Top News Izbori u Americi
778 prikaza

"Izbori u SAD-u posljedica su dva ekstremna pogleda na stvari"

Hillary Clinton i Donald Trump
REUTERS/Joe Raedle
Bivši zamjenik Vesne Pusić u njenom mandatu ministrice vanjskih poslova

Joško Klisović, član SDP-a i bivši zamjenik Vesne Pusić u njenom mandatu ministrice vanjskih i europskih poslova, o američkim je predsjedničkim izborima iznio slično mišljenje kao i ona.

Možete li mi ukratko prokomentirati ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u i kampanju kandidata?

Ovogodišnja predsjednička kampanja pokazala je da se trenutna zbivanja u svijetu, kao i brojni izazovi, u ovom trenutku prelamaju i tako neminovno jako razdvajaju američke birače u sveopćem načinu gledanja na stvari. Ta dva ekstremna načina gledanja na stvari iskristalizirali su dvije dominantne i moćne biračke struje – republikansku i demokratsku. Ipak, u samoj republikanskoj stranci birači su levitirali prema radikalnijem pogledu na svijet, što je otvorilo prostor Hillary Clinton da preuzme "centar" za koji je Donald Trump ipak preradikalan.

Kako komentirate kandidate i politike koje zagovaraju?

Politika Donalda Trumpa ima čvrstu retoriku, isključiva je prema migrantima i manjinama. Trumpa podržava jedan veliki dio Amerike, a u anketama se pokazalo kako su to u većini muškarci, većinom srednjog i nižeg obrazovanja. S druge strane vidimo potpuno suprotnu viziju Amerike u očima Hillary Clinton koja na stvari gleda puno tolerantnije i u skladu s određenim društvenim i socijalnim vrijednostima, istovremeno imajući u vidu američke nacionalne interese. Hillary više nastupa braneći interes Amerike, a Trump nastupa s politikom "pod svaku cijenu". Biračka sfera se također podijelila u tom kontekstu.

Donald Trump i Hillary Clinton Blic intervju Top News V. Pusić: Izbori u SAD-u već su i SAD i svijet promijenili na gore

Što biste izdvojili kao njihove najveće prednosti, a što kao najveće slabosti?

Gledajući svijet izvan Amerike, nekako mi se čini da dominantnije prevladava mišljenje da bi ljudi mogli jednostavnije i lakše funkcionirati s demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton. Ona naime poznaje moduse funkcioniranja države. Za Trumpa više navijaju desno orijentirane strane, on vodi retoriku zatvaranja, u političkom odlučivanju slijedi isključivo svoj interes i pritom koristi sva raspoloživa sredstva. Kod njega je vidljiv element sebičnosti u međunarodnoj politici, a tako nešto nikada ne može završiti dobro. To mu je ujedno i glavna mana.

U kontekstu međunarodnih odnosa, što bi pobjeda Clinton, odnosno Trumpa značila za SAD?

S Hillary Clinton više bi se inzistiralo na međunarodnoj suradnji, ona bi sigurno držala do podrške drugih država. Što se tiče Trumpa, pretpostavljam da bi on više koristio sve raspoložive resurse kako bi Americi učvrstio vodstvo u svijetu, ne obazirući se toliko na odnos s drugim državama i određene propise međunarodne suradnje.

Donald Trump Svi u strahu Top News Top svjetski ekonomisti: Ne glasajte za Trumpa, on je opasan

Smatrate li da će afere koje neprestano izbijaju oko kandidata utjecati na ishod izbora?

Afere su uobičajena stvara u američkoj predsjedničkoj kampanji, pogotovo u finišu. Sve izlazi na vidjelo i svaki se adut vadi iz rukava, kako bi se oslabile šanse protivničkom kandidatu odnosno kandidatkinji. Zbog tih afera, šanse im slabe, ali pitanje je slabe li do te razine da mogu ugroziti eventualnu pobjedu. Osobno smatram da afere neće odigrati nikakvu odlučujuću ulogu u izborima. Gledajući nedavnu aferu Hillary Clinton oko mailova, smatram da ponovo otvaranje tog slučaja samo ukazuje na pravnu nesigurnost. Siguran sam da će kandidati i u samom finišu kampanje, ovih zadnjih nekoliko dana, iskoristiti sve mogućnosti kako bi povećali vlastite šanse.

Tko će pobijediti?

U zadnje se vrijeme upravo zbog afera stvari kompliciraju, tako da ne mogu ništa sa stopostotnom sigurnošću tvrditi. Sve je moguće, iako mislim da će to biti dosta tijesna borba. Ipak, nekako mi se čini da je izglednije da Hillary pobjedi.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.