Top News
2184 prikaza

Sumnja: Putin je Trumpu dao ozvučeni dar?

Vladimir Putin poklonio nogometnu loptu Donaldu Trumpu
GRIGORY DUKOR/REUTERS/PIXSELL
Ruski predsjednik američkom je poklonio loptu koja je predstavljena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Predsjednik Vladimir Putin svom je američkom kolegi Donaldu Trumpu poklonio izniman poklon - nogometnu loptu s ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Putin je Trumpu loptu poklonio u Helsinkiju na zajedičkoj konferenciji za medije. Ovaj lijep i prigodan poklon znak je dobre volje i diplomatskih odnosa, no mnogi se poznavatelji ruskog sistema pitaju je li lopta samo poklon ili nešto više. Možda čak i neka vrsta špijunskog uređaja. 

Što i ne bi bilo čudno, s obzirom na činjenicu da je Rusija razvila neke od iznimnih prislušnih uređaja i metoda na svijetu, što bi nas moglo potaknuti na razmišljanje da je upravo poklonjenja lopta opasni Trojanski konj.  Upravo iz takvih razloga američka sigurnosna služba detaljno će pregledati loptu, u to ne sumnjamo. No mogućnost da ih otkriju, Rusiju nije ni ranije spriječila da takve stvari napravi. 

Da ovo nije prvi put pokazuje i primjer poklona kojeg su Sovjeti dali Amerikancima 1945. godine. U poklon je diskretno bio umetnut inventivni i suptilni transmiter koji je tako skriven bio u uredu američke ambasade sedam godina. Otkriven je samo zahvaljujući ludoj sreći. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin gladi trofej svjetskih prvaka Pad podrške Life Prvenstvo nije spasilo Putina - Rusi ga ne podnose

Na samom završetku 2. svjetskog rata ruska djeca su američkom ambasadoru poklonila veliki, ručni rad, drveni pečat SAD-a. Ambasador ga je stavio na zid u svom uredu bez da je znao da je u njemu skriven uređaj za prisluškivanje. Sovjeti su prisilili izumitelja Leona Theremina da dizajnira poseban mehanizam kojeg su u njega umetnuli, piše Business Insider.

Ovom uređaju nije bila potrebna nikakva energija, a nije emitirao nikakve signale, a cijelo je vrijeme skriveni mikrofon u poklonu snimao sve razgovore koji su se vodili u tom uredu. Uređaj je uz pomoć radiofrekvencije preuzimao sve zvukove u uredu. Bio je potpuno skriven sve dok britanski špijuni, koji su prisluškivali Ruse, nisu primijetili ambasadorove razgovore. Uređaj je bio prvi takve vrste, a slični njemu kreirani su tek desetljećima kasnije. 

Amerikanci taj put nisu znali što se događa, a u sličnim nejasnoćama nalaze se i sada, posebno vezano uz moguće "sonične napade" koje su doživjeli Amerikanci u inozemstvu. Naime zaposlenici američkog State Departmenta imali su niz simptoma nastalih zbog utjecaja zvučnih frekvencija na sličan način koji je uzrokovao i ozljede mozga u Kini i Kubi

Kolinda Grabar Kitarović poklonila Trumpu hrvatski dres Putovanja svijetom Top News Trump vrijeđa saveznike, obožava sumnjive tipove

Takve frekvencije mogu našteti ljudima, no stručnjaci i američka vlada još moraju dokazati da je riječ o nekom sumnjivom poslu. Zasada se zna samo kako nešto smeta američkim diplomatima u zemljama koje su u doba Hladnog rata bili njihovi najveći rivali. SAD zasad ne zna o čemu se radi i još uvijek ne mogu utvrditi je li riječ o nekom napadu. 

Taj poklon, stvar za prisluškivanje i ove misteriozne ozljede američkih diplomata zapravo pokazuju koliki su limiti američkih obavještajnih snaga. Još od 1850-ih američki diplomati čudili su se dosjetljivosti i upornosti ruskih špijuna. 

Vladimir Putin poklonio Donaldu Trumpu nogometnu loptu na samitu u Helsinkiju | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

SAD može sumnjati, no ne može sa sigurnošću znati je li bilo kakav poklon od Rusije, posebno onaj koji im dolazi iz ruku predsjednika Putina, zapravo neki špijunski uređaj. Iako se čini da nešto tako bezopasno poput nogometne lopte ne može biti neki tajni uređaj koji bi mogao ozlijediti predsjednika ili ga špijunirati, povijesni primjeri pokazuju kako uvijek treba biti oprezan. 

"Ja bih provjerio tu loptu i ne bih nikada dozvolio da uđe u Bijelu kuću", upozorio je američki senator Lindsey Graham.

Bez obzira je li riječ o prijateljskom poklonu ili prislušnom uređaju možda bi najbolje mjesto za poklon Putina SAD-u bio zapravo neki tih i veliki muzej. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 20:29 17.Srpanj 2018.

    rusi su loptu namoćili u otrov kojim sređuju odbjegle špijune, treba samo prićekati da krene proljev makar i na usta

  • nelson 17:32 17.Srpanj 2018.

    glume da su prike