Top News
139 prikaza

ISIL-ovu terorističku mrežu na Zapadu vodi Francuz

ISIL
Youtube
Za razliku od većine zapadnih džihadista, on je obrazovan i nema prošlost sitnog kriminalca

Abu Suleyman al-Firansi, čovjek koji je po svoj prilici organizirao terorističke napade u Parizu, u ISIL-u je nagrađen pozicijom šefa obavještajne službe tog terorističkog pokreta. Daily beast je doznao da je riječ o Francuzu sjevernoafričkog porijekla, star kakvih 30 i koju godinu, koji je prije nego što je otišao u ISIL, vodio izvjesni atletski klub u Parizu.

Prije pokolja u napadima u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, Abu Suleyman je bio sitni obavještajac ISIL-a u Siriji. Sve dok nije uspio doći preko glasnogovornika ISIL-a ili nekog drugog posrednika do samog samogroglašenog kalifa Abu Bakra i predstavio mu svoj plan napada na Pariz. Kako je napad više nego uspio, Abu Bakr ga je ekspresno smjestio na sam vrh špijunske i operativne mreže za terorističke napade.

Navodno su njegovi prsti bili umiješani i u napad na briselskom aerodromu. Sada živi sa suprugom, također Francuskinjom, u gradu Al-Babu na sjeveru Sirije. Imaju dvoje djece i očekuju i treće. Njegova je prednost u hijerarhiji ISIL-a bila ta što su prethodni šefovi operativnog terorističkog odjela bili ne-Europljani, primjerice, prethodnih je bio Tunižanin. Pa kako on puno bolje poznaje Europu, i slabosti i snažne strane, lako se istaknuo u organizaciji.

U napredovanju mu je pogodovalo i to što je ISIL u posljednjih godinu dana pretrpio strašne gubitke, uključujući i mnoge ministre i najviše šefove na terenu. Danas ISIL kontrolira 30 posto manje teritorija nego 2014., i to 40 posto manje u Iraku, te 20 posto manje u Siriji. Najviše prostora izgubio je od Kurda, bilo Peshmerga ili YPG-a, od iračke vojske, sirijske vojske potpomognute ruskim zračnim udarima i brojnim milicijama, te u najmanjoj mjeri od sirijskih džihadista.

ISIL se posljedično okrenuo otvaranju proizvodnje terorističkog kaosa u Libiji i Afganistanu, zatim napadima po Europi, ali i stvaranju ćelija po Jemenu, Egiptu, Nigeriji, Somaliji, čak i u istočnoj Aziji. U takvim okolnostima pozicija Abu Suleymana u ISIL-u neopisivo je moćna i važna. Otac mu je imam, što bio značilo da je u ovom slučaju za promjenu riječ o obrazovanom zapadnjaku koji je napustio obitelji otišao u Siriju. K tome bez povijesti sitnog kriminala.

Do sada se pokazalo da su zasebni ISIL-ovi napadu u Europi bili katastrofalno loši jer su ih izvodili potpuno nesposobni pojedinci. Jedan je, primjerice, ranio samog sebe u nogu i potom zvao hitnu. Ostali su uglavnom spriječeni prije nego što su uopće i zapucali. S Abuom Suleymanom to se očito promijenilo. Neki od preživjelih civila tijekom napada u Parizu, a koji su znali arapski, čuli su neke od terorista kako mobitelom razgovaraju s nekakvim "Abuom Suleymanom".

Nadimak koji znači "Abrahamov otac" inače je popularan među ISIL-ovcima, pa može biti riječ i o nekoj drugoj osobi, ali i ne mora. Svakako je činjenica da su svi ISIL-ovci koje je organizacija poslala u Europu do sada bili frankofoni. Znači, u pravilu stranci, Francuzi ili Belgijanci, i ne Sirijci ili Iračani. A postoji i teorija da su ih namjerno i smišljeno privremeno slali u Siriju i Irak prije terorističkih napada kako bi poslije efektnije njihovu smrt mogli koristiti u propagandne svrhe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.