Top News
3492 prikaza

'Usrećio bi me povratak na vlast, ne kao predsjednik'

Zoran Milanović
Patrik Macek (PIXSELL)
Bivši premijer Zoran Milanović kaže da je za predsjednika još premlad, a SDP ne kritizira "iz taktičkih razloga"

Da se osjećam kao liberal, pristupio bih nekoj liberalnoj stranci. Ipak sam ljevičar, rekao je u četvrtak Zoran Milanović.

U salonu “Kak se šika” u zagrebačkoj Ilici održan je drugi Caffe Liberal u organizaciji tjednika Express. Gost drugog Caffe Liberala bio je nekadašnji premijer, a razgovor s njim vodio je Igor Alborghetti iz Expressa.

„Na liberalizam gledam kao pokret za ostvarenje prava slabijih“, kazao je Milanović te istaknuo kako je socijaldemokracija u svojoj biti populistički pokret.

Zoran Milanović | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

„Bio bih sretan da se dogodi moj povratak na vlast. Smisao politike je da si na vlasti i da mijenjaš stvari“, objasnio je nekadašnji premijer.

Dodao je kako ne bi htio reklamirati svoju vladu te neka ljudi o njoj misle što već misle.

„Smatram da su liberalne vrijednosti suština demokracije. Nisam elitist osim u pitanju znanja i usavršavanja sebe“, poručio je Milanović. Kaže da si u životu nije mogao ni priuštiti elitizam.

Andrej Plenković Bivši premijeri: Top News Plenki, da smo barem i mi državu preuzeli u stanju kao što si ti...

Istanbulsku konvenciju, ispričao je, pročitao je tek prije nekoliko mjeseci. Nisu je, kaže, ratificirati kad su mogli jer su smatrali da je ratifikacija stvar procedure.

„Pitanje rodnosti je tema koja će doći, ali tu nema ideologije. Društva se mijenjaju“, objasnio je nekadašnji predsjednik SDP-a. Smatra da kod aktualnih pitanja o ratifikaciji konvencije zapravo gledamo borbu za vlast unutar HDZ-a.

„Iz taktičkih razloga ne želim biti kritičan prema SDP-u jer razumijem poziciju u kojoj se nalazi vodstvo stranke“, objasnio je Milanović.

Zoran Milanović | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Na Alborghettijevo pitanje zašto nije proveo nužne reforme, nekadašnji premijer odgovorio je kako Hrvatska ima standardno neveliki sustav javne uprave, ali je problem njezina neefikasnost.

„Hrvatska je mala dinamična država, koja je u konkurenciji s nekim od najboljih država svijeta koje imaju zaista dugu tradiciju“, poručio je Milanović.

Tvrdi kako nikada nije rekao da je Hrvatska slučajna država, već da ona to ne smije biti.

„Predsjednik Republike je komplicirano radno mjesto i izazovan posao jer nemaš ovlasti, ali moraš predstavljati Hrvatsku“, smatra Milanović, po čijem mišljenju predsjednik treba biti kritičan, ali ne smije biti kritizer.

Davor Bernardić Diktator na baterije Top News Bero, sram bilo medije što ne razumiju tvoj genij!

O tome hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima kaže da ne može govoriti.

Možda sam čak premlad za tu ulogu“, zaključio je Milanović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 11:33 24.Ožujak 2018.

    Moram iskoristiti ovu stranicu da bi se uvidjelo kolika je sloboda medija u Hrvatskoj ,primjer jedan ali ga ima koliko zaželite , jutarnji već par puta objavljuje članke o Hanžekoviću ali za te članke ne dozvoljava komentare jer s pravom ... prikaži još!m očekuju pogrdne, no ja bih se nadovezao kako Travaš na posthumnoj dodjeli na sva usta hvali odvjetničku grupaciju a među njima ima skoro 80% zakonskih kriminalaca , i onda ne dozvolja se da se tim imenom i nazovu javno, kulturno i argumentirano ! Dakle žao mi j