Top News
5489 prikaza

"Bili smo siromašni, udala sam se sa 14 godina"

Izbjeglice u Jordanu
Reuters
Sve je više maloljetničkih brakova i tužnih priča koje takve zajednice nose sa sobom

Svake godine oko 15 milijuna djevojaka diljem svijeta uda se prije 18. rođendana te im na taj način, često naprasno, završe svoje djetinjstvo. Južna Azija ima najveću koncentraciju djece koja se udaju (i žene) no maloljetnički je brak svjetski fenomen.

Djevojke koje žive u siromaštvu su puno izloženije pritiscima da se udaju što mlađe moguće te da brigu o njima "preuzme" druga obitelj. Upravo su takvi brakovi u porastu među Sirijcima u izbjegličkim kampovima u Jordanu. 

Izbjeglice u Jordanu | Author: Reuters Reuters
UNICEF je objavio kako je to "perpetuiranje kruga siromaštva i neškolovanja". 

"Nisam mogla ići u školu radi rata. Morali smo ostati kod kuće, škole su se zatvorile, ja sam došla do šestog razreda" kaže Ola, izbjeglica iz Sirije koja se udala kad je imala samo 14 godina.

Fatima je pak Aleppo napustila prije šest godina, piše Al Jazeera, a do odlaska se školovala, svaki dan radila zadaću i družila se s prijateljicama. 

Djevojčici s 12 godina dogovorili brak TRIJUMF Life 'Na silu su me udali s 11, a sada sam promijenila sustav'

"Ako problemi prestanu vratiti ću se, ali sada je tamo samo strah i nasilje", kaže udana Fatima, jedna od 650.000 izbjeglica iz Sirije koji žive u Jordanu i sve se više okreću tradiciji maloljetničkog braka.

Od početka rata u Siriji 2011. do sada maloljetnički je brak narastao za 15 do 36 posto. I oni u Europi koji primaju izbjeglice, poput Švedske i Njemačke, bore se s time kako regulirati brakove, te da li priznati i dozvoliti maloljetnički brak ili razdvajati obitelji.

Djevojčice koje se tako rano udaju često se susreću s obiteljskim nasiljem, ograničavanjem kretanja i nemaju nikakvo pravo glasa unutar obitelji supruga. Kakve god bile izlike za sklapanje takvog braka, kažu institucije, riječ je o "kršenju ljudskih prava i vrsti nasilja protiv djevojaka".

Fatima kaže kako se zaručila oko 15. rođendana, a za to je saznala tako što su je roditelji obavijestili kako će se udati za još jednog sirijskog izbjeglicu. 

Izbjeglice u Jordanu | Author: Reuters Reuters
U početku je, kaže, bila užasnuta no sada je u sretnom braku te voli svog supruga.

"Nisam imala niti 15, plakala sam od užasa i straha. Prvo sam mami i tati rekla da se ne želim udavati, da sam premlada. Oni su mi samo ponavljali kako je on dobar mladi momak, da ga znaju, da radi i privređuje. Bila sam zbunjena, trebam li pristati ili ne. Na kraju sam pristala", rekla je Fatima koju je istraumatizirao put preko pustinje, glad i siromaštvo te posvemašnja nesigurnost.

Da joj je sudbina bila drugačija bila bi, kaže, liječnica. To je sanjala kao malena. Razmišljala je o školi, a ne braku, i danas je 16-godišnjakinja majka 5-mjesečne kćerkice, a trudna je s drugim djetetom.

"Zadovoljna sam sa svojim životom, a ako sam ja zadovoljna, ne tiče se drugih kako funkcionira moj brak", kaže Fatima.

No ipak, svojoj bi kćeri zabranila da se ženi prije dvadesete godine, idealno dvadeset i pete. 

"Rekla bih joj da obvezno završi školu prije bilo čega drugoga", kaže Fatima.

Angelina Jolie u Iraku LEKCIJA TRUMPU Top News Angelina Jolie ponudila rješenje za izbjegličku krizu

Ola pak iskreno progovara kako je njezin brak, sklopljen kada je imala 14 (zaručila se kao 13-godišnjakinja), bio užasan i traumatičan.

Ona se, za razliku od Fatime, veselila ideji braka, bijele haljine te obitelji koja te voli više no vlastita obitelj.

"Mislila sam da će me voditi gdje god želim ići, da će me maziti i paziti i čuvati, a bilo je sve suprotno od toga", kaže Ola koja je u njegovoj obitelji postala sluškinja.

"On nije imao posao, u svemu se oslanjao na svoju obitelj, a njegova se majka miješala u svaki aspekt našeg života, baš sve. Morala sam spavati u kuhinji, i nisam imala pauze od kuhanja, pranja i čišćenja. Kao da sam u zatvoru", kaže Ola koja se smatra blagoslovljenom što nije imala djece.

Izbjeglice u Jordanu | Author: Reuters Reuters
No, i to je, kaže, donijelo nove probleme jer je liječnik rekao kako je njezin suprug sterilan. Onda ih je počeo seliti, dovoditi strane muškarce u stan, a ona se morala brinuti za njih. Krenula se sklanjati kod roditelja i bježati od supruga. Danas su u procesu razvoda, no negdje tijekom bijega u Jordan njegova je obitelj nestala i Olu ostavila samu.

Najviše joj je žao jer nije imala priliku završiti škole i osamostaliti se. Upravo to planira jednom kada kraju uspije privesti razvod.

"Nitko, baš nitko se ne bi trebao udavati i ženiti tako rano. Bolje je živjeti život prije braka jer kasnije je vjerojatno prekasno, nema života poslije braka", kaže Ola na kraju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sonalokka
    Sonalokka 01:53 28.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==> Sexydrom.com