Top News
22187 prikaza

Banane su kupovali samo za Božić, sad su bogatiji od nas

Bugari plešu u rijeci
STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL
Šef bugarske vladi voli prepričavati kako je bio šokiran da u Jugoslaviji može kupiti Coca-colu

Banane i Coca Cola - to su, prema riječima bugarskog premijera Bojka Borisova, neki od glavnih argumenata u korist Europske unije.

- Prije 30-ak godina bili smo zemlja u kojoj su se banane prodavale samo za Božić, a Coca-Colu su mogli kupiti samo posebni ljudi, u posebnim prilikama, u posenim dućanima - objašnjavao je Borisov skupini europskih novinara koje je primio 11. siječnja u sjedištu svoje vlade u Sofiji. Nekad zemlja bez banana i bez kole, a sad ponosni predsjedatelji Europskom unijom. Bugarska je 1. siječnja preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. 

Ovo spominjanje Coca-Cole znakovito je jer o živopisnom bugarskom premijeru, inače bivšem karatistu i bivšem vlasniku zaštitarske tvrtke koja je pružala tjelohraniteljske usluge takvim “facama” kao što su posljednji bugarski komunistički diktator Todor Živkov i posljednji bugarski car te svojedobno premijer (2001-2005) Simeon II., postoji jedna legenda koja govori o važnosti Coca-Cole u njegovu životu.

Šokirala ga je Cola u Jugoslaviji

Navodno je Borisov jednom prilikom s karate klubom putovao preko granice u tadašnju Jugoslaviju i ostao apsolutno šokiran kad je u običnom kafiću u nekoj zabiti vidio da se služi Coca-Cola, zapadnjačko piće koje su u njegovoj zemlji obični ljudi mogli samo sanjati, a pripadnici elite eventualno i kupiti u posebnim dućanima, ali samo ako imaju posebnu dozvolu. Kad je sjeo u neki jugoslavenski kafić i vidio kako se poslužuju bočice Coca-Cole, mladi karatist Borisov nije odmah bio sasvim siguran da i on može naručiti istu takvu bočicu od konobara, pa je stidljivo pitao može li dobiti Coca-Colu. Kad mu je odgovoreno da može, lice mu se ozarilo, ali Bojko, pametan kakav već jest, nije se zadovoljio samo time nego je odmah otišao korak dalje u nepoznat svijet: “A, mogu li dobiti dvije Coca-Cole”, upitao je navodno. Konobar mu je odgovorio da može, naravno.

Bugarski premijer Bojko Borisov | Author: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Borisov je, kako priča jedan bugarski novinar, sam svojedobno ispričao tu navodnu zgodu iz svoje mladosti. Činjenica da je bugarski premijer i pred nama, europskim novinarima koji smo ga posjetili u Sofiji na početku njegova predsjedanja Unijom, imao referenciju na Coca-Colu, dočarava koliko je taj davni predmet žudnje ostao urezan u život aktualnog lidera Bugarske i cijele Europske unije.

Vladimir Putin vojna parada Obnova carstva Life Zbogom, Putine! Ruski tajkun gradi novu Rusiju na Pacifiku

Bugarska je jedna od najstarijih država u Europi (utemeljena u 7. stoljeću), koja je pet stoljeća bila pod otomanskom vlašću, sve do 1878., kad je oslobođena uz pomoć carske Rusije i njezinih vojnika, da bi se u 2. svjetskom ratu našla u Trojnom paktu, a poslije 2. svjetskog rata u čvrstom zagrljaju SSSR-a, čija je Crvena armija istjerala Nijemce iz Bugarske u rujnu 1944. godine. 

Nakon pada komunizma Bugarska je prešla iz sovjetske orbite u divlju, balkanski nejasnu putanju postkomunističkim svemirom tranzicije, a onda su joj se otvorila vrata Europske unije i NATO-a, gdje je čvrsto usidrena i danas. Najsiromašnija je država članica EU, s velikim problem korupcije i organiziranoga kriminala, s medijskim slobodama koje je svrstavaju na 109. mjesto na listi 180 zemalja svijeta (Hrvatska je na 74.), općenito sa slabim institucijama… Ali unatoč svemu tome, Bugarska je, barem pod Borisovim kao premijerom (a on je to u tri različita mandata, od kojih nijedan nije bio dovršen: 2009-2013. pa 2014-2017. i sad od svibnja 2017.), snažno proeuropski orijentirana zemlja. 

Zahvalni smo Rusiji, ali lojalni Uniji

Bugari vole Ruse, osjećaju iskrenu zahvalnost prema Rusiji, koja je bila ključna za bugarsko oslobođenje i obnovu državnosti, ali premijer Bojko Borisov baš na primjeru Rusije dočarava koliko je njegova zemlja vjerna Europskoj uniji.

- Imamo 4500 spomenika ruskim vojnicima koji su dali život za bugarsku neovisnost 1878., iako to nisu bili samo Rusi nego i Ukrajinci, Finci… Osjećamo zahvalnost prema Rusima i naši današnji odnosi s Rusijom nisu nauštrb EU ili SAD-a, nisu usmjereni ni protiv koga. Ali budite uvjereni, bez obzira na takvu duboku zahvalnost prema Rusiji, nema lojalnije i discipliniranije države članice EU od Bugarske. Zbog europskih sankcija Rusiji izgubili smo 1,3 milijarde eura vrijedne planirane investicije u nuklearnu elektranu i plinovod Južni tok, ali smo lojalni zajedničkoj politici EU - kaže Borisov.

Jedan od četiri prioriteta koje su Bugari odredili za svoje šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU je jačanje europske perspektive zapadnog Balkana. Bugari žele da taj dio Europe - posljednji “otok” između članica EU kao što su Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Grčka i, preko puta Jadrana, Italija - dobije vidljiviju perspektivu ulaska u EU jer će, u suprotnom, u tim zemljama jačati negativni utjecaji Rusije, Turske i drugih igrača. Bugari vole Ruse, ali ne samo da su vjerni sadašnjoj EU nego se žele pobrinuti i da na ostatak Balkana koji još nije u EU ne dođu Rusi nego da dođe EU.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 21:19 26.Siječanj 2018.

    ovo je propaganda protiv adezea,,,mi smo svica ,,to nam je nasa predsjednica porucila,,samo je problem ,,da su bugari novi katar ,,sve sami seici tamo ,,hebiga.. sad cekam da nam predjednica kaze da cemo postati ko sheici u kataru ..ali mozda ... prikaži još!a u slijedecm mandatu i kaze ,,ima nade

  • Avatar minkenbojna91
    minkenbojna91 17:37 26.Siječanj 2018.

    Pih,,,evo već za 10 do najviše 20 godina stći ćemo Bugarsku po standardu

  • magarac 17:34 26.Siječanj 2018.

    hm ... coca colu ... koristim samo za ispiranje wc- ea