Top News
10638 prikaza

Barabe u špijunskom ratu: Tajne veze Mamića i Vučića

Mostar: Zdravko Mamić i Aleksandar Vučić susreli se na Sajmu gospodarstva
Armin Durgut / PIXSELL
Kako i zašto je pukla ljubav koja je vladala između vođe hrvatskog nogometa i srpskog vođe svega, teška je zagonetka bez jasnog odgovora

Kakva je veza Luke Modrića, Zdravka Mamića, Aleksandra Vučića i Dražena Letića, osumnjičenog dilera iz Srbije? Ako pitate srpsku obavještajnu služba, tanka je, ali postoji. Letić je, barem tako prenose srpski mediji tvrdnje tamošnjih izvora, šest godina radio za hrvatsku obavještajnu službu, a njemu je Modrić platio barem dio novca potrebnog za lažiranje dokumenata protiv Miroslava Kraljevića, zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Osijeku.

“Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do uhićenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obavještajnu službu. On se tereti da je po zahtjevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu iskaznicu Ministarstva obrane Srbije za treću osobu, pokušavajući tako diskreditirati tu osobu”, tvrdi izvor Blica. 

Vedrana Rudan i Aleksandar Vučić TV-show Top News Rudan 'bocnula' Vučića: "Bojite li se Hrvata?"

Zašto bi Modrić sufinancirao lažiranje dokumenata protiv Kraljevića? On je, naime, zaslužan za podizanje optužnice protiv Modrića zbog sumnji u lažno svjedočenje tijekom procesa braći Mamić u Osijeku. Što bi uopće Modrić, a time i Mamić dobili difamiranjem državnog odvjetnika? Pogotovo zato što je slučaj Kraljevića dopao slučajno. Prvo ga je trebala voditi općinska državna odvjetnica iz Osijeka Ivana Kolesarić.

Ali se otkrilo da je njezin suprug Darko imenovan za disciplinskog suca Hrvatskog nogometnog saveza. Da bi se otklonila svaka sumnja u neko pogodovanje optuženom, ona se izuzela. Budući da neki slučaj ne preuzimaju nižepozicionirani državni odvjetnici, a ona je šefica osječkog ODO-a, slučaj je trebao preuzeti netko na višoj instanci.

Taj netko je ispao Kraljević. Iako informacije cure iz srpskog obavještajnog sustava, postavlja se jednostavno pitanje zašto baš sad i zašto protiv Modrića? Dobro je poznato koliko čvrstom rukom Aleksandar Vučić kontrolira čitavu Srbiju, ne samo obavještajne službe, nego čak i dobar dio medija. 

Luka Modrić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Poznato je i da Modrićev protektor te alfa i omega hrvatskog nogometa Zdravko Mamić nikad nije tajio koliko se divi srpskom predsjedniku, a i ovaj drugi je jednakom mjerom uzvraćao. Jedini javni sastanak spomenutog dvojca dogodio se na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru u travnju ove godine. Razdragani Mamić i Vučić srdačno su se rukovali, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pažljivo pratio što se događa. 

Mamić će kasnije u razgovoru za srpski Alo reći: 

“Nisam znao da je Vučić ondje! U jednom trenutku na sajmu sam uočio vašeg predsjednika Vučića. Rekao sam malo glasnije prijateljima: ‘Čekajte da pozdravim svog velikog rivala - navijača Crvene zvezde’. I prije sam govorio koliko cijenim Vučića, a sad sam ga imao priliku upoznati. Susret je bio srdačan, a sudbina je htjela da se upoznamo na teritoriju treće zemlje. Vučić me čuo, pogledao, nasmijao se i, naravno, članovi njegove delegacije su se zaustavili. Rukovali smo se i najljubaznije me pitao: ‘Kako si? Kako se osjećaš? Kad ćeš u Srbiju?’. Zahvalio sam mu na pozivu i rekao da ću rado doći u Srbiju kad mi okolnosti to budu dopustile. Čestitao mi je na svim nogometnim ostvarenjima i poželio mi svako dobro u životu”. 

Aleksandar Vučić afere, aferice Top News Vučić prolupao: Za sve su mu krivi Luka Modrić i Hrvati

Kad vidimo kako su se biranim riječima obraćali jedan drugome i kako su međusobno hvalili uspjehe, svi se pitaju gdje je puklo prijateljstvo Mamića i njegova najdražeg Srbina, kako je to netko opisao? Je li riječ tek o slučajnosti da je Modrić uopće spomenut u špijunskoj aferi? 

Čak i srpski mediji iznimno oprezno pišu o upletenosti hrvatskog nogometaša u ovom špijunskom ratu. Uzmite za primjer da je Blic u svojem nedjeljnom izdanju objavio tezu na naslovnici popraćenu upitnikom. U novinama je ta teza opisana tek u nekoliko rečenica i dosta uopćeno.

Ne spominju se iznosi, vrijeme navodne transakcije niti ikakvi drugi detalji. Ranije spomenuta iskaznica srpskog Ministarstva obrane trebala je narušiti ugled Kraljeviću, a posebno je uporan bio Branimir Glavaš koji je govorio kako posjeduje “uverenje da je vojni obveznik Kraljević bio učesnik rata”.

Zdravko Mamić i njegov odvjetnik | Author: Armin Durgut / PIXSELL Armin Durgut / PIXSELL
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u priopćenju je kratko i jasno reklo kako su ustvrdili da je riječ o krivotvorenim dokumentima: “Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pribavilo je relevantne podatke putem Interpola te je, budući da je utvrđeno da se radi o krivotvorenim dokumentima, zatražilo međunarodnu pravnu pomoć od Republike Srbije i provodi daljnje izvide u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela krivotvorenja isprava”. 

Tko je Glavašu dao taj krivotvoreni dokument? Nekadašnji slavonski šerif ne želi reći, nego samo tvrdi da nisu ni Modrić ni Mamić, a ni Nikola Kajkić, kojega za to optužuju srpski mediji. Kajkić je često posjećivao Srbiju, a pogotovo otkako je bio uključen u radnu skupinu za ponovno otvaranje istrage ratnih zločina na Ovčari.

Blic piše da je radna skupina formirana na francuski zahtjev kako bi se istražio nestanak Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari. Suspendiran je krajem prošle godine zbog teške povrede službene dužnosti, a ove godine je protiv njega podignuta i optužnica zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 

Zdravko i Zoran Mamić Bjegunac Top News Rat braće Mamić sa sumnjivim dečkima iz jednog ZG kvarta

Kajkića terete da je lani, 22. siječnja, u Vinkovcima postupajući kao službena osoba, na temelju naloga nadležnog državnog odvjetništva, zajedno i u dogovoru s 59-godišnjom službenicom, izradio na računalu dokument pod nazivom “službena zabilješka”.

U tom dokumentu je navedeno da je pozvana građanka iskazala kako ju je 1991. godine pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba, iako su oboje znali da s tom građankom nije obavljen obavijesni razgovor i da od nje nije uzeta izjava u prostorijama policije te da nije iskazivala da ju je netko silovao.

Okrivljenike se tereti da su takvu zabilješku potpisali i uložili u spis predmeta, a da je Kajkić koristio sadržaj bilješke u daljnjem tijeku istraživanja, iako su znali da njezin sadržaj ne odgovara istini, prenijela je Hina. 

Blic, međutim, tvrdi da je do smjene došlo zato što je Kajkić bio previše blizak desničarskim strukturama kojima je, navodno, pomagao da rezultate istraga koriste za napade na Vladu Andreja Plenkovića.

Aleksandar Vučić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL
Istina je da je Kajkić u emisiji “Bujica” pokazivao dosjee i slike ratnih zarobljenika, ali nije potpuno jasno koliko istine ima u tvrdnjama da je te materijale dobio od suradnika iz Sremske Mitrovice. Kad se sve te informacije stave u širi kontekst, postaje jasno zašto baš sad cure detalji u srpskim medijima. 

Naime, Srbiju trenutačno potresaju dvije doista velike afere u koje su upletene čak i druge države. Jedna, također špijunska, pokazuje da Rusija baš i ne gaji tako bratski odnos prema našim istočnim susjedima, kako se to pokušava prikazati. 

Druga velika afera u Srbiji tiče se tvornice Krušik. Postoje doista ozbiljne špekulacije da su tvrtke Branka Stefanovića, oca aktualnog srpskog ministra policije, od državnog Krušika kupovale oružje po povlaštenoj cijeni, koje bi preprodavale dalje po tržišnim cijenama. Najbolji opis dao je srpski Nin u tekstu pod naslovom “Ko ruši Krušik”. 

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Desnilo s povodom Top News Vučić je 'četnik iz rukava' - po potrebi je prijatelj i neprijatelj

“Dok vlast pokušava priču trgovini oružjem skrenuti na drugu vodenicu, da se umjesto u sukobu interesa oca i sina - Branka i Nebojše Stefanovića - fokus prebaci na sukob interesa majke i sina - Milijane i Aleksandra Obradovića - tvornica iz Valjeva odlaže rate dospjelih kredita i uzima nove zajmove, dok joj Tešićeve firme i GIM, koji je zastupao otac ministra policije, duguju novac.” 

I to su samo afere s izvorom u Srbiji. 

Treba spomenuti i činjenicu da su u operacijama hrvatske policije Scriptum i Veritas razbijene kriminalne organizacije koje su se bavile lažiranjem dokumenata. Iz Srbije su dobivali lažne dokumente s podacima stvarnih ljudi i fotografijama pripadnika raznih klanova.

Toliko dokumenata je došlo preko granice da je gotovo nemoguće govoriti o pokvarenim pojedincima, nego o uhodanim strukturama. Kako najlakše skrenuti pozornost javnosti sa svih problema u državi? 

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić | Author: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL
Dva su Vučićeva prokušana recepta. Prvo, okriviti Hrvate za sve, a kao drugo, pokazati prijateljstvo s Rusijom. Četiri nova helikoptera Mi-35M isporučena su Srbiji tijekom ponedjeljka. Srpsko ratno zrakoplovstvo do sada nije imalo takve helikoptere, nego starije i dosta slične varijante.

Iako je bilo najavljeno da će helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, Moskva ih je isporučila prije predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsjednika Srbije i Rusije u Sočiju. 

“Možda izgleda nevjerojatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija Rostvertol iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istodobno je došlo do značajnog povećanja ugovornih obaveza prema domaćim i inozemnim klijentima. Ipak, ako uzmemo u obzir bliske i prijateljske odnose najviših dužnosnika dviju zemalja, stvari postaju mnogo jasnije”, ispričao je Svetozar Jokanović za portal Sputnik.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić S-400 Top News Putinova poruka: Vučiću je dao rakete koje dosežu Zagreb

Sputnik je dio istog medijskog konglomerata kao i Russia Today, državni mediji manje-više isključivo namijenjeni promociji “ruske stvari” u inozemstvu. Kako su se puštale priče o pukovniku dvostrukom špijunu, tako i ove priče o Modriću treba uzeti s nekoliko tona rezerve.

Iako je Modrić zvučnije ime, puno je opasnije da jedan saborski zastupnik pokušava plasirati lažirane dokumente protiv jednog državnog odvjetnika. I to Kraljevića, kojega su Beli orlovi htjeli likvidirati u Šidu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:20 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 18:55 10.Prosinac 2019.

    budalaši