Top News Izbori u Americi
1519 prikaza

'I Hrvatska će dijeliti europsku sudbinu američke izborne močvare'

Hillary Clinton i Donald Trump
REUTERS/Lucas Jackson
"U Americi 36 posto mladih smatra da je bolje da Zemlju pogodi meteor, nego da pobijede bilo Trump bilo Clinton"

Prvi i jedini Hrvat u njemačkom Bundestagu, gdje od 2005. zastupa SPD, svoje viđenje ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora dao je i Josip Juratović. Gledajući širi kontekst odnosa Amerike i ostatka svijeta, zaključio je da će Hrvatska, bez obzira na prirodu odnosa između Amerike i Europe, neminovno dijeliti europsku sudbinu.

Što mislite o kandidatima i kampanji?

Prosto ne mogu vjerovati da jedno tako napredno demokratsko društvo poput Amerike kojoj svijet ima toliko toga za zahvaliti i koja ima fantastične ljudske resurse iznjedri ovakva dva predsjednička kandidata. Gledajući nastupe i jednog i drugog kandidata, mislim da je Amerika to mogla puno bolje. Ovakva kampanja, gdje društvo ne želi Trampa, ali ne želi ni ovakvu demokraciju kakvu pruža Hillary Clinton, ukazuje na veliko nezadovoljstvo ponuđenim opcijama, te slabi demokraciju i tjera društvo da bira manje zlo. Američko drštvo mora imati autentične reprezentante koji će snositi odgovornost i jačati reprezentativnu demokraciju. Od ova dva kandidata, bar gledajući na predizbornu kampanju, tko god iz izbora da izađe kao pobjednik, neće donijeti neke veće promjene na bolje.

Hillary Clinton i Donald Trump Tajkun i dama Top News Tko će voditi SAD: Miljenica elita ili brutalni populist

Što su njihove najveće prednosti, a što najveće mane?

Prednosti ne vidim, za mene biti bogat i samo radi toga imati prednost u društvu, strašno je loša poruka. Društvo treba pametne i odgovorne. Ni jedan ni drugi mi ne ostavljaju dojam da su odgovorni za boljitak američkog društva i njenu ulogu za veću sigurnost u svijetu.

Što bi eventualna pobjeda jednog ili drugog kandidata konkretno značila za SAD, a onda i cijeli svijet, u kontekstu međunarodnih odnosa? Što bi to značilo i za našu zemlju?

Predizborna kampanja je bila neobična i teško je reći što znači pobjeda jednog ili drugog kandidata. Potpuno je jasno da bi pobjeda Trumpa značila skretanje Amerike udesno s ozbiljnim posljedicama. Isto tako Hillary Clinton se ponaša kao bedem protiv populizma, ali i kao kadidat koji ne donosi nikakve promjene, tj. zadržava status quo. Ipak, američki predsjednik ima ograničene ovlasti, bar što se tiče unutrašnje politike zemlje, ali i vanjske. Senat i brojna administracija koja stoji iza predsjednika ipak odlučuje o smjeru njegove politike, što možemo vidjeti i na primjeru predsjednika Obame od kojeg se puno toga očekivalo, na primjer da će ojačati prekooceanske veze. Isto tako je naivno očekivati da će Clinton biti prilagodljivija za europske probleme od Trumpa i da je spremnija učiniti nekakve ustupke, jer demokracija Amerike je toliko jaka da ipak ne ovisi samo o jednoj osobi, pa makar to bio i predsjednik. Demokratske politike nisu uklesane u kamen, one se uvijek mijenjaju, jer su permanentno povezane s procesima razvoja i donošenja određenih odluka. Bilo čija pobjeda sigurno neće mijenjati ništadrastično u odnosu Europe i Amerike. Kakav god bio odnos Amerike i Europe, Hrvatska će dijeliti europsku sudbinu.

Paravojske Top News Za izbore u SAD-u pripremaju se i naoružani rasisti

Smatrate li da će Europa u bilo kojoj sferi promijeniti odnos prema SAD?

Europski političari su skloniji politici Hillary Clinton jer je to politika u kojoj se nastavlja kontinuitet dobrih odnosa Amerike i Europe. NATO pakt je temelj mira na europskom tlu, a svi znamo da je Europi glavni saveznik Amerika, ali isto tako da Europa poštuje američke unutarnjopolitičke odluke, pa makar to bio i Trump.

Mislite li da će afere predsjedničkih kandidata znatno utjecati na ishod izbora?

Afere svi imaju, na žalost, od Trumpa koji proteklih godinu i pol jednostavno proizvodi ispade ili Hillary Clinton kojoj unatoč prednosti u anketama donedavno otvaranje istrage FBI-ja nikako ne ide na ruku. Sve to govori o jednoj predizbornoj močvari u kojoj vlada val ogorčenja i ljutnje protiv elite i kontraverznog biznismena. Afere samo govore koliko su oba kandidata loša, te ne vjerujem da će posebno utjecati na odluke birača.

Huma Abedin Huma Abedin Top News Ona bi mogla srušiti Hillaryine snove o Bijeloj kući

Za koga mislite da će pobijediti i zašto?

Nadam se da će ipak Hillary Clinton pobijediti, ne radi Hillary, nego iz tog razloga što bi nas ipak jedan autokratski pristup koji ima Trump, te njegova kratkoročna rješenja, vodila u nacionalizam i svjetske krize. Obama je bio u očima jednog dijela Amerikanaca preradikalan, a u drugoj preblag te smatraju da nije demonstrirao onu čvrstu Ameriku. Ali 39 posto mladih Amerikanaca radije bi ga biralo za doživotnog predsjednika nego da bilo tko od ovih dvoje uđe u Bijelu kuću. Ali kad vam 36 posto mladih Amerikanaca kaže da je bolje da meteor pogodi zemlju nego da Clinton ili Trump pobijede, to govori o depresiji američkog društva koje ne vidi svijetlu budućnost niti s jednim od ova dva kandidata. Birajući manje zlo, to ipak ostaje zlo. Uvjeren sam da je američko društvo zrelije od ova dva kandidata, čiji je izbor za predsjedništvo najmoćnije zemlje svijeta izbor u kojem nema pobjede i za koji se nadam da je samo kratkoročna epizoda i da neće bitno utjecati na daljni razvoj demokratskog društva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.