Top News
32987 prikaza

Ako je HDZ ne spriječi, uništit će Bandića

Bruna Esih
Patrik Macek/ PIXSELL
Prema posljednjoj HNS-ovoj anketi, Bandić gubi u drugom krugu. Isto bi ga moglo čekati ako HDZ ne uspije iskontrolirati Esih

Ako se kandidira za gradonačelnicu Zagreba, Bruna Esih mogla bi postati najvažnija saveznica Anke Mrak Taritaš u pohodu na tron Zagreba, iako se njih dvije praktički uopće ne poznaju, osim iz viđenja po Saboru. Naime, veliko istraživanje koje je za HNS prošlog tjedna provela agencija Promocija plus na uzorku od 1000 ispitanika pokazala je kako Esih kao nova ikona desnice postaje veći problem Bandiću nego rast rejtinga popularne HNS-ovke.

Naime, dok Mrak uzima polako sve glasove na ljevici i centru svojom nadstranačkom kampanjom te raste na lijevom polu, Bandiću rejting pada. Istodobno, popularnost SDP-a među onima koji tu stranku biraju za Skupštinu stagnira. Podsjetimo, prema ovom posljednjem istraživanju koje je 24sata ekskluzivno objavio u srijedu, Anka Mrak Taritaš je u razdoblju od studenog narasla za čak devet posto i prestigla Sandru Švaljek, koja sve više pada u drugi plan.

Tomislav Sunić na tiskovnoj konferenciji Tomislav Sunić Top News "Hrvatska nema lidera desnice, to su sve lakrdijaši"

No po tom zadnjem istraživanju, osjetni pad rejtinga bilježi i Milan Bandić. Iako je i dalje najbolji u prvom krugu, Bandiću je popularnost od studenog pada za više od pet posto te nakon niza godina nalazi se ispod 30 posto, točnije na 28,1 posto. Gledajući detaljnije analize istraživanja, jasno je kako njemu glasove nije uzela Anka Mrak, nego upravo Bruna Esih. Iako se još nije ni kandidirala, bilježi početnu potporu od 5 posto i njezina kandidatura mogla bi joj samo dizati rejting nauštrb Bandića.

Naime, većina njegovih birača ima dobro ili iznimno dobro mišljenje o Bruni Esih te je upravo ta publika ona koja bi mogla prihvatiti nju. "Godinama je zapravo Bandić bio glavni kandidat desnice, HDZ je imao alibi kandidate, poput Jasena Mesića ili Margarete Mađarić, a on je koristio gužvu na tom centru i ljevici te tako prolazio. Sad je pak situacija zrcalno obrnuta, jasno da je Anka kandidat ljevice, a da ostali ulaze u desni politički pol.

I tu nije samo Bruna Esih, nego i Sandra Švaljek, za koju bi, kad bi ona eventualno ušla u drugi krug, glasalo čak 80 posto glasača Brune Esih i isto toliko glasača HDZ-ova kandidata", zadovoljno rezonira jedan od vodećih ljudi HNS-a. I u stožeru Anke Mrak Taritaš navijaju da se Esih kandidira jer smatraju kako bi im ona mogla pomoći da prestignu Bandića i u prvom krugu, posebice doda li im se rejting SDP-ova testiranog kandidata Miranda Mrsića, koji je dobio 5,4 posto.

"Mrsić je stavljen u anketu kao nama najjače lice koje SDP ima nakon Bernardića koji, jasno, više nije kandidat. Njega više nismo htjeli testirati, pa smo stavili Miranda. No to ne znači, kako odmah neki tumače, da uvjetujemo da on bude dogradonačelnik iz redova SDP-a, iako bi nam sigurno bio prihvatljiv. No svjesni smo da njemu to Bernardić ne bi dao, pogotovo pokraj Rajka Ostojića", kaže naš sugovornik blizak Anki Mrak Taritaš uvjeren kako se taj Mrsićev rejting može komotno zbrojiti Anki Mrak u slučaju da SDP podrži njihovu kandidatkinju.

Željka Markić i Zlatko Hasanbegović Desnica u naletu Top News Markić i Hasan sve češće po kavama: Kreću u juriš na Zagreb?

To bi tad značilo i da Mrak Taritaš ulazi u tjednu borbu za prvo mjesto s Bandićem već u prvom krugu. U slučaju da Esih ipak ne krene u bitku, većina birača bi išla natrag Bandiću, ali i kandidatu HDZ-a, tko god to bio. Svjesni su toga i u HDZ-u, gdje isto tako iščekuju hoće li Esih konačno objaviti kandidaturu. Izvor iz vrha HDZ-a rekao nam je da oni sa Zagrebom ne žure, te čekaju da se SDP i HNS dogovore.

"Bitan je tajming, jer prvo će SDP-ova konačna odluka biti glavna priča u Zagrebu i zasjenila bi bilo kakav naš odgovor oko kandidata. Isto tako, svjesni smo da naš kandidat, tko god on bio, neće imati prevelike šanse i bit će predmet preispitivanja podržavamo li opet Bandića, pa stoga čekamo što kasniji termin da ga se što manje provlači kroz medije.

Jasno je da je nama primarni cilj dobar rezultat za Skupštinu i da imamo više mandata nego prije četiri godine, kao i osvajanje što više gradskih četvrti", kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a. U vrhu SDP-a kažu da njihova posljednja anketa također govori da je Esih najveći problem koji će Bandić imati u kampanji. "U našoj anketi ima malo veći rejting, ali to je taj njezin doseg.

Zlatko Hasanbegović Transkripti Top News Hasanov puč u HDZ-u: "Neće meni partija naređivati"

No ona će forsirati desne teme i time Bandiću raditi probleme,te mu uzimati i rejting za listu za Skupštinu što bi nam,a ako idemo sa zajedničkom listom, u što vjerujem, zbog D’Hontova sustava omogućilo veći broj mandata, a možda čak i samostalnu većinu te sigurnu poziciju predsjednika Skupštine", kaže nam izvor iz vrha SDP-a blizak Bernardiću.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • GLOGOVIK 04:33 08.Ožujak 2017.

  I ŠTA KAZATI NAŠEM SUNIĆU???? GOSPODINE SUNIĆU ,HITNO U ŠKOLICU DA SE OBRAZUJETE MAKAR DO TOGA STUPNJA OBIČNOG LJUDSKOG RAZUMA DA SE MOŽETE KRETATI TALIBANSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA ,UZ HAJDUČKE GUSLE NA JEDNU ŽICU I ARLAUKE PO DINARSKIM RASPUČIMA I BESPUĆIMA.

 • GLOGOVIK 04:33 08.Ožujak 2017.

  AKUMULIRANJA OPAŽAJNIH ISKUSTAVA DA SE DOKOTRLJA ,MAKAR DO ONOG STUPNJA, REKAO BI HEGEL: OBIČNOG LJKUDSKOG RAZUMA KOJI NOGAMA GAZI KORIJENE HUMANOSTI, JER ČOVJEK JE ONAJ I ONAKAV KOLIKO SE USPIJE IZGRADITI A TO BI ZNAČILO PREVLADATI U SEBI ONO PRIRIODNO ... prikaži još! PRIRIODNO ,JER ONO PRIRODNO TREBA OSTAVITI PRIRODI KAO NELJUDSKO, KAŽE HEGEL. A NAŠ TOMISLAV JE JOŠ NA TOM STUPNJU ,ONOM SIROVOM ,NAGONSKOM, PRIRODNOM,ŠTO ĆE REĆI DA NIJE SPOSOBAN DA SAM SOBOM UPRAVLJA,JER NA TOM STUPNJU SE BIĆE ,ČOVJEK PONAŠA

 • GLOGOVIK 04:27 08.Ožujak 2017.

  TKO JE TOMISALV SUNIĆ??? TOMISLAVE SUNIĆU !!,KAKAV STE VI DOKTOR????? DOKTOR SUNIĆ JE PRAVA KATOLIČKO DINARSKA ,TRIBALNO GUSLARSKA SPODOBA. ČOVJEK ,NEKE VRSTE DOKTOR ,ALI ČIJI STUPANJ DRUŠTVENE ,A TIME I INDIVIDUALNE SVIJESTI SE NIJE POPEO NI DO STUPNJA OPAŽANJA,JER NIJE ... prikaži još!IJE POKAZAO DA ZNA RAZLIKOVATI POJAVE OD PREDEMETA ,PA NJEGOV NAĆIN DEFINIRANJA SVOGA POLOŽAJA I POLOŽAJA DRUŠTVEVNE ZAJEDNICE SE KREĆE U NEKIM SJENAMA, REKAO BI PLATON. DAKLE ,NI NATOM STUPNJU NIJE USPIO STEĆI SPOSOBNOST AKU