Top News
3237 prikaza

Bannon sve bliži hrvatskim desničarima i populistima

Steve Bannon i Marine Le Pen
REUTERS
Steve Bannon seli u Europu koju želi pretvoriti u bastion nacionalističke alt-desne politike

Steve Bannon seli u Europu gdje planira poraziti Georgea Sorosa i pokrenuti desnu revoluciju na kontinentu. Nekadašnji savjetnik Donalda Trumpa rekao je mediju Daily Beast kako će u Europi osnovati fondaciju koja će, nada se, biti predvodnik desno-populističkog ustanka koji bi trebao započeti s izborima za Europski Parlament sljedećeg proljeća.

Neprofitna će organizacija biti centralno mjesto za ankete, savjete o tome kako "ciljati" publiku i s kojim porukama i okupljanje čitavog niza desničara koji "cvatu" diljem Europe ali im fali političke strukture i budžeta.

Bannonov je cilj nadmašiti prvog rivala, a to je Sorosev "Open Society" koji je dao više od 32 milijarde dolara liberalnim ciljevima otkad je utemeljen 1984. godine.

U proteklih je godinu dana Bannon razgovarao s desničarima poput Nigela Faragea i članovima nekadašnje Nacionalne fronte (danas Rassemblement National) Marine Le Pen na zapadu, te Viktora Orbana i poljskim populistima na istoku.

Populistički pokreti u tim zemljama slični su kao i oni u Hrvatskoj, i ne bi bilo ništa čudno da se Bannon direktno ili indirektno uključi u pomaganje hrvatskih populističkih pokreta. Osim toga, ne treba zaboraviti da Viktor Orban financira populističke medije u Sloveniji i Makedoniji, o čemu je Express nedavno pisao.

Za Makedoniju to nije čudno, obzirom da je baš Makedonija bila 'sjedište' lažnih portala koji su odrađivali posao za kampanju Donalda Trumpa i objavljivali fake news koji je išao njemu u korist, što je modus operandi desničarskih struja.

Nadalje, Viktor Orban je itekako pomogao Janezu Janši da pobjedi na nedavnim izborima u Sloveniji, i na čemu mu je Janša jedino mogao zahvaliti, jer Orban mu je dao. neviđeni vjetar u leđa, o čemu možete čitati ovdje.

Bannon si zamišlja desnu super-grupu u Europskom Parlamentu gdje bi mogao okupiti barem trećinu zakonodavaca nakon izbora u svibnju. Ujedinjeni blok populista te veličine imao bi mogućnost da ozbiljno poremeti parlamentarne procedure te da Bannon preko tog pokreta "zagrabi" golemu vlast, piše The Daily Beast.

Izbjeglice pod okriljem noći pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku IZAZOV Top News Kako skepticima objasniti da su nam imigranti potrebni

Nakon što je, de facto, potjeran iz Bijele kuće radi unutarnjih previranja koje je opisao u knjizi "Fire and Fury" Bannon uživa u ideji stvaranja svog novog Europskog carstva.

"Radije bih vladao u paklu, nego služio u raju", parafrazira Miltonov "Paradise Lost".

Uredi bi se trebali nalaziti u Briselu, u Belgiji gdje će zapošljavati tijekom sljedećih mjeseci. Treba im barem desetak stalnih zaposlenika - od menadžera ureda, specijalista za ankete, komunikacije i istraživanje.

Bannon planira provoditi polovicu svog vremena u Europi, ali ponajviše na terenu, što znači da ga, bez sumnje, možemo očekivati i u regiji.

Operacija bi trebala biti i poveznica između europskih desnih pokreta u Europi i SAD-u. Ovog je tjedna Republikanac Paul Gosar iz američkog Freedom Caucusa bio u posjeti Bannonovim uredima u Londonu.

Tijekom Trumpovog posjeta Londonu Bannon i nekadašnji urednik u britanskom Breitbartu, Raheem Kassam, u luksuznom su hotelu Mayfair tjedan dana primali vodeće desničare.

"Već smo tada počeli pričati o potencijalnim zapošljavanjima", rekao je Bannon.

Vidjevši šokantnu objedu desnice u Brexitu i izborni uspjeh Mattea Salvinija u Italiji, koji su postignuti s relativno malo novca, Bannon vidi priliku da potakne radikalno različite nacionalističke stranke uvođenjem dobro financirane centralizirane operacije koja bi pomela protivnike.

Do sada su populističke skupine diljem Europe često patile od sličnih "dijagnoza", a to su nedostatak stručnosti i financija. Le Penina stranka preživjela je zahvaljujući ruskim kreditima iz 2014., kada su francuske banke odbile dati još kredita za Front National. Le Pen se i prije prošlih izbora, za koje je dokazano da su ih hakirali Rusi, našla u Moskvi i rukovala s Putinom. Još je to jedan dokaz kako rastakanje EU i politika "zavadi pa vladaj" itekako paše Vladimiru Putinu.

George Soros INTERVJU Top News Soros: 'Svi me mrze, očito da nešto radim dobro'

Bannonov pokret planira proizvesti detaljne prijedloge politike i "hodograma" koje mogu koristiti istomišljenici; provođenje paneuropskog ili ciljanog istraživanja, disciplina poruka, ciljanje birača na temelju podataka i terenskih istraživanja. Ovisno o izbornom zakonu u pojedinim zemljama, zaklada može biti u mogućnosti izravno sudjelovati u nekim kampanjama i neizravno jačati druge populističke skupine.

"Nisam dobio ideju sve dok me Marine Le Pen nije pozvala da govorim u Lilleu. Rekao sam,"što želiš da kažem?", a odgovor je bio "recite da nismo sami", kaže otvoreno Bannon.

Bio je bio zaprepašten i šokiran otkrićem da nacionalistički pokreti u Europi ne dijele svoje vještine i ideje s populističkim strankama u susjednim zemljama - a kamoli na globalnoj razini, tj. da je umreženost gotovo nikakva.

"Borite se za svoju zemlju i neka vas zovu rasistima. To su izjave medija koji su neprijatelji, nosite to kao medalje", rekao je na skupu.

Nekadašnji Trumpov čovjek vjeruje kako je fitilj za ovaj populistički revolt koji se uoravo odvija upaljen za vrijeme Obaminog spašavanja slomljenog financijskog sektora i establišmenta kojeg je trebalo, kaže Bannon, pustiti da potone, a da su ljudi poput Trumpa i Sarah Palin idealni borci protiv takvog sustava.

Sljedeći populistički heroji mogu se (i moraju) naći u Europi, smatra Bannon, a tamo je pak glavni "neprijatelj" Angela Merkel. Nju i Macrona opisuje kao "slabe temelje" Europe koje će relativno lako pregaziti. Napominje kako je Macron možda pomeo izbore ali od tada stagnira u anketama.

Bannon je uvjeren da će naredne godine doživjeti smrt europskih integracija.

George Soros Milijarder najavio Top News Soros je spreman platiti da Britanija ostane u EU

"Desničarski populistički nacionalizam je ono što će se dogoditi. To je ono što će vladati ", rekao je za The Daily Beast. "Imat ćete pojedinačne države nacije s vlastitim identitetom, vlastitim granicama i taj će prebačaj biti trenutačan - čim okrenemo prekidač", rekao je.

Kampanja za Brexit je iznosila 7 milijuna funti što je velika inspiracija Bannonu.

"Mislio sam da govore o 70 milijuna funti, za sedam milijuna funti ne možete kupiti ništa", kaže oduševljeni Bannon kojem je trebalo malo da prihvati da je najjača ekonomija "katapultirana" van EU sa samo 7 milijuna funti.

Ovog tjedna britanski su dužnosnici presudili da se Brexit kampanja nije držala zakonskog ograničenja o financiranju te da bi se referendum trebao ponoviti, ali Bannon tvrdi kako nema šanse i uvjeren je da je ta stvar riješena. Svoje je oči sad upro u kontinent.

Neko je vrijeme proveo u Italiji kako bi promatrao izbore početkom ove godine.

"Pogledajte pet zvjezdica i sjevernu ligu", rekao je. "Koristili su svoje kreditne kartice. Preuzeli su nadzor nad sedmom najvećom ekonomijom svijeta - na kreditnim karticama! To je ludo. "

Upravo su mu Salvini i Italija model za sve što će se događati u budućnosti.

"Italija je srce suvremenog populizma. Ako funkcionira tamo, može bilo gdje", rekao je o populizmu Bannon. Salvini je pak političar koji je nedavno pozvao da se napravi popis svih Roma u državi (neke obitelji su tamo od 15. stoljeća), te da se "počiste sve pjace i trgovi".

Desničar podiže ruku na "rimski pozdrav", nailazi na prst srednjak Na jednom mjestu Top News Svi populisti i desničari koji haraju Europom, ima i naših

Kent Ekeroth iz Švedskih demokrata bio je jedan od onih koji su se sastali s Bannonom u središnjem Londonu prošlog tjedna. Stranka, koja je imala korijene u neonacističkim i bijelim supremacionističkim pokretima 1980-ih, u posljednjim je istraživanjima dobila gotovo 20 posto nakon što je usvojila konvencionalniju anti-imigrantsku populističku poruku.

Bannon je rekao da će Farage i Le Pen preuzeti vodstvo u stvaranju nove europske parlamentarne skupine koja bi mogla biti dom svih tih stranaka i ishodište "revolucije koja dolazi".

Bannonova ambicija "osvojiti" Europu na isti način na koji je to učinio Soros proteklih desetljeća.

"Soros je sjajan", rekao je. "Zao je, ali je sjajan."

"Ovdje sam zbog pobjede i moći, znam da ću sve ostvariti i onda ću promijeniti lice Europe", kaže Bannon neuobičajeno iskreno.

"Zaboravite na Merkelovu i slične", rekao je Kassam. "Soros i Bannon bit će dva najveća igrača europske politike u godinama koje dolaze".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Visibaba 12:40 23.Srpanj 2018.

    Nestane li nacionalizma kao političke doktrine nestat će i nacije. Europi je trenutno nužna nacionalistička revolucija ako mislimo opstati kao nacije, zajedno sa svojom tradicijom i kulturnom baštinom, što i jest cilj Soroša i vladara Europske unije - izbrisati svaki spomen na nacije.

  • tojevrtic 18:11 22.Srpanj 2018.

    Iz povijesti nam je dobro poznato da su posljedice politike ekstremnog nacionalizna i ekstremizma iza sebe ostavljale milione mrtvih i ubogaljenih ljudi. Te ideje su uglavnom izrasle u glavama psihopatskih ličnosti. Ako netko želi nešto o tome više znati i ... prikaži još!i bolje razumjeti takve ideje neka pročita Političku ponerologiju.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 15:34 22.Srpanj 2018.

    Pa,može se rađati i suprotna verzija desnice(komunizam još nije propao).U Americi je danas pogodno tlo za sijanje komunizma,ništa im ne polazi za rukom,osim ratno huškačke retorike,protiv svih i svakoga.Neka pokažu vojsku koju su vratili sa raznih ratišta,pune su ih je ... prikaži još!e phihijatrijske ustanove.