Top News Izbori u Americi
1064 prikaza

Afere koje su 'prišili' Hillary - za nijednu nije bilo dokaza

Hillary Clinton svjedoči pred američkim kongresom
Ron Sachs/DPA/PIXSELL
Više od dva desetljeća bezbrojne istrage ne uspijevaju dokazati bilo kakve optužbe za korupciju

Učinit ćemo sve što je u našoj moći da te uništimo - prisjetila se Hillary Clinton prijetnje američkih republikanaca njenoj obitelji kada je početkom devedesetih Bill Clinton najavio svoju predsjedničku kandidaturu. Barem je tako napisao Bob Woodward 1994. godine.

Nekoliko godina kasnije, sama Hillary Clinton izjavila je da postoji velika zavjera desnice protiv nje i njenog muža od dana kada je najavio ulazak u utrku za predsjednika.

Da teza barem donekle drži vodu, da su američki desničari odlučni u namjeri da im unište ugled, dokazuje i duga povijest izmišljenih skandala protiv Clintona.

Ovo je samo kratki pregled skandala što su Clintonima bezuspješno pokušavali dokazati.

Whitewater - optužbe za korupciju

Početkom 1992. godine New York Times objavio je priču o vezi obitelji Clintonovih s propalim ulaganjem u Whitewater Development Corporation. Dugogodišnji poznanici, Bill Clinton i bankar Jim McDougal zajednički su uložili u kupovinu zemljišta u Arkansasu i nadali su se da će mu cijena rasti nakon izgradnje vikendica. Projekt je neslavno propao, a Clintonovi su izgubili desetke tisuća dolara. Ipak, njihov gubitak bio je manji od McDougalova iako su trebali biti jednaki partneri. McDougalova banka propala je krajem osamdesetih i on se našao na optuženičkoj klupi zbog prevare. 

Sama priča iz New York Timesa potaknula je brojne istrage kako bi se otkrilo jesu li Bill i Hillary bili korumpirani. 

Optužba se temeljila na svjedočenju Davida Halea koji je rekao da ga je Bill osobno prisilio da isplati kredit od 300.000 dolara McDougalovima. Problem je bio u tome što je Hale svjedočio 1989. godine o istom tom kreditu, ali Clintonove nije ni spomenuo. Tek je 1993. godine, kada se našao optužen za neke druge mutne poslove, spomenuo Billa i Hillary.

Tri odvojene istrage, a jedna od njih je koštala čak tri milijuna dolara, nisu pronašli nikakve dokaze o korupciji među Clintonima. Zaključak svih istraga je bio da su oni samo htjeli uložiti svoj novac i vjerovali su McDougalu da će pametno barati ulaganjem.

Travelgate - loš početak mandata

Travelgate je bio prvi skandal Clintonovog predsjedničkog mandata. Sedam službenika u uredu za putovanja Bijele kuće dobilo je otkaze u svibnju 1993. i to pod dosta teškim optužbama za korupciju i nepropisne isplate.

Službeni stav Bijele kuće bio je da su Clintonovi službenici zapazili velike nepravilnost u isplatama putnih troškova, optužili su Billya Dalea da je imao crni fond i da je najmanje 18.000 dolara isplaćeno bez potrebne papirologije. Međutim, gotovo odmah stvorila se prava hajka u medijima. Tadašnja prva dama Hillary Clinton našla se se upletena u kontroverze, a posebne probleme je stvorilo jedno pismo u kojem su je optužili da stoji iza svih tih otkaza.

Krajem 1994. godine, posebni ured nezavisnih istražitelja preuzeo je istragu i u taj skandal. Nakon sedam i pol godina i bezbroj pregledanih dokumenata sve istrage su zaključile da Hillary ni u ovom slučaju nije kriva. Iako je u razgovoru s pomoćnicima spominjala probleme s troškovima putovanja, nikad nije pomislila da će to rezultirati trenutačnim otkazima. 

Ured nezavisnih istražitelja koji je odgovarao izravno američkom kongresu i koji je godinama istraživao i Travelgate i Whitewater ugašen je prijelazom milenija jer su čak i njegovi istražitelji rekli da je beskoristan. "Travelgate je možda zaslužio dva ili tri tjedna života. U podijeljenoj političkoj klimi ispao je tek prva manifestacija opsesije istragama koja je ušla i u drugi milenij", napisala je u Hillary u svojoj autobiografiji 2003. godine.

Hillary u centru pažnje

Dvije godine nakon Travelgatea, Clintonova administracija opet se našla pod teškim optužbama, a u središtu i ovih bila je Hillary. Craig Livingstone, tadašnji šef ureda za ljudske potencijale Bijele kuće, navodno je godinama tražio povjerljive izvještaje od FBI-a o nekoliko stotina pojedinaca. Velika većina izvještaja ticala se zaposlenika Bijele kuće zaostalih od prijašnjih republikanskih predsjednika. Hillary su optužili da je ona sama tražila i čitala sve te izvještaje u političke svrhe.

Provedene su tri nezavisne istrage, a 1998. godine su zaključili da bračni par Clinton nije imao nikakve veze s time. Međutim, godinama su trajali kasniji sudski procesi i tek 2010. godine u saveznom sudu je i posljednja tužba protiv Clintonovih odbačena.

Benghazi - 11 sati svjedočenja

Benghazi je još jedna od afera koje točno opisuje izraz "tresla se brda, rodio se miš". Naime, na vrhuncu arapskog proljeća i revolucije u Libiji, Hillary Clinton obnašala je dužnost ministrice vanjskih poslova. U rujnu 2012. godine su pripadnici islamističke skupine Ansar al-Sharia napali američki konzulat u Bengaziju i ubili veleposlanika Christophera Stevensa i zaposlenika konzulata Seana Smitha. Stevens je tako postao prvi američki veleposlanik koji je poginuo tijekom obnašanja dužnosti od 1979. godine i od smrti Adopha Dubsa u Afganistanu.

U godinama nakon Benghazija otvoreno je 10 javnosti poznatih istraga na raznim razinama američke vlasti. Gotovo bezbroj puta je Hillary osobno svjedočila, a jednom prilikom je odgovarala na pitanja čak 11 sati u jednom danu. 

Svaka istraga imala je isti rezultat. Sigurnosne mjere u i oko konzulata u Benghaziju nisu bile adekvatne, ali krivnju je nemoguće svaliti na Hillary. Jedno od objašnjenja za loše mjere sigurnosti, ponudili su sami američki mediji. Ministarstvu vanjskih poslova Kongres, i to pod kontrolom republikanaca, rezao je proračune. Zbog nedostatka novca nisu mogli osigurati dovoljno ljudi i opreme koji su mogli obraniti konzulat od masovnih napada već su se morali oslanjati na lokalne snage sigurnosti koje nisu dorasle zadatku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 15:04 08.Studeni 2016.

    unaprijed se zna da će ona biti predsjednica......!najte-dajte....