Top News
2030 prikaza

Bliži se kraj suđenja - dokazi protiv Kalmete vrlo su tanki

Božidar Kalmeta
Dino Stanin/PIXSELL
Niti jedan od 90 svjedoka nije me teretio, nekoliko je puta u svojoj obrani istaknuo bivši Sanaderov ministar prometa

Kalmeta od listopada 2017. dolazi na zagrebački Županijski sud i u pravilu nema pitanja za pokajnike i svjedoke koji su govorili kako se posluje u Hrvatskoj i kako su se milijuni iz građevinskih tvrtki slijevali u džepove svih optuženih, a Uskok tvrdi i u njegov. Uskok, naime, tvrdi da su građevinske firme, da bi dobile poslove na gradnji cesta, tvrtkama Igor Premilovca, uključujući Remorker i niz drugih tvrtki, fakturirale račune za neobavljene konzultantske usluge.

On bi uzeo 20 posto, a ostatak dao Josipu Sapunaru, koji je novac prosljeđivao dalje, a dio uzeo sebi. Na taj je način za čelništvo HC-a i HAC-a te dužnosnike u Ministarstvu prometa i Kalmetu izvučeno, tvrdi Uskok, više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura. No nitko od svjedoka nije rekao da je novac dao Kalmeti ili vidio da ga prima.

Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko Ivica Pančić Top News "Još 2005. sam upozorio na Kalmetu, rekli su da pričam gluposti"

Bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, koji se nagodio s Uskokom za kaznu do godine dana zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro, rekao je kako je novac koji bi dobio od Premilovca davao Zdravku Livakoviću te da mu je ovaj rekao da novac ide za Zadar i Kalmetu, a osječki poduzetnik Drago Tadić, bivši direktor Osijek-Koteksa, pravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se oslobodio Branimir Glavaš, koji je od Uskoka dobio oprosnicu, znatno je ublažio iskaz na suđenju.

On je 2013. u Uskoku nedvosmisleno rekao da je "to bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića" te da mu je "Sapunar rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića". No na suđenju u rujnu 2018. tvrdio je kako mu je Sapunar spominjao "ministarstvo", na temelju čega je zaključio da se radilo o Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, pa je slijedom toga mislio da iza izvlačenja novca iz HAC-a stoje ministar Kalmeta i njegov tadašnji državni tajnik Livaković.

Kalmeta je, braneći se na sudu, rekao kako je bio na čelu "megaministarstva" i da se u vrijeme koje je proveo kao ministar gradilo kao nikad u povijesti RH, i to sve "po zakonu i propisima".

Naplatne kućice na Lučkom | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

"Mene su branili i Uskokovi svjedoci, materijalna dokumentacija i financijska vještakinja. Svojih svjedoka nisam imao jer se nemam od čega braniti", kazao je Kalmeta. Dodao je i da se u optužnici navodi kako je kao resorni ministar naredio da se pristupna cesta Zadar 2 - Gaženica (koju u Zadru nazivaju "Kalmetina") projektira kao brza cesta i tako podigao cijenu izgradnje znajući da će se određenim postotkom okoristiti i on i drugi.

"Pripreme za gradnju ceste počele su davno prije nego što sam postao ministar. To je morala biti brza cesta, a Hrvatske ceste, a ne ja, odredile su trasu kojom će cesta proći. Da se mene pitalo, ja bih se autocestom spojio sa Zadrom. U sam postupak javnog natječaja i odabir izvođača nisam se petljao niti me je za to bilo briga. Za odabir izvođača saznao sam kad je sve bilo gotovo, a o kooperantima sam čitao u novinama", branio se Kalmeta.

Uskok je Kalmetu optužio i da je kao ministar od Fimi medije, bez da je za to bilo potrebe, naručio izradu filma "Prometna renesansa Hrvatske" i oštetio ministarstvo za 600.000 kuna.

"Tvrdim da je u ingerenciji ministra, a ne Uskoka, da procijeni što je potrebno ili ne. Za takvim uratkom nije bilo potrebno raspisati javni natječaj. Potrebe za filmom su postojale, nisam nikome pogodovao i nisam nikoga oštetio", tvrdi Kalmeta. Nakon provedenih dokaza tužiteljstvo za prvu točku optužnice nema neposrednih dokaza protiv Kalmete već postoje određene indicije, a ostaje za vidjeti i kako će sudsko vijeće cijeniti Kalmetinu ulogu u plaćanju filma "Prometna renesansa Hrvatske".

Božidar Kalmeta Dosje Kalmetina Top News Kako je Kalmeta napravio najskuplju cestu u Hrvatskoj

Uz Kalmetu, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se navodi i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženoga Kalmete.

Tijekom ovog postupka javnost je iz prve ruke saznala kako su se dobivali poslovi i kako se za to "podmazivalo". Detaljno je to objasnio Drago Tadić, koji se nalazi u BiH, kamo se sklonio kako ne bi morao u zatvor zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

"Član uprave HAC-a Josip Sapunar pozvao me krajem 2005. i rekao mi: 'Nisi prijatelj firme, radiš, a ništa ne doprinosiš'", svjedočio je lani Tadić. Iskusnom poslovnom liscu ovo nije bio prvi takav razgovor sa Sapunarom. Odmah ga je upitao koliko mu novca treba. Ovaj je odgovorio: "Milijun kuna, i to u kešu". Tadić je uzvratio kako će mu trebati neko vrijeme, no da će to riješiti. Kad su nabavili novac, nazvao je Sapunara i rekao mu da će biti u restoranu Trnjanka.

Božidar Kalmeta | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)
"On se dovezao u crnom Passatu. Izašao sam iz restorana i iz svog Audija A8 izvadio poslovnu torbu u kojoj je bilo milijun kuna. Sapunar nije izlazio. Stisnuo je gumb i prtljažnik se otvorio. Ubacio sam torbu s milijunom i to je bilo to. Nije bilo ni riječi niti je bilo prebrojavanja novca", svjedočio je Tadić, koji je objasnio i odakle se stvorio milijun.

"O Sapunarovu zahtjevu obavijestio sam upravu i vlasnike tvrtke, i to mog zamjenika g. Škorića, kao i predstavnike našeg strateškog partnera Alpine Salzburg, i to g. Aluta, koji je u to vrijeme bio predsjednik nadzornog odbora Alpine. U to vrijeme je Alpine Salzburg putem odvjetničkog ureda Boženka Loze iz Zagreba imala vlasničke udjele u Osijek Koteksu, no to nismo objavili sve do 2008. Preko poslovnih partnera, Alpine Salzburg, iz Austrije smo 'izvukli' novac i dobili milijun kuna. Naime, krajem 2007. uz dužnost predsjednika uprave Osijek Koteksa bio sam direktor za zapadni Balkan u tvrtki Alpine Salzburg. Radeći na toj funkciji, bilo mi je poznato da su oni mogli za lobiranje na zapadnom Balkanu dizati novac s računa tvrtke s naznakom 'lobiranje na zapadnom Balkanu'", ustvrdio je Drago Tadić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 09:31 29.Siječanj 2019.

    Vlaška antihrvatska mafija.

  • Perun 09:31 29.Siječanj 2019.

    U državi gdje je 1990. smjenjeno i u mirovinu poslano 1000 sudaca diljem države ne treba se čuditi što ovo krivosuđe nije u stanju niti najjednostvanije slučajeve riješiti.