Top News
1912 prikaza

Amerikanci Obami: "Prestani kriti da su Saudijci krivi za 11. rujna!"

Barack Obama
Press Association/PIXSELL
Još uvijek je tajno 28 stranica izvještaja komisije Kongresa, točno onih koje se odnose na umiješanost RIyada u pripremu napada

Predsjednik SAD-a Barack Obama za 10-ak dana putuje u službeni posjet Saudijskoj Arabiji. Pritom američka javnost na njega vrši poseban pritisak kako bi napokon skinuo oznaku tajnosti s posljednjih 28 stranica kongresnog izvještaja iz 2003. o terorističkom napadu od 11. rujna 2001. Javna je tajna da još uvijek tajni dio izvještaja sadrži podatke o pomoći koju su 19 napadača, od kojih 15 Saudijaca, dobili od vrlo utjecajnih krugova iz Riyada, možda i iz same tamošnje vlade.

Televizijska kuća CBS objavila je u nedjelju 60-minutnu emisiju u kojoj redom iznosi detalje priče. Bivši senator s Floride Bob Graham izjavio je tako da je "nemoguće povjerovati da je 19 ljudi, od kojih većina nije govorila engleski jezik, od kojih većina nikada ranije nije bila u SAD-u, od kojih većina nije imala visoko obrazovanje, mogla provesti tako kompliciran napad bez pomoći izvana".

Voditelj ga je potom pitao smatra li da je pomoć teroristima stigla iz Saudijske Arabije, na što je ovaj odgovorio potvrdno, kao što je na pitanje je li bila riječ o saudijskoj vladi, ekonomskoj eliti ili kakvim udrugama, rekao: "O svima redom." Graham je, inače, jedan od onih koji je imao radio na istrazi nakon koje je nastao zaštićeni dokument. Kao i Porter Gross koji je naknadno postao šef CIA-e u mandatu Georgea Busha i koji se u emisiji prisjetio da mu je Robert Mueller kao šef FBI-a svojedobno odgovorio na pitanje zašto se to još drži tajnim: "Zato što smo mi tako rekli."

Bivši demokratski član Kongresa Tim Roemmer rekao je da će, jednom kad se objave, detalji jako iznenaditi javnost, prvenstveno u onom dijelu u kojem se ispostavlja da su već tad postojali tragovi koje potraga za organizatorima terorističkog napada nije obuhvatila. Primjerice, spomenuo je imama džamije u San Diegu Anwara al-Awlakija kojega je bespilotna letjelica nekoliko godina poslije ubila u Jemenu.

John Lehman, ministar mornarice u vladi Ronalda Reagana koji je također bio u komisiji koja je istraživala teroristički napad od 11. rujna 2001., rekao je da oni nipošto nisu bili gomila bezveznjaka, nego redom ljudi koji su mnoštvo puta prolazili kroz tajne dokumente i odlučivali predstavljaju li oni prijetnju po nacionalnu sigurnost ukoliko bi se objavili.

"Mi znamo prepoznati ono što ne bi trebalo učiniti javnim. A ovih 28 stranicu sigurno ne spadaju u tu kategoriju", rekao je i izrijekom rekao da zna da neki saudijski vladini dužnosnici jesu bili uključeni u pomaganje al-Kaidi. U krajnjoj liniji, nastavio je, ne treba to ni čuditi jer je Saudijska Arabija godinama milijardama dolara financira izvoz svog ekstremnog tumačenja islama, vahabizma, diljem svijeta, čime Saudijska Arabija zapravo izvozi nasilni vjerski ekstremizam.

Konačna kocka u slagalici je i to da obitelji poginulih u terorističkom napadu iz 2001. ne žele čekati još jednu godišnjicu pogibije svojih bližnjih, a da ne znaju sve okolnosti pod kojima su ubijeni. Oni sa svoje strane već dugo vremena ne kriju namjeru da u konačnici tuže Saudijsku Arabiju zbog zločina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.