Top News
4091 prikaza

Bero i sinkopa: Zaboravio je što je govorio Zokiju

Davor Bernardić
1/4
Marko Lukunić (PIXSELL)
Predsjednik SDP-a potpuno je drukčije razmišljao o neistomišljenicima u stranci dok je stranku vodio Zoran Milanović

Mržnja se može pobijediti samo ljubavlju - citirao je prije četiri godine Davor Bernardić papu Ivana Pavla II, kad je SDP izbacivao iz stranke Slavka Linića.

U to vrijeme još je na čelu SDP-a bio Zoran Milanović, koji se volio obračunavati s neistomišljenicima i za čijeg su predsjednikovanja iz stranke izbačeni i Mirela Holly i Aleksandra Kolarić, a raspušten je splitski ogranak.  

Aktualni šef SDP-a mnogo je puta do sad ponavljao da to nisu njegove metode i da stranka tako gubi na snazi, ali čini se kako je zaboravio na svoje pomirljive i 'gandhijevske' poruke kada je SDP u subotu iz stranke izbacio Miranda Mrsića.

Ivica Račan Reformator Top News Ivica Račan - Čovjek koji nam je dao demokraciju

- Izbacivanje ili obračun nikome nisu donijeli ništa dobrog. Zato sam protiv izbacivanja. Treba naći snagu za zajedništvo, govorio je Bernardić u lipnju 2014. godine.

I početkom 2016., dok je još na čelu stranke bio Milanović, pred kamerama HTV-a je govorio:

Slavko Linić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
- Olako smo se odrekli nekih ljudi, moramo početi okupljati. Ja sam uvijek protiv izbacivanja. 

Kad se u svibnju 2016. godine Milanović odlučio obračunati s Ivom Baldasarom, bivšim SDP-ovim kontroverznim gradonačelnikom Splita, raspustio je splitski ogranak SDP-a. Bero se tomu žestoko usprotivio:

- Raspustiti 1.100 ljudi, nisam siguran da to pridonosi demokraciji. U nas nitko nije imun na takvo ponašanje. Smanjivanje broja članova sumnjam da može biti na korist SDP-a, rekao je u svibnju za Jutarnji list. 

I u listopadu 2016. godine kad se već zahuktala utrka za Milanovićevog nasljednika, podsjetio je na svoju odlučnu bitku za svakog člana:

- Glasao sam recimo, protiv raspuštanja splitskog ogranka kad nitko nije bio protiv. Bio sam protiv izbacivanja mnogih članova i članica. Bio sam protiv raspuštanja članstva zato što, kad jednom nešto razrušite teško je vratiti natrag izgubljenu snagu. Ljude je najlakše odbaciti, ali time radite i najveću štetu.

Ponovio je sličnu izjavi i mjesec dana prije no što će postati predsjednik SDP-a, u studenom 2016.

- Mene se nitko ne mora bojati jer se nikada nisam revanšistički obračunavao s neistomišljenicima.

Njegovih riječi prisjetio se u subotu i Peđa Grbin, SDP-ov saborski zastupnik koji je jučer na svom Facebook profilu objavio nekoliko Bernardićevih izjava o tome kako se ne kani rješavati svojih neistomišljenika.

Dosljednost i vjerodostojnost političara spadaju među osnovne pretpostavke za dobivanje ili zadržavanje povjerenja građana. 
Zbog toga se političar koji je prije dolaska na čelo stranke izjavljivao:
„Izbacivanje ili obračun nikome ništa nije dobro donijelo. Zato sam protiv izbacivanja. Treba naći snagu za zajedništvo.“,
„Olako smo se odrekli nekih ljudi, moramo početi okupljati. Ja sam uvijek protiv izbacivanja.“,
„Mene se nitko ne mora bojati jer se nikada nisam revanšistički obračunavao s neistomišljenicima.“, 
„Glasao sam, recimo, protiv raspuštanja splitskog ogranka kada nitko nije bio protiv. Bio sam protiv izbacivanja mnogih članova i članica.“,
„Bio sam protiv raspuštanja članstva zato što kad jednom nešto razrušite teško je vratiti natrag izgubljenu snagu. Ljude je najlakše odbaciti, ali time radite i najveću štetu.“,
a po dolasku na njeno čelo počeo s raspuštanjem ogranka i isključivanjem članova ne treba čuditi kada po istraživanju javnog mnijenja dvostruko više anketiranih o njemu ima negativan nego pozitivan dojam.
Danas je bio odličan dan za Davora Bernardića da iskoristi povjerenje koje je dobio od članova stranke da stane na branik građanske i sekularne Hrvatske. On to nije učinio već je dan iskoristio za isključivanje Miranda Mrsića iz SDP-a…

Nikola Grmoja Glasanje Top News Zašto oporba misli da može srušiti Dalićku?

Budući da u stranci već dulje vremena traju podjele, pitanje je tko je sljedeći. Je li to Milanka Opačić, za koju se još u rujnu prošle godine govorilo da će biti izbačena zajedno u paketu s upravo najurenim Mirandom Mrsićem, hoće li to nakon ovakvog statusa biti i Peđa Grbin, pa onda Bojan Glavašević... 

Kandidata je mnogo, ukoliko Bernardić ostane čovjek od riječi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.