Top News
1584 prikaza

Amerikanci naoružavaju i jačaju neonaciste u Ukrajini

Azov u Ukrajini
Youtube
Priličan broj ukrajinskih ultranacionalista koje trenira SAD ima SS tetovaže i otvoreno pokazuju svoju ljubav prema fašizmu

U ukrajinskom Mariupolju, posljednjem velikom gradu pod kontrolom vlade, na proruskom separatističkom istoku, smjestila se bojna Azov - vojska dragovoljaca ukrajinske nacionalne garde, koja se pokazala izrazito učinkovitom u ratovanju. Azov odgovara direktno Ministarstvu unutarnjih poslova i usko surađuje s ukrajinskom obavještajnom agencijom SBU, tako što im predaju zarobljenike te im osiguravaju bitne informacije. 

Vodnik Azova, 21-godišnji Ivan Kharkiv, napominje da ako Putin planira zauzeti Mariupolj, mora računati da će bar 10.000 njegovih vojnika pritom poginuti. Azov naime potpuno nadzire grad i okolne ceste, te bi im Rusi mogli prići jedino iz zraka, iako Kharkiv ne vjeruje da će Putin to pokušati. 

Azov u Ukrajini | Author: Youtube Youtube

"Putin samo želi stvoriti nestabilnost i trenirati svoju vojsku. On želi reći Rusima da Ukrajinci žive u ratu, dok oni žive u miru", kaže mladić i dodaje da je, kad se odlučio priključiti vojsci, mislio da ide u urbano ratovanje, no tu se vode artiljerijske bitke, pa kaže: "Ovdje vam AK-47 služi samo kako biste zaštitili lice od šrapnela".

Ovdje propadaju sve romantične zamisli, pa nije čudo ni što su neke stare ideje dobile krila. Naime, u Azovu raste broj nacista.

Nacisti u Europi naivni koračaju uz Putina, a ukrajinski su protiv njega

"U Europi raste broj nacista koji podupiru Putina. Oni misle da on želi Europu učiniti bijelom, slavenskom, no on ubija Slavene. Ne znam za što se bore separatisti, no kad bismo ukinuli Putinovu televiziju, za pola godine bismo prekinuli ovaj rat, samo razgovarajući s ljudima", okrenuo je Kharkiv priču na drugu stranu i pitao se kako to da se s njima u bataljonu, ako su nacisti, bore i Gruzijci, ljudi različitih vjeroispovijesti, pa čak i jedan Židov. 

Pa ipak, među vojnicima se ističu mnogi s tetovažama svastike. Kharkiv napominje da desničarskih ekstremista ima u svim vojskama, no u slučaju Azova, problem ide malo dublje. Naime osnivač ove bojne, Andriy Biletsky, još je 2008. godine okupio neonacističku skupinu nazvanu Socijalističko-nacionalna skupština (SNA), piše Daily Beast

Nakon što je prošle godine osnovao Azov, na logo bojne (kao i SNA-e) stavio je svastiku, iako javno poriče da je to svastika. Neki pripadnici bojne nose pak svastike i na oznakama oko ruke, premda velik broj pripadnika bojne tvrdi da nemaju nikakve veze s neonacistima.

Azov u Ukrajini | Author: Youtube Youtube

Uz svastike, mnogi vojnici na kacigama imaju ispisano SS, zbog čega sve riječi o nedostatku ljubitelja fašista padaju u vodu. A to itekako teško pada ukrajinskoj vladi koja se oslanja na Azovu zaštitu, budući da je riječ o jednoj od najučinkovitijih vojnih skupina.

Prošlog ljeta je Azov, kojim je tad rukovodio Biletsky, oslobodio Mariupolj od strane ruskih separatista, pa je bojna sad uključena u rad obrane cijele zemlje.

No uz ukrajinsku i vlada SAD-a bi se trebala zabrinuti, jer oni u ovom trenutku treniraju vojnike Azova, zajedno s drugim bojnama ukrajinske nacionalne garde nedaleko grada Lviva u zapadnoj Ukrajini. 

Zahvaljujući toj nimalo tajnoj akciji, Putinova TV neometano obavještava o tome kako Ukrajinici i Amerikanci treniraju fašiste, te naoružavaju te iste neonaciste u borbi protiv Rusa. 

Iako Ukrajinci zaslužuju svoju državu i mir, njihova i američka vlada donijele su neke loše odluke. Jer jačanjem i naoružanjem neonacista trenutačno možda mogu pomoći Ukrajini, ali ne razmišljaju o tome što će se dogoditi s njima jednom kad na snagu stupi mir, a njima, naoružanim i snažnima, bude dosadno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.