Ekonomix
830 prikaza

Carinski rat: Ovako su od 18 došli do 10.000 proizvoda

Donald Trump
Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Trgovinski rat je započeo rat već početkom godine, da bi ga do ljeta pretvorio u svjetski sukob

U redakciji New York Timesa baš su si dali truda pa su sastavili prekrasnu, krajnje preglednu, a istodobno prebogatu animaciju priče o globalnom carinskom ratu što ga je započeo Donald Trump. Animacija slijedi eskalaciju uvođenja carina, procesu koji je započeo sa samo 18 proizvoda da bi do danas dosegnuo već 10.000.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Sve je počelo 22. siječnja kada je Trump odrezao carine na solarne panele i kućne strojeve za pranje rublja. Ona druga kategorija proizvoda obuhvatila je uvoz godišnje vrijednosti 861,7 milijuna dolara, a ona prva od 2,7 milijardi. Druga kategorija bila je posebno zanimljiva jer je značila udar u prvom redu na kineske proizvođače, u drugom na one iz EU, a prije svega na razvoj i širenje tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Od čovjeka čiji je prvi potez po stupanju na vlast bio istupanje iz Pariškog klimatskog sporazuma, manje od toga se nije niti očekivalo.

I dok još uvijek nitko nije reagirao, SAD je 8. ožujka uveo carine na uvoz aluminijskih i čeličnih proizvoda, tvrdeći da je riječ o uvozu koji prijeti američkoj nacionalnoj sigurnosti. U tom trenutku EU, Kanada i Meksiko još su bili u "povlaštenom" statusu privremenog izuzeća od tog vala carina. Taj prvi veliki val odnosio se ponajviše na cijevi, ploče, limove, žicu od čelika ili željeza, odnosno pojedinih proizvoda od aluminija – iz Kine.

Tako se došlo do 2. travnja kada je Kina uzvratila udarac Trumpu, uvođenjem carina na 3 milijarde dolara vrijedne proizvode koje SAD izvozi u tu zemlju. Bila je riječ o limunima, smokvama, jabukama, šljivama, u pravilu poljoprivrednim proizvodima koji potječu iz dijelova SAD-a u kojima je Trump na izborima dobio najviše glasova. Koliko god 3 milijarde bio ozbiljan novac, to je još uvijek bio tek djelić proizvoda na koje se prethodno obrušio Trump.

Xi Jinping Uzvraća udarac Ekonomix Kina u ratu protiv SAD-a za saveznika želi EU

Do tada su u EU postali svjesni da Trump neće dovijeka držati EU u klubu pošteđenih od carina, pa su se pomirili i s njegovim motivima i s tom činjenicom i javno obznanili da namjeravaju Trumpu odrezati carinski protuudar na proizvode u vrijednosti od 7,1 milijardi dolara. Bio je to 18. svibnja, rok za uvođenje carina bio je lipanj, a ciljani proizvodi uključivali su svašta, od duhana u raznim oblicima i za razne vrste uživanja, preko viskija, igraćih karata, pojedinih kozmetičkih sredstava...

Ono što je djelovalo nasumično, zapravo je bilo vrlo smišljeno i ciljano opet na same temelje Trumpove političke moći, na proizvodnju u onim dijelovima SAD-a odakle je Trump dobio glasove na izborima. Inače, i s tim valom carina, ukupni carinski uzvrat iz svijeta protiv Trumpa još uvijek je dosezao do otprilike samo polovice carina koje je raspisao Trump.

Ukupan iznos ostatka svijeta protiv Trumpa približio se izjednačavanju kad je 31. svibnja carinski protuudar na Trumpovu administraciju provela i Kanada. Ovaj put riječ je bila o 12,7 milijardi dolara proizvoda što ih je SAD izvozio u Kanadu. A tu je stvarno bilo svega. Kanađani su tako u šoku doznali da su iz SAD-a uvozili čak i javorov sirup. A ostalo? Pica, šećer, kava, svijeće, jogurt, čokolada, madraci, jastuci, parfemi...

Sastanak G7 | Author: Facebook Facebook

5. lipnja carinski protuudar Trumpu poslao je i Meksiko. Vrijednost ciljanih proizvoda bila je 3 milijarde dolara, ali opet tako odabranih da američkog predsjednika politički udari tamo gdje najviše boli. Bila je riječ o čeliku, svinjetini, viskiju, jabukama, siru, aluminiju, brusnicama... S ulaskom Meksika u tu priču, ostatak svijeta napokon je po financijskom obujmu sveukupno dosegao udarac Trumpa na ostatak svijeta.

Deset dana poslije, 15. lipnja, Trump je napravio svoj sljedeći korak, opet opalivši prvenstveno po Kini, i to uvođenjem carina na uvoz iz te ekonomske megasile u vrijednosti od čak 50 milijardi dolara. Pećnice, buldožeri, razni metalni proizvodi, gume, lampe, magneti... svega se tu našlo. Bilo je jasno već tog dana da je definitivno počelo novo razdoblje u svjetskoj povijest s vrlo mračnim perspektivama. I već tog istog dana...

... Kina je uzvratila protuudarom carinama na istu ukupnu vrijednost proizvoda – 50 milijardi dolara. Bila je riječ o škampima, lignjama, jogurtu, lososu, siru, puževima, češnjaku, maslacu, gumi, pamuku, svoj sili pažljivo odabranoj lepezi proizvoda po istom ključu kako su to prethodno činili EU, Kanada i Meksiko.

Brett Kavanaugh i Donald Trump Sve gore i gore Top News Tri Trumpova 'Forrest Gumpa' pohađali istu vjersku školu

Na Trumpov odgovor na kineski odgovor na Trumpov odgovor na kineski odgovor na Trumpov izvorni udar čekalo se do 10. srpnja. Tada je američki predsjednik objavio da uvodi carine na još 6000 proizvoda iz uvoza iz Kine, ukupne vrijednosti 200 milijardi dolara. Nabrajati više nije imalo smisla, jer sukob je već neko vrijeme prešao u fazu otvorenog rata. A kako ga nitko ne bi niti slučajno pogrešno shvatio, Trump je najavio uvođenje carina na još 200 milijardi dolara uvoza iz Kine povrh svega do tada. Kina, savršeno je jasno, uzvraćat će i dalje.

Već sada ovaj sukob postao je globalan, diljem svijeta obuhvaća 10.000 proizvoda i teško da bi posljedice mogle biti ikakve drugačije osim šteta po trgovinu, potrošače i biznis.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.