Top News
4974 prikaza

Atentatori na Vučića htjeli su raznijeti njegov blindirani automobil

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Čovjek koji i danas povremeno pokazuje znakove ekstremnog nacionalizma, od početka rata 1991. zamjerio se mnogima

Više javno tužiteljstvo Republike Srbije priopćilo je da do daljnjega, u interesu istrage, neće izlaziti s informacijama o pripremanom atentatu na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. No, od subote navečer, kad su često i kontradiktorne informacije o tome stale izlaziti u javnost, B92 složio je jasniju sliku što se doista dogodilo. Oružje su u subotu slučajni prolaznici pronašli u beogradskom naselju Jajinci, samo 30 metara od skretanja prema obiteljskoj kući obitelji Vučić. Pronašli su raketni bacač "zolju", četiri ručne bombe, 100 metaka za "kalašnjikov", te šaka ili dvije različitih drugih metaka. Ministar unutarnjih poslova rekao je da oružje potječe iz posljednjih ratova ili po BiH ili po Hrvatskoj, zbog čega srbijanski obavještajci već surađuju s kolegama iz BiH.

Aleksandar Vučić na predizbornom skupu vladajuće koalicije | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Oružje je pronađeno zamaskirano uz put, ne u automobilu kako je prvotno javljeno, a ministar unutarnjih poslova rekao je i to da je mjesto pronalaska zapravo idealno za zasjedu, za napad na kolonu vozila koja bi na tom skretanju uskog puta kroz šumu morala usporiti. Pritom bi "zolja" bila učinkovita protiv blindiranog vozila. Tanjug je naposljetku došao do informacije da su na oružju pronađeni tragovi DNK triju osoba.

Ovakav pronalazak izazvao bi uzbunu u svakoj zemlji na svijetu, a u Srbiji je ovakva situaciju posebno alarmantna jer se ta zemlja do danas nije potpuno oporavila od ubojstva reformističkog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003., najzaslužnijeg za izručenje Slobodana Miloševića u Haag. Aleksandru Vučiću je posljednji put, koliko je javno poznato, netko prijetio u ožujku 2015. Bila je riječ o skupini koja se predstavljala kao "Crna ruka", odnosno posudila je naziv od tajne urotničke velikosrpske organizacije koja se početkom 20. stoljeća borila protiv Turske i Austro-ugarskog carstva, nerijetko i terorističkim sredstvima, a iz koje je kasnije uvelike ponikao četnički pokret.

Mostar: Svečano otvaranje Međunarodnog mostarskog sajma gospdarstva | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Razlog prijetnji je bila informacija da je Vučić naložio uhićenje izvjesnog Radomira Počuče koji se tada u Ukrajini borio na strani proruskih separatista. Proljetos je Počuča konačno i uhićen, i to pri pokušaju ilegalnog ulaska u Srbiju. Osim nezakonitog sudjelovanja u ratu u drugoj zemlji, u Ukrajini, razlog za uhićenje bio je i poziv na linč protiv mirotvornih aktivistkinja u Srbiji Žena u crnom. Počuča je, inače, bivši pripadnik Protuterorističke jedinice (PTJ).

Vučića, inače, mnogi ne vole već zbog toga što je kao mladi pripadnik Šešeljeve Srpske radikalne stranke znao politički "gostovati" na okupiranim područjima u Hrvatskoj i BiH. A i 1998. je sa samo 28 godina postao ministar informiranja u vladi Slobodana Miloševića. U posljednje vrijeme njegov nacionalistički gard ponovo je počeo uznemiravati regiju, pri čemu je, ovaj put s drugih pozicija, znao ući u sukob i s pojedinim srpskim nacionalističkim snagama u Srbiji, ali i šire.

  • EGREG 07:57 01.Studeni 2016.

    SRBI POVIJESNO LIKVIDIRAJU POJEDINE SVOJE DRŽAVNIKE. NIŠTA NOVO. TO JE BOŽANSKI NAROD.