Top News
314 prikaza

Autokrati Balkana: Zapad zatvara oči pred balkanskom korupcijom

Aleksandar Vučić
Boris Ščitar/ PIXSELL
I SAD i EU odlučile su zatvoriti oči na korupciju koja je sveprisutna u balkanskim vladama, kao i ignorirati autokratske lidere

Na prvi pogled, naročito u uspordbi s ostalim djelovima svijeta, Balkan izgleda kao da je u dobrom stanju. Zadnjih nekoliko godina bile su plodne za ambicije regije da se integrira sa Zapadom. Hrvatska je 2013. postala članica EU, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija su kandidati za članstvo, a čak je i Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

U međuvremenu, Crna Gora dobila je pozivnicu za pridruženje NATO-u, Srbija je potpisala Sporazum o partnerstvu koji NATO trupama omugućava slobodan prolaz kroz zemlju, a Hrvatska i Albanija su članice NATO-a od 2009. godine. Članstvo Makedonije stoji zbog spora s Grčkom oko naziva "Makedonija".

Cilj diplomatskog djelovanja Zapada na Balkanu dolazi s ciljem slabljenja ruskog utjecaja u regiji i uspostavljanja vladavine prava. Iako izgleda da su pokušaji Zapada urodili plodom, plod djeluje trulo, piše američki Foreign Policy.

Nova generacija autokrata, koje podržavaju SAD i EU, preuzimaju regiju, smatra FP. 

I SAD i EU odlučile su zatvoriti oči na korupciju koja je sveprisutna u balkanskim vladama, kao i ignorirati autokratske lidere.

Na međunarodnom planu, lideri regije su prigrlili vanjsku politiku EU i jako su dobro upućeni u ono što zapadni diplomati žele čuti, dok u svojim zemljama sistematski narušavaju principe demokracije i vladavine prava.

Lideri regije oslanjaju se na provjerenu formulu obuzdavanja osiromašenog i nezaposlenog stanovništva brutalnom kontrolom nad pravosuđem i putem stvaranja sve veće ovisnosti građana o državnim radnim mjestima i resursima. Uz to, sa svojim se protivnicima obračunavaju tako što sklapaju poslove s tajkunima koji na svom bogatstvu mogu zahvaliti državi.

Američki list kao primjer navodi Mila Đukanovića, koji je na vlasti unatoč optužbama da je sudjelovao u švercu cigareta i drugim kriminalnim aktivnostima. 

U Makedoniji, Nikola Gruevski koji je se suočava s ozbiljnim optužbama za korupciju, također ugrožava demokratske principe, smatra FP, podsjećajući na prošlogodišnji skandal špijuniranja opozicije. Makedonski predsjedsnik Đorđe Ivanov, naredio je prekid istrage o prisluškivanju i na taj način spasio Gruevskog krivične odgovornosti.

"Od Hrvatske do Albanije, regija ima puno mračnih priča o autokratima prerušenih u demokrate. Ipak, najdramatičniji preobražaj - od ratnog zločinca do miljenika Zapada - prošao je srpski premijer Aleksandar Vučić", piše FP.

Vučić je postao miljenik Zapada zbog spremnosti da odbaci ruski utjecaj na Srbiju, smatra FP i podsjeća na ulogu Vučića u režimu Slobodana Miloševića i njegov politički put od radikalnog nacionaliste do reformiste.

Potpisivanje kontroverznog sporazuma o partnerstvu s NATO-om, FP ocjenjuje kao "veliki geopolitički puč" u glavnom ruskom uporištu na Balkanu. 

Prošlog prosinca, Vučića su dužnosnici EU pohvalili zbog uhićenja više od 80 bivših dužnosnika zbog korupcije. Međutim, zgodno za Vučića, svi uhićeni su većinom bili pripadnici opozicije, piše FP.

Sloboda medija također trpi pod Vučićevim režimom. Prema podacima Human Rights Watcha (HRW), Srbija je predvodnik u regiji po napadima i prijetnjama novinarima.

Postoji veliki broj razloga zbog kojih SAD i EU toleriraju autokraciju na Balkanu. Glavni su, u svjetlu ukrajinske krize, kontriranje ruskom utjecaju i kontrola migrantske krize. U oba slučaja, Balkan igra ulogu svojevrsne tampon zone.

(Foreign Policy/Newsweek)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.