Top News
586 prikaza

Mole za pomoć: Putin se odriče zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski vojnici
Youtube
Izgleda da je Rusija spremna potpuno zaboraviti svoje zarobljene vojnike, samo da ne bi morala priznati da ima vojsku u Ukrajini

Grupa naoružanih vojnika ovih dana čuva vojnu bolnicu u Kijevu. Autima nije dozvoljen ulazak, te su potrebne posebne propusnice za ulazak u zgradu. A sve zbog dvojice ruskih zatvorenika, koji tvrde da su pripadnici posebnih postrojbi, a koji su ovdje došli na operacije.

Ukrajinski vojnici u bolnici prozivaju ih teroristima kojima treba suditi, iako istodobno suosjećaju s njima jer ih se odrekla domovina. Još prošlog proljeća, kad se provodilo odvajanje Krima, ruski slogan je bio 'Rusi nikad ne izdaju svoje'. Nakon toga su Rusi nastavili s busanjem u prsa, koristeći iste riječi, pri borbama u istočnoj Ukrajini.

Ali u slučaju dvojice vojnika, kao da ne vrijede ista pravila. Zarobljeni muškarci predstavili su se kao narednik Alexander Alexandrov i kapetan Jevgenij Jerofejev. Uhićeni su početkom svibnja blizu Šastije grada 30-ak kilometara udaljenog od ruske granice.

Obojica su teško ranjena i prijete im medicinske komplikacije. Hospitalizirani muškarci rekli su međunarodnim promatračima da su bili na izviđačkoj misiji u Ukrajini, ali da nisu dobili nikakve naredbe o napadu. Ukrajinci su ih pak optužili da su minirali područje u kojem su uhićeni, što se smatra terorističkim činom.

Svi su ih se odrekli, i nadređeni i obitelji

Nakon operacija kojima su spašene Alexandrova noga i Yerofeyeva ruka, obojica se oporavljaju u bolnici u Kijevu. No ono što ih je boli više od ruke i noge su vijesti iz domovine. Naime njihovi zapovjednici, pa čak i obitelji, tvrde da nisu aktivni vojnici.

"Radije bih bio ratni zarobljenik. Taj mi se status više sviđa nego da me se proziva banditom", izjavio je Alexandrov za ruske novine 'Novaya Gazeta'. Ali sve njegove nade su se raspršile kad je na ruskoj televiziji Alexandrova supruga izjavila da je on još prošle godine izbačen iz vojske, što ga je šokiralo. "Recite mi, zašto se to događa? Samo sam slušao naredbe. Nisam terorist... Dobio sam naredbe! Zakleo sam se domovini. Jednostavno sam pošao gdje je trebalo", u suzama je ispričao Alexandrov.

Do njegove supruge Yekaterine gotovo je nemoguće doći. Ona živi blizu vojne baze i odbila je govoriti pred kamerama, a novinari koji su došli do nje poslije su imali problema jer se pokazalo da je potrebna posebna dozvola za intervju s njom.

Valentina Melnikova, koja se nalazi na čelu odbora majki ruskih vojnika, početkom tjedna dobila je mail i SMS iz Ukrajine u kojemu je dvojica vojnika mole za pomoć. Majke ruskih vojnika su organizacija koja je počela s radom 1989. godine, kad je 300 majki željelo vratiti svoje sinove iz Afganistana. Danas su usredotočene na Ukrajinu.

Slijede optužbe za međunarodne zločine

Melnikova je odmah pokrenula proces kako bi pomogla dvojici zatočenih vojnika, unatoč tome što je odbor već imao problema zbog svojeg aktivizma. Naime, nakon što su se pogoršale borbe u istočnoj Ukrajini prošlog kolovoza, jedna od članica odbora izjavila je da je u bitkama u Ukrajini ranjeno 100 ruskih vojnika, koji su navodno zatim prevezeni u bolnicu u Sankt-Peterburg. Uskoro nakon toga ih je ruska vlada prozvala 'stranim agentima'.

Melnikova tvrdi da je trenutačna situacija savršeno jasna. Ako Rusi odbiju pomoći vojnicima i ne priznaju ih kao ratne zarobljenike, Ukrajina ima puno pravo suditi im kao teroristima, pri čemu će doći do različitih optužbi, uključujući i međunarodne zločine.

Ovih dana su Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine i Rusije pregovarala o zarobljenicima, ali zasad im još niti jedan ruski diplomat nije bio u posjeti u bolnici, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.