1975 prikaza

FBI agent: "CIA je mogla zaustaviti događaje 11. rujna"

Napadi 11. rujna
Wikipedia
Nastavlja se priča s bivšim FBI agentom Markom Rossinijem u glavnoj ulozi, koji tvrdi da se najgori događaj u novijoj američkoj povijesti mogao spriječiti

Mark Rossini, bivši FBI-jev agent koji se nalazi u centru sad već dugo trajajuće priče o tome je li CIA znala i mogla spriječiti napad 11. rujna 2001. godine ili ne, izjavio je da je zgrožen najnovijim izjavama bivšeg direktora CIA-e, Georga Teneta, koji brani trud agencije da detektira i zaustavi cijelu priču.

Rossini, koji je u vrijeme napada bio dodijeljen CIA-inom Centru za borbu protiv terorizma, već dulje vrijeme tvrdi da vlada SAD-a prikriva tajne veze između špijunske agencije i individualaca iz Saudijske Arabije koji su možda bili uključeni u sva zbivanja.

Petnaest od 19 otmičara koji su se komercijalnim zrakoplovima zaletjeli u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra, Pentagon, te koji su se skoro obrušili i na američki Kongres, bili su Saudijci.

Napadi 11. rujna | Author: Wikipedia Wikipedia

Veliki izvještaj inspektora CIA-e iz 2005. godine bio je većinom redigiran, a iako su dijelovi prije objavljeni, početkom ovog mjeseca u javnost su izašli novi detalji. Prema njima, istražitelji agencije nisu pronašli nikakve dokaze da je vlada Saudijske Arabije na bilo kakav način podržavala teroriste Al Qaede.

Također, dodano je da su neki službenici CIA-e nagađali da postoje simpatizeri Osame Bin Ladena unutar vlade, no za to nisu navodno pronađeni nikakvi dokazi.

Više od 30 stranica izvještaja koji se ticao Saudijske Arabije bio je precrtan, a čak je i Obamina administracija odbila deklasificirati 28 ključnih stranica u kojima se ukazuje na povezanost Saudijaca s otmičarima zrakoplova.

CIA nije željela da FBI sazna što se zbiva

Kao što je prethodno obaviješteno, Rossini i još jedan agent FBI-ja koji je bio dodijeljen Centru za borbu protiv teriorizma, Doug Miller, tvrde da su u siječnju 2000. godine saznali da je jedan od budućih otmičara, operativac Al Qaede Khalid al-Mihdhar, više puta ušao u SAD.

Do sredine ljeta 2001. godine, CIA je više puta upozorila predsjednika Georgea Busha i druge službenike Bijele kuće da je napad Al Qaede neizbježan. Ali Miller i Rossini danas tvrde da kad su pokušali upozoriti čelnike FBI-ja da al-Mihdhar nešto planira u SAD-u, da im je nadzornik u CIA naredio da ne smiju širiti svoje spoznaje.

Rossini kaže da je "duboko zabrinut" zbog načina na koji agencija i dalje nastavlja susprezati informacije koje se tiču kontakata između CIA-e i Saudijske Arabije, pogotovo u trenutku kad objavljuju drugi dokumente koji pokazuju da su učinili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti da spriječe napade 11. rujna.

"Ne bi bilo 11. 9. da je Dougov izvještaj središnje agencije o al-Mihdharu poslan. Točka. Kraj priče. Potpuni nedostatak preuzimanja odgovornosti i želje da se sazna istina o tome zašto Dougov dokument nije poslan razlog je zašto je 28 stranica povezano sa Saudijcima blokirano", izjavio je Rossini.

Napadi 11. rujna | Author: Wikipedia Wikipedia

Rossini tvrdi da dokumenti, koji se i dalje vode kao povjerljivi, mogu pokazati da je uzrok financijske pomoći, ali i ulogu CIA-e u pokušaju novačenja al-Mihdhara. On dalje kaže da je bio uvjeren u to i da vjeruje da ne postoji drugo objašnjenje zašto bi CIA odbila objaviti te informacije.

Iako Rossini i Miller tvrde da su se godinama podvrgavali strogim pravilima tajnosti, jedan njihov bivši FBI kolega tvrdi da je bilo malo drugačije.

Naime James Bernazzani, koji je u ono vrijeme vodio brigu o FBI-jevim ljudima u CIA-inom Centru za borbu protiv terorizma u Langleyju tvrdi da je Rossini došao do njega s kopijama dokumenata koji su govorili o tome kako je al-Mihdhar boravio u SAD-u prije napada.

Bernazzini je u šoku shvatio da je to moglo zaustaviti cijeli tragičan događaj te je pohrlio to predati pomoćniku direktora FBI-ja, Patu D'Amurou, koji je bio zadužen za FBI-jevu istragu o događajima 11. rujna.

Kasnije, kad su istražitelji iz Kongresa došli tražiti sve dokumente vezane uz napade 11. rujna, FBI nije mogao naći navedene kopije, kaže Bernazzini koji potvrđuje da Rossini govori istinu.

A na pitanje zašto Rossini i Miller nisu smjeli reći FBI-ju da Al Qaedin terorist slobodno šeće Amerikom, Bernazzini nema odgovor. Rossini pak tvrdi da se razlog krije u činjenici da su vodili tajnu operaciju u SAD-u i da nisu željeli da se FBI uključi u cijelu priču, piše Newsweek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.