Top News
271 prikaza

Agenti FBI-a i CIA-e: Evo kakve mlade ljude vrbuje ISIL

Neredi u Parizu 2005.
By ok - ok, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30884
"Slično se događa i u SAD-u, samo što čak ni kod nas policija ne zaustavlja ljude na ulici samo zato što izgledaju kao Arapi"

Jednako kao i nakon ranijih terorističkih napada po Francuskoj i Belgiji, zapadni mediji podsjećaju da je mahom bila riječ o akcijama državljana tih zemalja, koji su tamo proveli cijeli život. CNN se poziva na izjavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea kako je "Francuska meta napada jer fanatici niječu ljudska prava" u toj zemlji. Napadač u Nici je identificiran kao 31-godišnji Francuz tuniskog porijekla, ranije poznat policiji samo zbog sitnog kriminala.

CNN je za komentar zamolio bivšeg CIA-inog agenta Roberta Baera, koji se u Francuskoj i školovao, a tamo je i radio. Baer je rekao da su Francuzi sjevernoafričkog porijekla u pravilu sasvim isključeni iz društva. To se pokazivalo kao činjenica i u ranijim slučajevima, kad su napadači bili sitni kriminalci, neobrazovani, često nisu pročitali čak ni Kuran, koje je ISIL vrbovao po zatvorima.

Siromašni, neobrazovani, frustrirani mladi ljudi, često čak u sukobima i sa svojim obiteljima. "Nakon terorističkih napada u Parizu, to se još i pogoršava. Oni (misli na pripadnike policije i državne sigurnosti op. a.) po vlakovima i autobusima zaustavljaju ljude koji izgledaju poput Arapa i provjeravaju im osobne dokumente, što ne činimo čak ni mi u našoj zemlji", kazao je Baer, uzimajući za mjeru stanje u SAD-u.

"Francuzi su bili vrlo agresivni... radikalizacija ljudi iz Sjeverne Afrike zato čak i raste, umjesto da se smanjuje", ocijenio je Baer. Slično smatra i Tom Fuentes, bivši pomoćnik direktora FBI-a, a koji je služio i kao jedan od šefova Interpola. "Imamo treću generaciju imigranata iz Maroka, Libije, Alžira, Tunisa...

Čak i kad su njihova djeca rođena u Francuskoj ili kad su u Francuskoj rođena djeca njihove djece, oni sebe i dalje ne smatraju Francuzima. Ta imigrantska populacija ostaje u svojim izoliranim četvrtima, asimilira se isključivo međusobno i u općoj populaciji nije prihvaćena", kazao je za CNN Fuentes i dodao da se isti problem pojavljuje i u SAD-u nakon napada u Kaliforniji te na Floridi.

Opća je ocjena da teroristički pokreti poput ISIL-a, sa svojom ekstremističkom ideologijom, baziranoj na vahabizmu, pikiraju na one najlabilnije u takvoj životnoj situaciji, posebno u kriznim životnim trenucima, te ih vrbuju ispirući im mozak obećanjima o svemu i svačemu, odnosno nudeći im osjećaj pripadnosti koji nikad nisu imali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.