Top News
455 prikaza

Banac osvaja Ameriku, a HDZ ga mrzi više nego Zokija

Ivo Banac
Marko Prpić (PIXSELL)
Miro Kovač inzistira na tome da veleposlanici ostanu do kraja mandata i da dođu stručnjaci. A Karamarko gura svoje ljude i kontroverzne ambasadore mijenja još kontroverznijima

Ni HDZ ni Tomo Karamarko nemaju baš reputaciju šaljivčina, ali u slučaju Ive Banca pokazali su, mora se priznati, solidan smisao za humor. Ivu Banca najprije su smjestili u neki muzej, što se iz više nego očitih razloga čini prikladnim i duhovitim, da bi ga - prema tvrdnjama Telegrama, koje su potvrdila dva izvora - odlučili ipak izvesti iz zemlje, odnosno, poslati kao ambasadora u Sjedinjene Države. Svatko razuman mora potpisati ideju o interventnom izvozu ovog stričeka, bilo gdje, pa i u Ameriku, no ideja da mu se povjeri najvažnije veleposlanstvo, ono u Washingtonu, nije baš naišla na opće oduševljenje... - Čini se da mu Amerika neće dati suglasnost - kaže naš sugovornik, blizak HDZ-u, i pojašnjava: - Njima se veze HDZ-a s Mađarima, iza čega se se pomalja duga ruka Rusije, nimalo ne sviđaju. Zato sad traže za njega neko drugo rješenje, čini se da je u pitanju Pariz. Na našu konstataciju kako je dr. Ivo Banac rijetko pravovjeran sljedbenik američke vanjske politike - on spada u jastrebove poput Brzezinskog, naspram njega se i stari dobri Kissinger doima kao Gandhi - drugi naš sugovornik dodaje da se Americi abonentski status Ive Banca u revizionističkim TV mahnitanjima proustaški raspoloženih voditelja ne čini prihvatljivim čak ni ako bi odlučili “začepiti nos”.

Jednostavno, ne možeš biti intimus s nekim tko negira stvarnost fašističkih logora, veliča nacizam, i biti persona grata u Washingtonu. Pritom je osobit paradoks - ako se ove procjene naših sugovornika pokažu točnima - da će dr. Banac stradati kao kolateralna žrtva američke odmazde nad proruskim i pronacističkim simpatizerima s ovih terena - jer dr. Banac, iskreno govoreći, doista nema veze ni s jednim ni s drugim... Naprotiv. No Banac - nažalost - nema veze ni s HDZ-om. Najava njegova diplomatskog angažmana silno je uzrujala desnicu, ali i dijasporu. - Banac je cijelo vrijeme podržavao politiku koja nam je nametala Komšića, pljuvao je po Tuđmanu, i ako njega imenuju, HDZ će u Hercegovini dobiti masu protivnika.
Tako govori naš izvor iz dijaspore, student ogorčen viješću o Bancu kao hrvatskom veleposlaniku. Njegove je riječi na HTV-u ponovio i Ivan Šušnjar, vlasnik i urednik portala Poskok. - Kad su Hrvati u BiH u prošlome mandatu majorizirani, Milanovićeva vlada je blokirala one koji su proveli tu majorizaciju. Nisu imali pristupa u Zagrebu. A što imamo sad? Ivu Banca koji je podržavao platformašku vlast, a imenuje se za veleposlanika Hrvatske u SAD-u - rekao je Šušnjar. Ivo Banac ima još jednog snažnog, opasnog i nesavladivog protivnika. Zove se, kao i on, Ivo Banac, izgleda kao i on, to čak i jest on - od jučer - ali s ovim današnjim ne dijeli svjetonazor, naprotiv, ta su dva Banca ljuto posvađana.

Banac se moli za zaborav i mijesi svoju pogaču

Slični su samo utoliko što su u oba izdanja radikali, no njihovi su radikalizmi - vrlo logično - nasmrt posvađani. Današnji poklisarski kandidat stranke koja predvodi tuđmanističku rekonkvistu, do jučer je bio opaki detuđmanizator, jači od Mesića. U antologijskom tekstu “Bancu se mili u svili” portal Forum objavio je nedavno kolekciju najefektnijih Bančevih misli protiv Tuđmana i HDZ-a, zbog kojih bi naš povjesničar u HDZ morao odlaziti odjeven u pancirku. Evo nekoliko najopakijih misli: “Kako smatram da je najminimalniji preduvjet za hrvatsku budućnost upravo nestajanje HDZ-a, mogu se samo nadati da će sve stranke osim HDZ-a biti i ostati posve ‘nedržavotvorne’, štoviše, da će se čuvati hadezeovskih krtica u svojim redovima.” (1997.); “Ja sam za svaku protuhadezeovsku koaliciju, u prvom redu onu između liberala i seljaka, ali i protiv svake formule koja bi amnestirala čak i ‘dobre’ hadezeovce, kojih uostalom nema.” (1997.); “Velika bi greška bila amnestirati korupcionaše i lopove iz tzv. tehnomenadžerske frakcije HDZ-a. To su vampiri koji su se napili hrvatske krvi, banditi koji su prodavali naftu i oružje Karadžiću dok su djeca sirotinje umirala na ratištima, gulikože koji su na ulicu bacili bezbroj hrvatskih radnika.” (1997.). Banac je imao je i druge zanimljive stavove... -Tvrditi danas da četnici nisu bili fašisti znači revidirati povijesne činjenice i odbaciti znanstvena istraživanja koja su to nedvojbeno potvrdila, izjavio je te godine Zdravko Dizdar, povjesničar na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu upitan da komentira Bančevu izjavu kako četnici “nisu bili fašisti, da su bili konzervativni te da fašisti nisu bili konzervativni nego radikalni.”

Gojko Borić čak se iz Njemačke osjetio pozvanim suprotstaviti se Bančevu tumačenju četništva. - Kad prof. Ivo Banac kaže da su ustaše bili fašisti, a četnici nisu, premda su zločinci, onda se pitam je li pročitao temeljite knjige njemačkog stručnjaka za naci-fašizam Ernsta Noltea, koji ustaše ne svrstava u fašističke pokrete nego prije u pokrete slične talijanskoj tajnoj organizaciji Giovina Italia i makedonskom VMRO-u. Uostalom, u Hrvatskoj se svi povjesničari previše razbacuju izrazom fašizam, što je samo refleks iz razdoblja komunističke indoktrinacije i nema veze sa suvremenom europskom znanošću. Pri tome zaboravljaju da je i Staljin bio velik antifašist kao i njegov učenik Josip Broz Tito, ali to ih ne čini demokratima. Visoka životna dob također je objektivna prepreka angažmanu dr. Ive Banca u diplomaciji. “On je američki državljanin”, rekao je dr. Žarko Puhovski Indexu, “američki umirovljenik i američki profesor i on zastupa ideologiju koja je u ovom trenutku pretežina u javnome mnijenju SAD-a. To mi se čini najvećim problemom kad govorimo o mogućem imenovanju Banca za veleposlanika Hrvatske u SAD-u. Uz to, mogu to reći jer smo vršnjaci, smatram da je prestar da bi počinjao novu karijeru. To su objektivne činjenice...” Naš izvor blizak Zrinjevcu ovako sumira rotacije koje čekaju diplomatsku mrežu. - Ministar Kovač neće raditi nikakve čistke u ambasadama. Iako su prije to znali raditi ministri vanjskih poslova, npr. vraćati neke veleposlanike s polovice mandata kući, Kovač je za proceduru i red.

Diplomatsku mrežu neće kačiti osveta i revanšizam

Oko toga su se, naravno, lomila koplja jer je dio državnog vrha bio za munjevite zamjene. To ne bi ostavilo dobru sliku o zemlji. Nasreću, prevladao je zdrav razum i osjećaj profesionalizma - Neće biti nikakve čistke. Ministar bdije na time, on je za proceduru, red i za smjenu ambasadora redovno i kulturno - rekao nam je čovjek od njegova povjerenja. Na taj je način više puta govorio i sam Kovač. - Dok sam ja ministar, nema osveta i revanšizma. Postoje kriteriji, profesionalnost prvenstveno. Time ćemo se voditi pri odabiru novih, bit će ih 10-ak ovog ljeta. Strukturirano radimo, ne kao prošla vlada. Pripremit ćemo to na ljeto kako Bog zapovijeda. - Što se tiče Ive Banca, on je bio izvorna ideja Kolinde Grabar Kitarović, koju je Tomo podržao jer je Domagoj Juričić odbijen - nastavlja naš sugovornik i dodaje: - Damir Grubiša, veleposlanik u Rimu, i Ivo Goldstein, ambasador u Francuskoj, odlaze na ljeto, to im je de facto kraj mandata. Znaju da će ići - nastavlja naš sugovnornik dodajući da je misija dr. Goldsteina, zbog oskudnog znanja francuskog i nikakvog diplomatskog iskustva uvijek bila pod znakom pitanja. - Damir Grubiša je čak korisniji od Goledsteina - nastavlja sugovornik dobro upoznat s radom veleposlanstava. Goldsteinu istječe mandat u listopadu , a odlazi na ljeto. Ivu Goldsteina će - kako se čini - zamjeniti Nansi Ivanišević. Tko će biti alternativa Damiru Grubiši, u ministarstvu još ne znaju. Vrlo skoro pojavit će se i rješenje za Rusiju. Milanovićeva vlada je stopirala proces imenovanja jer se nisu mogli usuglasiti s predsjednicom, pa je Rusija bez hrvatskog veleposlanika već skoro godinu dana. Većinu ostalih imena dogovarat će Kolinda Grabar Kitarović, Tim Orešković i Miro Kovač. Karamarka će se svakako, preživli li aferu KaraMOL, također pitati, no u ovom trenutku ni Baba Vanga ne može predvidjeti njegovu političku sudbinu. Kako god bilo, to su samo kadrovske rotacije.

Do sada smo imali slabu gospodarsku diplomaciju

Hrvatska bi diplomatska mreža također trebala biti zahvaćena reformama, jer se općenito ocjenjuje preskupom, glomaznom i neefikasnom - a što je možda najvažnije - nesposobnom za gospodarsku diplomaciju. Žalosno je da Stjepan Mesić mora predvoditi akciju povratka naftnih polja u Siriji, pored tolikih diplomata. Hrvatska, naime, plaća više osoblja u toj mreži nego što ga je držala Jugoslavija, zemlja koja je imala 23 milijuna stanovnika. Do sad nismo vidjeli neki zamašniji plan reformi diplomatske mreže, premda su mnogi ministri, na početku mandata, najavljjivali takvo nešto. Tek treba čuti što ministar Miro Kovač misli o tome. On je dinamičan, agilan ministar, stalno je u akciji, stalno na putu, ali svoje stranačke sjene ne može preskočiti ni on, ma kako se trudio. Hrvatska će diplomacija idućih mjeseci morati uložiti silan trud u demantiranje svih onih napisa po Le Mondeu, New York Timesu, BBC-ju i drugim uglednim zapadnim medijima, koji ovdje vide bujanje malignog desnog radikalizma. Hoće li im dr. Ivo Banac, iz fotelje u emisiji “Bujica”, biti vjerodostojan sugovornik za objašnjavanje “pravog stanja stvari”? Sumnjamo. To su ipak preozbiljne zemlje i prejaki mediji da ne bi znali s kim imaju posla...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.