Top News
22503 prikaza

"Arogantni i bahati" Nijemci zabranili mise za Praljka

Mural sa Slobodanom Praljkom, Bilice kod Šibenika
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nakon izrečene zabrane služenja mise Slobodanu Praljku, predstavnici hrvatskih katoličkih misija obratili su se javnosti oštrim pismom

Ne možemo vjerovati vlastitim očima da je zaista netko napisao ovakav SLUŽBENI dopis upućen hrvatskim svećenicima i pastoralnim suradnicima na području njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart! Ovako nešto čini se nemoguće, i to iz više razloga, a osobito u 21. stoljeću, nakon nebrojenih raznolikih dokumentiranih povijesnih iskustava same Crkve i zapadnoga društva, i to već preko 50 godina od završetka II. Vatikanskoga sabora.

Naše zgražanje je tim veće što se ovdje pokazuje krajnja neempatičnost, nerazumijevanje stvarne situacije, ali i vrlo ružna arogancija, neznanje, donekle čak i bahatost, nadmoć (super-bia!), što se upadljivo pokazuje višestrukim nabrajanjem kako su hrvatske katoličke misije zapravo pod ingerencijom biskupije, te se čak poziva na Kanonsko pravo (§ 273), tj. na zapovjeđenu poslušnost mjesnome ordinariju - tako počinje komentar Ante Periše Ante Sesara, dvojice diplomiranih teologa iz Njemačke.

Zanima vas što je izazvalo takav šok i nevjericu? Riječ je o jednom dopisu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Prijevod dopisa:

Rottenburg, 5. prosinca 2017.
Pobožnosti za osuđenoga ratnog zločinca Slobodana Praljka
Poštovana gospodo župnici, poštovane pastoralne suradnice i suradnici u hrvatskim katoličkim zajednicama Biskupije Rottenburg-Stuttgart!
Gore navedenim povodom htio bih ukazati na to da se u hrvatskim katoličkim zajednicama Biskupije Rottenburg-Stuttgart ne smiju održavati nikakve komemoracije, a niti svete mise za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, osuđenog na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nije na Vama, koji ste – kao pastoralne suradnice i suradnici – u službi Biskupije Rottenburg-Stuttgart, dovoditi u sumnju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.
Ovim Vas dopisom također upućujem na to da u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica (tim povodom) ne održavate nikakve komemoracije, niti pak svete mise. Nadalje, ne smijete sudjelovati ni u kakvim komemoracijama toga tipa, niti se pak – kao pastoralne suradnice i suradnici – na takvim komemoracijama prepoznatljivo pokazivati. Hrvatske su katoličke zajednice ustanove Biskupije Rottenburg-Stuttgart, te su – kao takve – obvezane na striktnu neutralnost. Biskupijske prostorije – a i Vi, kao biskupove suradnice i suradnici u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart – ne stoje na raspolaganju ni za kakva politička očitovanja.
Stoga Vas molim za striktno poštivanje ovoga naputka. Odstupanje od njega smatrat će se neposlušnošću (CIC, canon 273.).•
Blagoslovljeno Vam došašće i Božić!
Msgr. Paul Hildebrand, katedralni kanonik

Hrvatskim dužebrižnicima iznimno smeta što ne smiju služiti mise zadušnice Praljku i to po naređenju nadređenih iz struktura Crkve. 

Kako dvojica Anti nastavljaju u svom komentaru objavljenom na stranicama portala Hrvatska danas: "Naime, zabraniti hrvatskim dušobrižnicima i pastoralnim suradnicima na području spomenute biskupije da mole i slave sv. mise za pok. generala Slobodana Praljka, čak i da nazoče bilo kakvim drugim molitvama za istoga generala, osim eventualno „skrivečki“, „incognito“ – to krši sve civilizacijske, a kamoli kršćanske običaje i norme, čak i ako je general Praljak eto „osuđeni ratni zločinac“.

Ne želim ovdje ulaziti u raspravu s ljudima koji imaju tako arogantan stav i valjda misle da smo mi kakvo pleme zaostalo iz prapovijesti, jer to ni ne zaslužuju, a i očito je da im nikakav jezik argumenata neće u tom slučaju ništa značiti, nego, evo, onda samo da ih podsjetim na nekoliko jednostavnih činjenica, a i na obveze koje proizlaze iz Sv. Pisma koje bi i njima moralo upravo biti VRHOVNA INSTANCA, čak i viša od Haaškoga suda.

Vjerujem da katedralni, tj. kaptolski kanonik, zadužen za pastoral u spomenutoj biskupiji, monsinjor Hildebrand, koji potpisuje ovaj dopis, barem toliko poznaje Bibliju da zna kako se već u SZ-u, u knjizi o Makabejcima govori kako treba moliti za (svoje) pokojne, pa čak i ako su počinili grijehe kako se to pripovijeda na dotičnom mjestu (2 Mak 12, 40-45). A to je, dakako, i u skladu s kršćanstvom, jer Bog želi da se svi ljudi spase (1 Tim 2, 4). Osim toga, Isus je čak i osuđenoga zločinca (Verbrecher) na samrti „pomilovao“ i obećao mu raj! Iako ga je država osudila. Osudila je, doduše, i samoga Isusa, ali to je valjda ovaj katedralni kanonik u svojoj visoko pozicioniranoj crkvenoj dužnosti očito zaboravio! I to pravna država! Dapače, svjetska država u to doba, SPQR!!! – Vjeruje li ovaj monsinjor onda dosljedno da je Isus zbog toga zaista i bio zločinac, zbog toga ili zato što ga je neka pravna država osudila?! Ako ne, na temelju čega (kojih kriterija?) se usuđuje osporavati tu presudu? – Stvar je još i gora, jer je Rimsko carstvo bilo pojam prava, ta sve pravo baštinimo manje-više upravo od Rimljana!

Priznavati neki ljudski, svjetski sud kao VRHOVNU INSTANCU svake istine i istinitosti valjda je jasno kamo bi nas dovelo! Povijest to redovito pokaže!"

Ostatak možete pročitati na OVOM LINKU.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • denderi 07:15 06.Srpanj 2018.

    praljak je ratni zločinac***,nemoralna je bio osoba jer je najboljem prijatelju oteo obitelj..ratni profiter jer je tvornicu duhana dobio na poklon te otpustio sve radnike i krenuo u šverc cigareta,, vandal je posto je razorio čuveni most u mostaru..sve niskosti ... prikaži još! ljudskosti su u njemu... da bi se grijesi njegovi isprali potrebno je mnogo mnogo vode da protjeće neretvom

  • Beya 08:28 28.Prosinac 2017.

    Jel ovo neki plaćeni huskacki članak... Njemačka crkva je donijela odluku da se s politikom ne opterecuju... Tj. nitko od njihovih svećenika ne komentira a kamoli u propovijedi da se spominje itd. Politika. Onaj tko je napisao ovaj članak očito ... prikaži još!o je totalni neinformirani huškač...

  • listovača 06:20 28.Prosinac 2017.

    Arogantni nijemci,koja bedastoća.Ako se ne varam Njemačka je njihova domovina.Kada je tome tako onda su oni valjda gazde u svojoj domovini.Ako je netko arogantan i bezobrazan onda ste to vi koji ih tako nazivate.Vama je drugovi neshnatljivo da ima država ... prikaži još! koje poštuju zakone,kako svoje tako i međunardno priznate sudove.Kod Praljka je naglasak stavljen isključivo na sunjsko ratište i te zasluge.Sada kada se ta kutija otvorila ispalo je toliko kostura da se ne mogu ni bagerom pokupiti ,