Top News
1944 prikaza

Benedikt: Za pedofile u Crkvi kriva je 'razvratna' 1968.

Benedict XVI
DPA/PIXSELL
Bivši Papa, koji će 16. travnja napuniti 92 godine, rijetko istupa u javnosti i od odlaska u mirovinu živi povučen od svijeta

Seksualna revolucija 1968. i sve veća sekularizacija društva na Zapadu krivi su za krizu s pedofilijom u Katoličkoj Crkvi, ustvrdio je bivši papa Benedikt XVI., u rijetkom javnom istupu.

"Među slobodama za koje se revolucija 1968. odlučila boriti bila je ta sveopća seksualna sloboda...Dio fizionomije revolucije 1968. bio je to da je pedofilija tada također bila dijagnosticirana kao dopuštena i primjerena", napisao je.

"Zašto je pedofilija dosegla tolike razmjere? U konačnici, razlog je odsutnost Boga", napisao je, izražavajući žaljenje zbog neuspjelih pokušaja da se Boga spomene u Ugovorima o EU-u, što je po njegovu mišljenju negativan primjer sekularizacije na Zapadu.

Papa Franjo Summit Top News Papa Franjo: Slušajte vapaj djece, ne štitite pedofile

Kontroverzna tvrdnja, u kojoj pedofiliju povezuje i s homoseksualnošću i kritizira liberalnu teologiju inspiriranu Drugim vatikanskim koncilom 1960-ih, iznesena je u eseju za Klerusblatt, mjesečni časopis koji se dijeli u bavarskim crkvama.

Bivši Papa, koji će 16. travnja napuniti 92 godine, rijetko istupa u javnosti. Živi u vatikanskom samostanu, a kada se 2013. povukao u mirovinu, što je bila prva ostavka jednog Pape u gotovo 600 godina, kazao je da će živjeti povučen od svijeta.

Njegov esej prenijelo je nekoliko medija, uključujući talijanski Corriere della Sera i američku Katoličku novinsku agenciju.

Esej je izazvao kritike liberalnih teologa.

"To je neugodno pismo. Ideja da je zlostavljanje djece u Crkvi posljedica 1960-ih, navodnog raspada moralne teologije, i poslušnosti koncilu je neugodno pogrešno objašnjenje sustavnog zlostavljanja djece i njegovog prikrivanja", ocijenio je na Twitteru Brian Franagan, teolog Sveučilišta Marymount u Virginiji.

Papa Franjo Sukob Top News Puč u Vatikanu: Počelo rušenje papa Franje

Benedikt je napisao da su se nakon "nezapamćenog radikalizma" 1960-ih "u raznim sjemeništima formirale klike homoseksualaca, koje su djelovale više ili manje otvoreno i značajno promijenile ozračje u sjemeništima".

Izrazio je žaljenje također što su "u ne malom broju sjemeništa, studenti koji su čitali njegove knjige bili smatrani neprikladnima za svećeničku službu". "Moje se knjige skrivalo, poput loše literature, i čitalo ih se samo kriomice".

Kako navodi, "pitanje pedofilije (u Crkvi), kako se sjećam, postalo je akutno tek u drugoj polovici 1980-ih", pojavivši se prvo u Sjedinjenim Državama, i u početku je bilo podcijenjeno.

Dodao je da je početni odgovor Vatikana bio previše fokusiran na prava optuženih svećenika, za što krivi liberalna stajališta proizišla iz Drugog vatikanskog koncila, "u mjeri koja je zapravo isključivala bilo kakve presude."

Redovnici, ilustracija DOKAZI Life Tajni spisi otkrili kako su svećenici silovali 3677 djece

Prije nego je postao Papom 2005., Benedikt XVI. bio je poznat kao kardinal Joseph Ratzinger. Od 1981. bio je na čelu Kongregacije za nauk vjere, u vrijeme pape Ivana Pavla II.

Katolička Crkva desetljećima je izložena kritikama da ignorira ili aktivno štiti svećenike pedofile. Papa Franjo priznao je na summitu o toj krizi u veljači da je to bila "uobičajena" praksa, ali i obećao da će joj stati na kraj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.