Beograda i Zagreba.

Rekao je da je Čolović bio laka meta za hrvatske obavještajce jer je Srbin iz Drniša i kao takav ucijenjen mogućnošću posjećivanja svojoj djedovini. No, Stojanović je ostavio kao lako moguću i opciju da stvari nisu onakve kakvima se čine. "Ako je uhićenje bivšeg pripadnika vojske Republike Srpske Krajine najava daljnjeg razbijanja te mreže, onda me to raduje, ali ako je ono usmjereno na marketinške i druge dnevnopolitičke svrhe, onda je to loš potez", kazao je on.

Express je u travnju pisao da je sukob Hrvatske i Srbije proljetos bio izmišljen kako bi HDZ pomogao Aleksandru Vučiću na parlamentarnim izborima u Srbiji, te da će Vučić to uzvratiti Tomislavu Karamarku ukoliko bi došlo do prijevremenih izbora u Hrvatskoj. Vučić je izbore dobio, Tomislav Karamarko više nije predsjednik HDZ-a, ali su izbori u Hrvatskoj za šest dana. Srbijanski mediji sada najavljuju da slijedi uhićenje još 10 osoba osumnjičenih za špijuniranje u korist Republike Hrvatske, dijelova navodne mreže za koju Beograd tvrdi da ju je uspostavila SOA.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mangata 23:59 05.Rujan 2016.

    A koliko će Vučić dobiti zatvora zbog izdaje države?