Top News
2723 prikaza

Berina rijeka izbjeglica: Evo tko ga je sve napustio

Davor Bernardić
Robert Anić (PIXSELL)
Takav egzodus i protjerivanje politička scena ne pamti, a ovo je podsjetnik na sve što se događalo

Imao je SDP nekoliko valova odlazaka svojih istaknutih članova, još od 1991. naovamo, ali ovako sveopće urušavanje ove stranke sada u Hrvatskoj se još nikada nije dogodilo.

"Bili smo na vlasti, bili smo konstruktivna oporba, a danas smo privjesak manjim strankama i trčimo za njima. Osnovni je razlog zadnji četverosatni sastanak u stranci na kojem je bilo jasno da nijedna strana nema volje izvući stranku iz krize", poručila je javnosti Milanka Opačić, bivša ministrica, do jučer SDP-ova zastupnica u Saboru, SDP-ovka koja je ranije itekako znala postupati i oportunistički u stranci.

Zlatko Komadina, Davor Bernardić Vrijeme isteklo Top News Sad je gotov: Bero ili daje ostavku ili ga SDP ruši Statutom

No, ovo što se u SDP-u događa sada, to više nije mogla provariti. A u dijagnosticiranju polaganog umiranja stranke pod vodstvom Davora Bernardića ubola je bolno precizno. Zanimljivo je da je kao "osnovni razlog" konačnog prelamanja odluke navela "zadnji četverosatni sastanak u stranci", pojasnivši, ipak na oportunističkom tragu i da je bila riječ o sastanku "na kojem nijedna strana nema volje izvući stranku iz krize". Sastanak je bio ona sjednica Predsjedništva SDP-a i saborskih zastupnika stranke na Ibleru.

"Ovakav sastanak je vrijeđanje pameti ozbiljnih ljudi", kazao je Peđa Grbin, otkrivši da je Bernardić odjednom došao s prijedlogom da ga se, njega, Beru, imenuje za predsjednika kluba zastupnika.

E da bi se nakon upiranja po tome pokazalo da Beru u tome ne podržava dovoljno ljudi. A sve to u doba u kojem predsjednik SDP-a izvaljuje i takve bisere da ga se pokušava oboriti zato što je "zasmetao krupnom kapitalu". Grbin je kao popularni i istaknuti SDP-ovac, ne samo zbog svojih dva metra i kusur, zanimljiv da ga se nabroji i u kontekstu osipanja stranke zato što ga je Berin SDP s još trojicom, među kojima je i Siniša Hajdaš Dončić, ovog ljeta suspendirao na čak dvije godine.

Obersnel i Bernardić | Author: Goran Kovačić/ PIXSELL Goran Kovačić/ PIXSELL

Razlog je bio verbalni delikt, a Bernardić je to protumačio tako da je Grbina identificirao kao vođu pobune koji se "nije pomirio s time što je Ranko Ostojić izgubio izbore za predsjednika stranke. Četvorica suspendiranih tako su de facto također u kvoti onih koji su izašli iz stranke, iako se još bore. Što se tiče Ostojića, Ranka, on je još u lipnju javno poručio Bernardiću: "Odgovornost za ovakvo stanje nije samo tvoja, ali zbog činjenice da si Predsjednik ona je najveća... Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide."

U ponedjeljak, nakon sastančenja na Ibleru, Ostojić je na Facebooku objavio i ovo: "SDP ima 75% manje članova nego 2016. godine. Tko je kriv?" To je suština sadašnje krize SDP-a, odnosno totalni argument za zaključak da ovo nije tek još jedno manje osipanje kao u četiri ili pet navrata tijekom 28 godina postojanja stranke. Ovo je potpuno urušavanje članstva, toliko da Davor Bernardić uskoro više skoro da neće imati predsjedati.

Na izlaznim vratima je i Sabina Glasovac, još jedno vrlo popularno lice lijevog centra iz Sabora. Jezičava Zadranka odvalila je Beri da će otići s mjesta predsjednica kliba zastupnika istog trenutka kad Bero dođe na mjesto predsjednika tog kluba.

Peđa Grbin Peđa Grbin Top News Nastavimo li u SDP-u ovako, nećemo imati ni prag od 5%

Bojan Glavašević, koji je u Ministarstvu branitelja Predraga Matića u Vladi Zorana Milanovića, rame uz rame s Matićem stajao nasuprot "šatorašima" i Karamarkovom cirkusu, a da mu na pamet nije padalo ustuknuti, stranku je napustio nedavno, optuživši kolege da ih više zanima kadroviranje nego stranačka politika. Sin legendarnog vukovarskog novinara sada je nezavisni u Saboru. Izbacivanje iz stranke Miranda Mrsića, još u ožujku 2018., kao da je bilo ono koje je otvorilo vrata totalnog razbijanja SDP-a.

Bivši Milanovićev ministar nije htio povući svoj prijedlog zakona o doprinosima iz saborske procedure, Bernardić je rekao da je bilo "... usmjereno na mene osobno..." i Mrsića su izbacili. Ostalo je zapisano da je Bernardić tada izrekao totalno promašeno predviđanje epskih razmjera: "Nadam se da je ovo zadnji put da nekoga izbacujemo iz stranke."

Već u svibnju SDP je izbacio Nebojšu Aleksića iz Novog Zagreba, samo zato što je ovaj na Facebooku objavio Bernardićevu fotografiju uz natpis: "Ravno do dna – Azra." Bio je to popranti komentar u link na vijest da je Bernardić jedini iz SDP-a u Saboru glasao protiv Mrsićevog zakona, zbog kojega je Mrsić izbačen iz stranke. Tako je Bernardić zapravo jedini glasao kao i HDZ-ovci. U svibnju je iz stranke otišao i saborski zastupnik Zdravko Ronko iz Požege, povevši sa sobom svu silu ljudi s lokalne razine.

Davor Bernardić | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Kao razlo je naveo "urušavanje i sveopće razaranje stranke što na 'neronovski' način provodi Davor Bernardić, liječeći time i svoju nesposobnost i svoje frustracije". Za njega se potom čulo da je na pragu ulaska u HSU-ov saborski klub, što bi imalo smisla. Čak ima smisla, u uvjetima današnje Hrvatske, da podržava Plenkovićevu vladu svojim glasom, pa makar "kako bi spriječio da na novim izborima Bero opet bude biran u Sabor".

Ali je ostavio jako gadan dojam kad se u Saboru našao, iako kao nezavisni, u Bandićevom klubu. Moga je, inače, ići i s Mrsićem i Glavaševićem... Ali nije. U kvotu onih koji su otišli isključivo zbog Bernardića spada i Tomislav Žagar, odmah nakon izbora, zgrožen i razočaran takvim vođenjem stranke. Tomislav Saucha, kao što znamo, sasvim je druga priča i otišao je pod istragom zbog kriminala.

Toliko što se tiče saborskih zastupnika. No, istaknutih članova kojima Bernardić ide na jetra, ima na sve strane. U svibnju je obznanjeno da je SDP napustia i Dijana Pleština, udovica Ivice Račana, i to zato što se "SDP sve više udaljuje od socijaldemokracije". S prestankom ljeta SDP je pod Bernardićevim kormilarenjem krenuo u slobodan pad.

Davor Bernardić Što je babi milo... Top News "Isus je uskrsnuo s 33, a ja ću s 33 biti premijer!"

Dotle da je prije tri tjedna iz stranke otišla čak i njemu sklona potpredsjednica SDP-a Zagreba, šefica ogranka Črnomerec, inače totalno Bernardićev kadar, koja je glasala za suspenzije Grbina i drugih. Preko noći se našla na popisu članova Bandićevog kluba zastupnika u Skupštini Grada Zagreba, a to što je jedna takva Bernardiću odana kolegica istupila, odmah se protumačilo kao znak da bježe i oni koji su podržavali Bernardića. Ona je na lokalnoj razini znala eliminirati protivnike kao Bero sada, samo, je li Beri sad otkucalo vrijeme da ga je pametno napustiti?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.